Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe: Zbog čega sve brinu mlade majke

Moja beba je progutala vodu iz kadice, moj se dečak igra pišom, moja beba puzi natraške... Roditelji se često pitaju jesu li neke pojave kod njihove bebe normalne, ili postoji razlog za brigu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Određene pojave i ponašanja mališana mogu da izgledaju vrlo banalno, ali, da li su zaista takve ili treba biti oprezan i posavetovati se sa lekarom? Donosimo nekoliko takvih roditeljskih pitanja iz svakodnevnog života bebe.

Šta ako...

...beba pije vodu iz kade za kupanje?

Mnogi roditelji primećuju da njihova beba pokušava da pije vodu iz kade tokom kupanja. Pedijatri kažu da to ne treba da joj dopuste, ali ni da budu zabrinuti zbog toga. Naime, nije poznato da se ijedna beba od toga razbolela, iako se u vodi nalazi šampon ili sapun za kupanje, a i beba može da piški u kadicu. Teoretski, zbog pijenja te vode može da oseti bol u stomačiću ili, ako popije veću količinu, da povrati. Ali, to se gotovo nikad ne događa, jer većina mališana ispljune vodu kada oseti neugodan sapunasti ukus.

Povezane vesti

Činjenica je i da je sapun ili šampon vrlo razređen u velikoj količini vode. Ipak, bolje je dati joj da pije čistu vodu nego da isprobava onu iz kade. Možete joj ponuditi igračke dok se kupa - to će je zabaviti, pa joj neće padati na pamet da proba vodu u kojoj sedi. Kupanje može da bude i dobra prilika da bebu naučite da pije iz čaše. Dajte joj čistu vodu u plastičnoj čaši i pokažite kako se pije. Ako i prolije sve dok je u kadi, to vam neće smetati. Ili, možete joj dati da se igra plastičnom čašom koja ima rupe na dnu. Tako će pokušavati da popije vodu, ali joj ona neće završiti u ustima. Osim toga, zabavljena igrom, neće obraćati pažnju na kupanje, pa neće biti suza i opiranja - ako je to, inače, uobičajena situacija.

...se dečak igra svojom "pišom"?

To je prirodno i može da se dogodi u bilo kom uzrastu. Najčešće počinje u dobu od četiri do šest meseci, kada beba počne da oseća kako ima kontrolu nad svojim rukama i nogama, i krene da istražuje svoje telo. Bebe oba pola se hvataju za uši, stopala ili druge delove tela, a dečacima može da bude zanimljiv i penis zbog njegovog oblika, kao i zbog toga što lako mogu da ga dohvate. Istraživanje polnog organa može da bude povremeno ili prilično učestalo, a obe pojave su sasvim normalne. Pedijatri kažu da je takođe normalno ako se beba pritom zarumeni, jer je to znak da oseća ugodnost.

Povezane vesti

Ali, ako previše često dodiruje svoje genitalije, češka ih i trlja, to može da ukazuje na neki zdravstveni problem, moguću iritaciju kože. U tom slučaju treba pregledati kožu deteta i otići kod lekara na pregled ako postoji crvenilo, otok ili znakovi iritacije. Kako bi trebalo da se ponašate ako vam se kao roditelju dogodi da budete svedok prve masturbacije vaše bebe? Smireno, čak i ako vam je vrlo neugodno. Naime, ukoliko detetu kažete da je dodirivanje genitalija loše i pogrešno, time ga učite da su njegovo telo i seksualnost takođe loši i pogrešni. Najbolje je da ga pustite da istražuje, bez komentara. Ako je nekoj drugoj osobi u vašoj blizini neugodno zbog toga što se beba igra svojim genitalijama, stavite joj pelenu ili obucite pantalonice, dajte joj igračku... i, njena pažnja će da se preusmeri. Kada dete dovoljno odraste da može da vas razume, recite mu da je igranje i istraživanje genitalija u redu, ali da se to radi bez prisustva  drugih ljudi. Ako želi da nastavi sa tim, zamolite ga da ode u kupatilo ili spavaću sobu.

...beba puzi unatraške?

To je u redu. Kada beba počne da puzi, obično u dobu od šest do deset meseci, ona bira energetski najefikasniji način za kretanje, pa to može da bude i puzanje unazad. Ako ima snažnije ruke nego noge, vrlo je verovatno da će se više oslanjati na njih. To ne znači da zaostaje u razvoju, reč je o prolaznoj fazi.

Povezane vesti

Bebi je samo važno da se kreće u smeru u kojem želi, da bi došla do predmeta koji želi da dohvati. Kada joj noge dovoljno ojačaju, verovatno će naučiti da puzi prema napred. Nekim bebama će pritom možda biti potrebno malo pomoći. U tom slučaju, roditelj može da stavi najdražu bebinu igračku nedaleko od nje. To će, možda, da je malo frustrira, ali dajte joj vremena da pokuša da dosegne igračku bez vaše pomoći. To će ojačati mišiće koji su potrebni za puzanje prema napred.

...se pojavi krv u peleni?

Povremeno pojavljivanje tračka krvi u peleni novorođenčeta nije razlog za uzbunu, jer za to postoji više mogućih uzroka. Možda je beba progutala malo krvi iz „napuknute“ bradavice na vašim grudima tokom sisanja. To neće da joj naškodi, pa možete nastaviti da je dojite dok vaša bradavica zaceljuje. Zatim, krv može da se pojavi zbog ogrebotine ili naprsline kože u bebinom rektumu (završnom delu debelog creva) ako ima tvrdu i obilnu stolicu. Međutim, to se retko događa kod novorođene dece, jer još nisu počela da jedu čvrstu hranu, i mala je verovatnoća za pojavu konstipacije (zatvora).

Povezane vesti

U svakom slučaju, možete da stavite malo antibakterijske masti na bebinu kožu. Žensko odojče može da ima blago krvav vaginalni sekret zbog „povlačenja“ majčinih hormona nakon porođaja. To obično prestaje kada se hormoni vrate na normalni nivo. Kod muškog odojčeta može da se pojavi slabo krvarenje nakon obrezivanja polnog organa. I, na kraju, pelenski osip može da dovede do krvarenja ako se stanje kože pogorša. Krv u peleni postaje problem jedino ako krvarenje postane jače i učestalo, ili ako se beba razboli i dobije povišenu temperaturu. U svakom slučaju, da biste bili mirni i sigurni, čim se pojavi krv u bebinoj peleni - pomenite to pedijatru.

...beba često štuca?

Bebe do godinu dana često štucaju. Možda ste primetili da je vaša beba štucala i u vašem stomaku, tokom trudnoće. Neke majke se pitaju kako je moguće da beba štuca u materici kada, zapravo, još ne diše. To je zato što štucanje nije povezano sa disanjem, već su u pitanju iznenadne kontrakcije dijafragme, uzrokovane iritacijom ili stimulacijom njenih mišića. Stručnjaci smatraju da se štucanje kod novorođenčadi obično javlja nakon hranjenja ili pada temperature u okruženju, zbog čega se telo ohladi.

Povezane vesti

Štucanje zapravo više zabrinjava roditelje nego što smeta bebi. Ako je ne ometa u spavanju ili hranjenju, nema potrebe za lekarskom intervencijom. Bebe koje imaju gastroezofagealni refluks (stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačne kiseline često vrate iz želuca u jednjak) mogu češće da štucaju. Ako vaša beba često kašlje i bljucka, a posebno ako pritom izgleda umorna i razdražljiva, posavetujte se sa lekarom. Takođe, ukoliko štucanje postane učestalo ili se javlja često i nakon prve godine života, obavezno razgovarajte sa lekarom. Iako se to dešava vrlo retko, neuobičajeno štucanje može da bude znak nekih zdravstvenih poremećaja.

Tekst: Snježana Krčmar

Najnovije

Vesti

Porodica