Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta preduzeti kad beba ima tvrdu stolicu?

Izgled i učestalost bebine stolice često je predmet dilema, a kada je ona tvrda onda je i razlog za zabrinutost mladih roditelja. U tekstu koji sledi odgovorili smo na najčešća pitanja roditelja o ovoj temi

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako treba da izgleda normalna bebina stolica?

Normalno, beba koja se hrani samo majčinim mlekom ima zlatnožutu, kašasto-gromuljičastu stolicu, koju eliminiše bez teškoća. Dok samo sisa, nije joj potrebna voda (mada nije ni zabranjena). Beba koja se hrani adaptiranom mlečnom formulom ima tvrđu, maslinasto-zelenkastu stolicu, koju teže eliminiše. Da bi se to sprečilo, treba je između mlečnih obroka pojiti dovoljnom količinom vode.

Povezane vesti

Kako bi se izbeglo rastvaranje mlečne formule vodom veće tvrdoće (kakva je u nekim krajevima vodovodska voda), može da se koristi specijalna voda za formule, koja je demineralizovana, kao i niskomineralna negazirana flaširana voda. Kada beba počne da jede nemlečnu hranu, stolica menja boju i konzistenciju, i sve više liči na stolicu starije dece i odraslih. Odojče na mešovitoj ishrani mora da pije vodu.

Koliko puta dnevno beba treba da ima stolicu?

Kontrolu pražnjenja creva dete uspostavlja postepeno tokom druge godine života, u čemu postoje znatne individualne razlike.

Da li je opravdano odojče navikavati na nošu?U našem narodu je, za razliku od primitivnih, kao i veoma razvijenih sredina, običaj da se starije odojče navikava da fiziološke potrebe obavlja u nošu. S obzirom na još nedovoljnu fizičku, nervnu i emocionalnu zrelost, ono u tom uzrastu često nije u stanju da shvati šta se od njega traži, pa dugo vremena uzaludno sedi na noši, da bi na kraju ispraznilo creva kad sâmo oseti potrebu, i gde stigne. Bude li kažnjeno ili tretirano raznim čepićima i klizmama, sam akt defekacije će doživljavati kao neprijatan čin i maksimalno ga odlagati, što vodi ka hroničnoj opstipaciji. U slučaju da nikakav uzrok opstipacije ne može da se otkrije, nije na odmet ispitati osobu koja čuva dete kako postupa sa njim dok je na noši.

Odojče na prirodnoj ishrani u proseku ima dve do četiri stolice dnevno, a ono na veštačkoj manje. Ponekad beba ima stolicu u toku svakog obroka, ali ona može da izostane i po 10 do 15 dana, a da je u oba slučaja sasvim zdrava (mirna je, lepo sisa, ne povraća). Međutim, ako beba nema stolicu a ima nadut trbuh, povraća u mlazu i vrišti, to je znak da nešto nije u redu i hitno je treba odneti lekaru. Jednogodišnje dete ima jednu-dve stolice dnevno, do jednu na drugi dan, normalne po konzistenciji i količini.

Zašto neke bebe imaju tvrdu stolicu?

Tvrda stolica kod odojčeta može da bude posledica dehidracije - nedovoljne količine tečnosti u organizmu. Najčešći uzrok dehidracije kod male bebe je nedovoljan unos tečnosti. Ukoliko je podoj nedovoljan, a ne daje joj se nikakva druga hrana niti voda, stolica će biti zelena (zbog gladi) i tvrda (zbog nedostatka tečnosti). Ako se bebi umesto mleka daje voda, stolica će biti zelena, ali kašasta. Dehidracija može da bude posledica i povećanog gubitka tečnosti - na primer, usled povišene telesne temperature i pregrejanosti, koje takođe često prati tvrda stolica.

Drugi uzrok tvrde stolice je usporeno pražnjenje creva. Tada se u debelom crevu veći deo vode iz crevnog sadržaja upija natrag u krvotok, pa odojče eliminiše suvu, tvrdu stolicu. Pod pojmom opstipacija (zatvor), podrazumeva se eliminacija male količine suve tvrde stolice, uz teškoće pri defekaciji i smanjenu frekvenciju pražnjenja creva. Ako dete starije od godinu dana ima manje od tri normalne stolice nedeljno koje se eliminišu bez teškoća, ne radi se o opstipaciji. Deca sa opstipacijom ili spontano imaju stolicu posle intervala od najmanje tri-četiri dana, ili svakog dana eliminišu malu količinu tvrde stolice.

Povezane vesti

Da li je bebi koja ima tvrdu stolicu potrebna promena vrste mleka?

Odojčetu koje samo sisa, nije potrebna promena ishrane. Čak i ako nema svakodnevno stolicu, retko se radi o opstipaciji. Nakon nekoliko dana obično eliminiše veću količinu stolice koja nije tvrda. Ukoliko odojče na ishrani standardnom mlečnom formulom uporno ima otežanu defekaciju ili pravu opstipaciju, treba pokušati sa specijalnim formulama, prilagođenim za ishranu odojčadi sa opstipacijom. One imaju sastojke koji sa jedne strane povećavaju lumen crevnog sadržaja i time podstiču brži rad creva, a sa druge strane stimulišu rast „dobrih bakterija“ u crevima koje regulišu stolicu.

Odojčetu na mešovitoj ishrani ne treba davati previše često pirinač, jer „steže“ stolicu.

Šta kada se pojavi krv u stolici?  

Roditelji najčešće dovode starije odojče ili malo dete kod lekara zbog naglo nastale opstipacije praćene plačem pri defekaciji i tragom sveže krvi na stolici. Pri pregledu se otkriva jedna ili nekoliko fisura (ranica) na spoju analne kože i sluznice, koje su verovatno nastale u toku eliminacije obilne tvrde stolice - naročito u toku lokalne infekcije ili posle dugotrajnog proliva.

Povezane vesti

Svaki novi prolazak stolice preko povređene regije izaziva jak bol, pa dete odlaže pražnjenje creva do krajnjih granica, čime pojačava opstipaciju. Tako se vrti u začaranom krugu, koji se prekida lečenjem opstipacije (oralno sredstvo za razmekšavanje stolice - mineralno ulje ili Portalak sirup). Analne fisure se tretiraju i mastima sa anestezinom dok ne zarastu, kako bi se ublažio bol pri defekaciji. Važna je i dobra lokalna higijena, kao i adekvatna ishrana. Ako fisura uprkos lečenju dugo traje, potrebna je konsultacija pedijatra gastroenterologa.

Kada se može reći da je opstipacija hronična?

Radi se o poremećaju pražnjenja creva koji traje mesecima, ponekad od rođenja, a neretko je praćen i komplikacijama poput proliva, gubitka u telesnoj masi, hroničnog umora.

Povezane vesti

U takvim slučajevima je potrebno ozbiljnije ispitivanje u nekom većem zdravstvenom centru, kako bi se ustanovilo da li dete ima neku urođenu bolest i sprovelo adekvatno lečenje.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica