Sliku o njegovoj učestalosti pruža podatak da se samo u Hitnoj hirurškoj ambulanti Instituta za majku i dete u proseku svakodnevno pregleda i zbrine oko 30 novorođenčadi sa granulomom pupka.

Jasan znak da nešto nije u redu sa bebinim pupkom, jeste spontano neodvajanje ili "neotpadanje pupčanog patrljka" deset dana po rođenju deteta, tragovi krvi na peleni, sluzavo-krvavi sadržaj koji curi nakon odvajanja pupčanog patrljka, crvene ovalne ili pečurkaste formacije prečnika tri do deset milimetara.  

Šta roditelji treba da preduzmu?

Ono što roditelji treba da urade kada prepoznaju ovaj problem, ili kada patronažne sestre ukažu na postojanje granuloma na pupčaniku, jeste da se jave izabranom pedijatru. On će posle pregleda da predloži zbrinjavanje

Šta nije dozvoljeno Roditelji deteta sa granulomom pupka nikako ne bi smeli samostalno da ga leče, jer to može da prouzrokuje dalje širenje postojeće infekcije pupka i pojavu omfalitisa (infekcija koje zahvata kožu i potkožno tkivo iz neposredne okoline pupka), što ozbiljno ugrožava novorođenče.

deteta u domu zdravlja, ili upućivanje dečjem hirurgu u neku od zdravstvenih ustanova za decu - bolnicu, kliniku ili institut. 

Lečenje nije bolno za dete, sprovodi se relativno jednostavno, u ambulantnim uslovima, ali zahteva učestale posete zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko se ne prepozna na vreme i ne leči, granulom može da traje i do dva meseca, i da dovede do ozbiljnih infekcija koje zahtevaju bolničko lečenje.

Kako dolazi do pojave granuloma na pupku?

U vreme porođaja, pupčana vrpca se preseca, a doktor ili babica postavljaju plastičnu štipaljku na preostali pupčani patrljak, nekoliko centimetara iznad pupka novorođenčeta. Spontano odvajanje pupčanog patrljka se događa između sedmog i desetog dana života. Kada se prsten pupka i ostatak pupčane vrpce zatvori, prednja strana pupka se spontano pokriva kožom, a zadnja strana trbušnom maramicom. U slučaju izostanka potpune epitelizacije prednje strane pupka, dolazi do razvoja umbilikalnog granuloma.

Kako se granulom leči?

Lečenje obavlja pedijatar ili dečji hirurug, uz asistenciju obučene medicinske sestre, i podrazumeva sterilne uslove rada. Terapija se sastoji iz podvezivanja većeg granuloma ili pupčanog patrljka koji se nije spontano odvojio, čišćenja pupka antiseptičnim rastvorom, primene „štapića“ srebro-nitrata, i pokrivanja pupka sterilnom gazom.

Dete se otpušta na kućno lečenje, uz savet roditeljima da ne skidaju gazu i ne kvase pupak. Zakazuje se kontrolni pregled i svakodnevno previjanje. Lečenje traje dve do tri nedelje, i prognoza je u većini slučajeva dobra.

Da li beba može da se kupa dok traje lečenje granuloma?

U toku lečenja pupčanog granuloma, trebalo bi izbegavati kompletno kupanje deteta i kvašenje pupka, jer to produžava period lečenja, i može da dovede do komplikacija.

Tekst realizovan u saradnji sa dr Đorđem Kravljancem mr sci med, specijalistom dečije hirurgije, načelnikom službe za prijem bolesnika, specijalističke i konsultativne preglede klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Milica Gacin