Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindrom nedovoljnog napredovanja

Sindrom nedovoljnog napredovanja (SNN) označava dijagnozu za odojčad i decu do treće godine života, kod koje se dobijanje u telesnoj masi i/ili visini ne ostvaruje u očekivanom progresivnom ritmu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sindrom nedovoljnog napredovanja može da se podeli u dve grupe:

neorganskog porekla - kada, ni uprkos brižljivom ispitivanju, ne može da se otkrije bolest ili poremećaj koji ga izaziva
organskog porekla - koji je ređi, a izazvan je nekim prikrivenim oboljenjima

Sindrom nedovoljnog napredovanja neorganskog porekla

Energetsko-proteinski manjak

Najčešći uzrok sindroma nedovoljnog napredovanja neorganskog porekla je energetsko-proteinski manjak (proteini su belančevine), nastao zbog nedovoljnog unosa, neadekvatnog iskorišćavanja hranljivih materija, ili zbog povećanih metaboličkih zahteva.

Nedovoljan energetsko-proteinski unos u doba odojčeta i malog deteta, kada je rast veoma intenzivan, prevashodno uzrokuje smanjenje potkožnog masnog tkiva i telesne mase, dok se manje odražava na rast u visinu. Odojče ima karakterističan izgled: zbog malokrvnosti je bledo, koža mu je naborana, bez jedrine, a izgled lica starački. Kosa je tamno crvenkaste ili žućkaste boje, suva i tanka. Trbuh je naduven, ruke i noge natečene, a stolica neuredna (u vidu naizmeničnih proliva i zatvora). Postoji i poremećaj sna, puls je usporen, krvni pritisak snižen, nekad se javlja i šum na srcu, iako dete nema srčano oboljenje. Odojče je apatično, mlitavo, i slabo pokretljivo. Obilno se znoji, naročito po glavi, i sklono je infekcijama.

Ovakvo stanje, ako potraje, može da uzrokuje razna organska oboljenja, koja dodatno smanjuju stepen uhranjenosti i ugrožavaju dete. Sa druge strane, primarno nastala infekcija, naročito mokraćna i usna, kao i stres - mogu, zbog gubitka apetita, da izazovu značajnu pothranjenost.

Nedovoljno unošenje vitamina i minerala

Sindrom nedovoljnog napredovanja neorganskog porekla može da nastane i zbog kvalitativnih poremećaja u ishrani - na primer, ako se ne unosi dovoljno vitamina i minerala. Najčešće oboljenje je anemija, zbog nedovoljnog unosa gvožđa. Ona je karakteristična za odojčad posle navršenih šest meseci i malu decu koja piju previše mleka koje je siromašno gvožđem. Zbog toga ne jedu dovoljno druge hrane, bogate tim elementom. Anemija se manifestuje bledilom kože i sluznica, bezvoljnošću, slabim apetitom, brzim zamaranjem pri fizičkom naporu, glavoboljom, i slično.

Deficit cinka

Ponekad odojče ima deficit cinka, koji je neophodan učesnik većeg broja metaboličkih procesa. Ovo oboljenje se manifestuje izraženim naprslinama kože, naročito oko usta, jer je cink neophodan u očuvanju integriteta kože i zarastanju rana.

Psihosocijalni poremećaji

Čest uzrok sindroma nedovoljnog napredovanja neorganskog porekla jesu i psihosocijalni poremećaji, koji se najčešće javljaju u porodicama niskog socioekonomskog statusa, ali i tamo gde nema harmonije u međusobnim odnosima. Odsustvo emocionalne stimulacije, fizičko zanemarivanje, zlostavljanje i uskraćivanje hrane u ovakvim sredinama su osnovni uzrok nedovoljnog napredovanja deteta.

Brižljivim ispitivanjem se često dobiju podaci o razvodu braka, alkoholizmu, zloupotrebi lekova i/ili droga, duševnim poremećajima ili, jednostavno, nesnalaženju roditelja u novoj ulozi.

Fizičko zanemarivanje

Fizičko zanemarivanje je relativno često kod dece sa fizičkim i mentalnim nedostacima. Deca lišena emocionalne i socijalne stimulacije imaju karakterističan izgled i ponašanje: nežna su i bleda, malo govore i malo se smeju, deluju oprezno, uplašeno, nezainteresovano, ili povučeno. Ako dugo borave u bolnici, ispoljavaju stereotipne pokrete u krevetu (ljuljanje, lupanje glavom, itd.).

Kako se leči anemija?

Suština lečenja je pravilna ishrana, a to znači da mlečnu hranu treba svesti na normalnu meru, prema preporuci lekara, dok ostatak obroka treba popuniti kvalitetnim namirnicama, bogatim gvožđem (meso, žumance, zeleno i crveno povrće). Pored toga, dete će morati da pije i preparate gvožđa, uz kontrolu krvne slike jednom mesečno. Lečenje traje dugo: nakon normalizacije krvne slike - još dva meseca, kako bi se popunile rezerve gvožđa u organizmu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica