Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je povijanje korisno za bebu?

Povijena beba je mirnija i duže spava. Međutim, povijanje ima i svoje loše strane...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U mnogim kulturama, povijanje je dobro poznata i tradicionalna praksa. Još su Indijanci na taj način štitili decu tokom dugih putovanja. I danas se roditelji oslanjaju na ovu tehniku kako bi umirili bebu. Dobra strana povijanja je, svakako, mirnija beba koja duže spava jer je ne bude sopstveni pokreti. Takođe, time se sprečava i da se ogrebe noktićima po licu. Ipak, postoje istraživanja koja dovode u pitanje korisnost i bezbednost povijanja.

Komunikacija između majke i deteta

Jedan od najvažnijih uzroka zabrinutosti pedijatara i zagovornika dojenja je što povijanje ometa komunikaciju između majke i bebe. Manje plača ne mora da znači dobru stvar, zato što je to jedini način na koji beba može da skrene pažnju na sebe. 

"Plač je bebin jezik, to je jedini način da kaže da joj je nešto potrebno. Pre nego što počnete da povijate bebu, otkrijte šta joj je potrebno – nemojte samo da je ućutkajte", kaže pedijatrijska sestra pripravnik i edukatorka Kiti Franc.

Više sna, manje hrane

Novorođenčad koja su stalno povijena se ređe hrane i više izgube na težini. To je zbog toga što se povijene bebe bude manje puta u toku dana i lakše se ponovo uspavaju. Prema mišljenju stručnjaka iz američke Akademije za pedijatriju, bebe treba da se doje osam do dvanaest puta dnevno. Nasuprot tome, povijene bebe se hrane tek šest do sedam puta. To je zbog prirodne progresije kroz faze spavanja kod beba. Kada beba počne da se budi iz dubokog sna, usne i zatvorene oči počinju da se pomeraju, a ruke da kruže. Upravo je ovaj pokret ruku znak da treba probuditi dete jer je vreme za obrok. Međutim, ako su ruke blokirane povijanjem, beba će ponovo zaspati i propustiti hranjenje.

Francova je primetila da su bebe koje su bila povijane tokom prve nedelje izgubile čak 10 odsto svoje težine. To je više nego normalan gubitak težine koji traži dodatno hranjenje da ne bi došlo do dehidratacije. Francova je savetovala roditelje da ne povijaju decu, i ona su brzo nadoknadila gubitak.

Regulacija temperature

Iako je povijenoj bebi toplo i udobno, što je posebno važno u hladnim klimama, istraživanja pokazuju da je dodir sa majkom najbolji način da se reguliše telesna temperatura bebe. U jednoj ruskoj bolnici sprovedena je studija na 176 majki i beba, i naučnici su merenjem temeprature stopala otkrili da je povijenim bebama u jaslicama bilo hladnije. Takođe, povijenim bebama može da postane prevruće.


"Ako se beba oznojila dok je povijena, to znači da postoji veliki rizik da dođe do pregrevanja", upozorava Francova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica