Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li se dojke ošećuju, da li bebu moram da budim za obrok, da li podoj može da traje nekoliko minuta: Najčešće nedoumice u vezi sa dojenjem

Saznajte šta je tačno a šta netačno i rešite svoje dileme u vezi sa dojenjem.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dojenje je najprirodniji način hranjenja bebe: ono učvršćuje emocionalnu vezu sa majkom, štiti od infekcija, ekonomično je i uvek dostupno. Ipak, neke predrasude mogu negativno da utiču na ženu i obeshrabre je kod prvih teškoća sa dojenjem.

1. Dojke se dojenjem oštećuju

Tačno i netačno

Nema razloga za strah da će dojenje naškoditi estetici grudi. Važno je, međutim, izbeći preterano gojenje za vreme trudnoće. Jer, povećanje volumena tela dovodi do još većeg povećanja volumena dojki, izazvanog preteranim nagomilavanjem masnog tkiva. Ta činjenica, povezana sa povećanjem grudi izazvanim nadolaskom mleka, može kod nekih žena da izazove pucanje kože, koja ne može da se dovoljno rastegne. Dojka se, naime, sastoji od žlezdanog, vezivnog i masnog tkiva, a njena veličina, oblik i čvrstina zavise uglavnom od srazmere masnog i vezivnog tkiva. Sa prestankom dojenja (mada i ranije), smanjuje se količina masnog tkiva. Što je njegova količina bila veća, to grudi postaju mekanije i „obešenije“. Kod žena koje se nisu znatnije ugojile, i koje genetski imaju više vezivnog tkiva, dojke će da ostanu  gotovo nepromenjene, bez obzira koliko dugo doje.

Savet +

Na građu dojke ne možete da utičete, ali je važno da nastojite da ne dobijete previše kilograma u trudnoći. Pored toga, pomoći će vam kreme koje povećavaju elastičnost kože, kako ne bi nastale strije.

2. Beba može da se zasiti za nekoliko minuta

Tačno

Ako je beba pravilno i dobro prihvatila dojku, njena sposobnost sisanja je takva da za dva-tri minuta popije dobar deo količine mleka koja joj je potrebna. Ipak, ne postoji čvrsto pravilo, jer sve bebe ne sisaju podjednako brzo. Nekoj odojčadi je potrebno duže vreme za obroke (njihov rast obično nije konstantan, nego postoje periodi „stagnacije“ i napretka). To ne znači da mama ne stvara dovoljno mleka, ili da ono nije odgovarajućeg kvaliteta. Jednostavno, apetit bebe varira. Tako postoje periodi kada se glad dojene bebe menja: ona traži da češće i više jede, što ponekad uznemiri roditelje, jer pomisle da nešto nije u redu. To se obično dešava između treće i četvrte nedelje života, kao i sa dva do dva i po meseca. Međutim, ta pojava se tumači naglim rastom bebe, zbog čega se povećava i njena potreba za mlekom.

Savet +

Ako beba sisa par minuta pa se umori i zaspi, to nije razlog da je budite i prisiljavate da nastavi sa sisanjem, jer je očigledno sita. Pomno praćenje kako raste - ostaje najbolja potvrda da je sve u redu sa bebom, što umiruje roditeljske sumnje. U periodu kada vaše čedo traži da više jede, samo ga češće stavljajte na grudi (onako kako to ono zahteva). Najkasnije u roku od 48 sati, vaše dojke će proizvoditi više mleka, pa će sve opet da bude kao ranije (što se tiče ritma hranjenja).

3. Između dva podoja mora da prođe dva sata

Netačno

Ovo "pravilo" je izvedeno od dve neutemeljene pretpostavke: 1) da je bebi potrebno toliko vremena da probavi mleko, i 2) da je toliko vremena potrebno da se obnovi mleko u dojkama. Činjenica je, međutim, da se majčino mleko probavlja praktično trenutno, a njegovo stvaranje je konstantno. Zapravo, ovo pravilo je tačno kada se radi o formuli (veštačkom mleku), koje se sporije vari - tada se obično uzima u obzir razmak od tri sata između podoja.

Savet +

Mama bi trebalo da doji bebu na zahtev, dakle - svaki put kada je beba gladna.

4. Bebu ne treba buditi za obrok

Tačno

Ako beba jede dobro, ako raste i razvija se po predviđenom obrascu za uzrast (mada je to individualno, svaka beba se razvija nekim svojim ritmom) i mokri pet do šest puta na dan (što znači da unosi tečnosti koliko treba i da je dobro hidrirana) - nema razloga za brigu! U stvari, treba prepoznati prve znakove gladi kod bebe pre nego što počne da plače. Ona glad pokazuje na sledeći način: budi se, okreće glavicu kao da nešto traži, pokreti ručicama i nožicama su sve brži, privlači ruke ustima, „mljacka“ jezikom i sve glasnije se oglašava. Ako na to ne reagujete, naredna faza je plač.

Savet +

U prvim danima, razmaci od obroka do obroka su kratki, nekad manji od dva sata. Ali, kako mleko nadolazi, tako beba formira svoj novi ritam, pa je ne treba buditi za obrok. Izuzetak su bebe koje su prevremeno rođene, koje su i veće spavalice, kao i bebe manje porođajne težine, koje moraju što pre da nadoknade težinu. Takve bebe treba buditi na svaka tri sata da jedu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica