U prvoj godini života, mogući problemi sa čulom vida su: urođene anomalije (od kojih su neke nasledne), poremećaji, infekcije i povrede. Upoznaćemo vas sa negom očiju bebe kako biste znali šta treba da preduzmete da sprečite eventualnu infekciju, kao i kako da postupite ukoliko je do nje ipak došlo.

Da li je novorođenčetu potrebna posebna nega očiju?

Kada kupate bebu, prvo joj dobro obrišite guzu, pa je onda potopite u kadicu sa vodom. Lice i oči umivajte polivanjem iz bokala. Posle kupanja, oči prvih 10-15 dana po rođenju brišite gazicama (uvek od spoljnog ugla ka nosu), a posle možete delom peškira koji je za lice, ili posebnom pelenom. Ako oči krmeljaju, javite se lekaru.

Hoće li proći crvenilo beonjače koje beba ima od rođenja?

Hoće! Radi se o bezazlenom prskanju kapilara tokom porođaja. Nikakav tretman nije potreban.

Da li beba koja ima zapušenje suznog kanala mora da se operiše?

Kod nekih novorođenih beba, oko trećeg dana života se pojavljuje obilan gnojni sekret u jednom ili oba oka, kao posledica suženja ili potpunog zapušenja suzno-nosnih kanala. Ti uzani kanalići služe da sprovode suze iz unutrašnjeg ugla oka u nos. Ukoliko to nije moguće, nastaje zastoj suza, i neminovna bakterijska infekcija. Po saniranju infekcije, potrebno je obaviti oftalmološki pregled.

Pritiskom na kanal, izlazi gnoj, ali nekad tim manevrom kanal može i da se „produva“. Roditeljima se pokazuju vežbe za masažu kanala, koji će na taj način da se proširi. Ukoliko je zapušenje potpuno, potrebno je sondiranje - koje se obavlja tupom iglom, u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Intervencija je veoma uspešna, i rešava dete upornih infekcija oka.

Kako beba dobije konjunktivitis?

Konjunktivitis je zapaljenje vežnjače oka. Novorođena beba često dobije konjunktivitis još u porodilištu. Najverovatniji izvor infekcije je majčin porođajni kanal, ali i kontakt (rukama od svoje majke, ili od drugih beba, preko ruku osoblja). Starije odojče može da dobije konjunktivitis trljanjem očiju prljavim rukama, ili preko suzno-nosnog kanala, kada postoji infekcija u nosu. Infekcija može da bude virusna ili bakterijska, a može da se proširi i na kapak. Ona se manifestuje crvenilom vežnjače (konjunktive) i, neretko, krmeljanjem - što, u stvari, predstavlja gnojnu sekreciju. Najgora situacija je ujutru, kada su očni kapci potpuno slepljeni skorenim sekretom.

Kako se leči konjunktivitis?

Neophodno je ispiranje očiju sterilnom troprocentnom bornom kiselinom, više puta u toku dana. Takođe i primena lokalnih antibiotika u vidu kapi ili masti, najbolje nakon uzimanja brisa oka, a po savetu lekara. Dobre efekte daje i ukapavanje razblaženog rastvora joda. Lečenje traje obično pet do sedam dana. Nije dobro prekinuti ga čim se znaci upale povuku, već treba nastaviti terapiju bar još dva dana. Uvek se leče oba oka, bez obzira što su nekad simptomi prisutni samo na jednom. Kod starije odojčadi, češće su virusne infekcije oka. Ukoliko za par dana ne pokažu tendenciju ka povlačenju, naročito ako se pojave krmelji, treba primeniti lokalni antibiotik, jer se bakterije vrlo lako „nalepe“ na virusom zahvaćenu vežnjaču. Kako su obično udružene sa sekrecijom u nosu, neophodno je da se bebi, paralelno sa ispiranjem očiju, čisti i nosić fiziološkim rastvorom.PageBreak

Kako se bebi neguje inficirano oko?

Ispiranje sterilnim troprocentnim rastvorom borne kiseline se obavlja svaka dva-tri sata, tako što se tečnost štrcne direktno iz gumene flašice ili šprica u širom otvoreno oko, pa zatim krmelji pokupe sterilnom gazom: od spoljnog ugla oka prema unutrašnjem, i to svako oko posebnom gazom - koja se, zatim, baca. Propisani antibiotik u vidu kapi se primenjuje aplikacijom u unutrašnji ugao oka, odakle kapi treba da se razliju po celoj površini, za vreme dok se bebi oko drži otvoreno. Mast se cedi preko površine oka (voditi računa da ne ostane na trepavicama), nakon čega se zatvoreno oko blago pritisne sterilnom gazom, koja će da upije višak masti.

Da li da bebi u inficirano oko štrcnem malo svog mleka? Čula sam da to pomaže.

Pomaže bakterijama da se namnože, jer predstavlja njihovu „omiljenu poslasticu“.

Da li je dobro ispirati bebi oči čajem od kamilice?

Ne može da škodi, ali teško da će da pomogne u slučaju infekcije. Ne gubite vreme, već uzmite troprocentnu bornu kiselinu (rastvor za oči čija sterilnost ne traje duže od pet dana).

Može li beba da ima alergijski konjunktivitis?

Alergijski konjunktivitis može da se javi već kod starijeg odojčeta, mada je karakterističan za malo veću decu, koja su godinu dana ranije došla u kontakt sa sezonskim alergenom (najjači je polen ambrozije, koja cveta u jesen). Simptomi podsećaju na virusni konjunktivitis, sa dominantnim otokom kapaka, svrabom, i peckanjem u očima. Ako ne prolaze, treba posumnjati na alergiju, i primeniti lekove koje propiše pedijatar. Pošto mala deca stalno trljaju oči, na kraju ipak dođe do infekcije. 

Može li odojče da povredi oko?

Povrede oka se, nažalost, dešavaju i u prvoj godini života (na primer, jakim udarcem loptom, koju je bebi bacilo starije dete). Kada odojče prohoda, ne ispuštajte ga ni na tren iz vida, a kućnu i drugu hemiju držite pod ključem, jer za čas može da se nađe u oku!
PageBreak

infekcija-oka-kod-bebe
Smemo li sami da vadimo strano telo iz oka?

Upalu trepavicu ili sitni trun ćete lako da odstranite ispiranjem vodom. Ako strano telo ne možete da isperete, nemojte pokušavati sami da ga uklonite, jer zbog detetovog straha i bola ne možete da predvidite njegovu reakciju. Kako svaka nestručna manipulacija može da izazove naknadnu, nehotičnu povredu, bolje je da odnesete bebu oftalmologu.

Šta je čmičak?

U pitanju je gnojno zapaljenje u vidu čirića na obodu očnog kapka, izazvano bakterijom Zlatni stafilokok. Manifestuje se crvenilom i bolnim otokom ruba kapka sa jednim ili više zapaljenskih čvorića, u čijoj sredini se nalazi otvor kroz koji se cedi gnoj.

Kako dete dobije čmičak?

Dete se inficira trljanjem oka prljavim rukama, ili korišćenjem tuđeg peškira.

Kako se čmičak leči?

Na obolelo oko treba stavljati tople, suve obloge i antibiotsku mast, prema savetu lekara. Iako može spontano da prođe kada sav gnoj iscuri, ponekad je potrebna mala hirurška intervencija u vidu rasecanja. Ukoliko se infekcija proširi na okolna tkiva (što se dijagnostikuje oftalmološkim pregledom), u terapiju se uključuju sistemski antibiotici. 

Šta uraditi kada upadne hemikalija u oko?

Hemikalije (kiseline i baze) mogu teško da oštete oko. Povreda oka hemijskim sredstvom izaziva trenutno jak bol u oku, crvenilo, peckanje ili grebanje, sa posledičnim pojačanim suzenjem. Oko mora da se hitno ispere, najbolje sterilnim fiziološkim rastvorom, a ako ga nema, onda običnom vodom - i to, po mogućstvu, što veća površina (najbolje je, ukoliko dete dozvoli, podvrnuti mu očni kapak radi ispiranja). Odmah zatim, odojče treba odneti oftalmologu. U toku transporta treba nastaviti sa ispiranjem, nikako ne držati zatvoreno oko na putu do lekara, jer to produžava dejstvo hemikalije.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar