Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Infekcije oka kod bebe

Oči bebe treba negovati na poseban način, pa zato obratite pažnju da li su joj oči crvene, otečene ili suze, jer to može da bude znak da je došlo do infekcije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U prvoj godini života, mogući problemi sa čulom vida su: urođene anomalije (od kojih su neke nasledne), poremećaji, infekcije i povrede. Upoznaćemo vas sa negom očiju bebe kako biste znali šta treba da preduzmete da sprečite eventualnu infekciju, kao i kako da postupite ukoliko je do nje ipak došlo.

Da li je novorođenčetu potrebna posebna nega očiju?

Kada kupate bebu, prvo joj dobro obrišite guzu, pa je onda potopite u kadicu sa vodom. Lice i oči umivajte polivanjem iz bokala. Posle kupanja, oči prvih 10-15 dana po rođenju brišite gazicama (uvek od spoljnog ugla ka nosu), a posle možete delom peškira koji je za lice, ili posebnom pelenom. Ako oči krmeljaju, javite se lekaru.

Hoće li proći crvenilo beonjače koje beba ima od rođenja?

Hoće! Radi se o bezazlenom prskanju kapilara tokom porođaja. Nikakav tretman nije potreban.

Da li beba koja ima zapušenje suznog kanala mora da se operiše?

Kod nekih novorođenih beba, oko trećeg dana života se pojavljuje obilan gnojni sekret u jednom ili oba oka, kao posledica suženja ili potpunog zapušenja suzno-nosnih kanala. Ti uzani kanalići služe da sprovode suze iz unutrašnjeg ugla oka u nos. Ukoliko to nije moguće, nastaje zastoj suza, i neminovna bakterijska infekcija. Po saniranju infekcije, potrebno je obaviti oftalmološki pregled.

Pritiskom na kanal, izlazi gnoj, ali nekad tim manevrom kanal može i da se „produva“. Roditeljima se pokazuju vežbe za masažu kanala, koji će na taj način da se proširi. Ukoliko je zapušenje potpuno, potrebno je sondiranje - koje se obavlja tupom iglom, u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Intervencija je veoma uspešna, i rešava dete upornih infekcija oka.

Kako beba dobije konjunktivitis?

Konjunktivitis je zapaljenje vežnjače oka. Novorođena beba često dobije konjunktivitis još u porodilištu. Najverovatniji izvor infekcije je majčin porođajni kanal, ali i kontakt (rukama od svoje majke, ili od drugih beba, preko ruku osoblja). Starije odojče može da dobije konjunktivitis trljanjem očiju prljavim rukama, ili preko suzno-nosnog kanala, kada postoji infekcija u nosu. Infekcija može da bude virusna ili bakterijska, a može da se proširi i na kapak. Ona se manifestuje crvenilom vežnjače (konjunktive) i, neretko, krmeljanjem - što, u stvari, predstavlja gnojnu sekreciju. Najgora situacija je ujutru, kada su očni kapci potpuno slepljeni skorenim sekretom.

Kako se leči konjunktivitis?

Neophodno je ispiranje očiju sterilnom troprocentnom bornom kiselinom, više puta u toku dana. Takođe i primena lokalnih antibiotika u vidu kapi ili masti, najbolje nakon uzimanja brisa oka, a po savetu lekara. Dobre efekte daje i ukapavanje razblaženog rastvora joda. Lečenje traje obično pet do sedam dana. Nije dobro prekinuti ga čim se znaci upale povuku, već treba nastaviti terapiju bar još dva dana. Uvek se leče oba oka, bez obzira što su nekad simptomi prisutni samo na jednom. Kod starije odojčadi, češće su virusne infekcije oka. Ukoliko za par dana ne pokažu tendenciju ka povlačenju, naročito ako se pojave krmelji, treba primeniti lokalni antibiotik, jer se bakterije vrlo lako „nalepe“ na virusom zahvaćenu vežnjaču. Kako su obično udružene sa sekrecijom u nosu, neophodno je da se bebi, paralelno sa ispiranjem očiju, čisti i nosić fiziološkim rastvorom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica