Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivnosti sedmomesečne bebe

Ja ne vrištim, samo testiram svoj glas! Mogu da se ljuljam i puzim… Vidi šta sve znam!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je karakteristično za bebin sedmi mesec?

● Pokazivanje frustriranosti što je u nemogućnosti da se slobodno kreće, trebalo bi polako da iščezava kako beba uči da puzi. Dok, u proseku, bebe počinju da puze oko šestog meseca, može da prođe nekoliko nedelja ili, čak, meseci, pre nego što beba bude u potpunosti "mobilna".

● Beba će, verovatno, sama da se "izbacuje" iz ležećeg položaja, koristeći ruke i noge, sa stomačićem na podu, ili će - podizanjem na ruke i kolena, da se ljulja napred-nazad, bez odlaska bilo gde.

Očekujte nastavak "brbljanja", pošto beba uči kako može da koristi svoj jezik, isto kao i oblik svojih ustašca - da stvara i menja razne zvukove. Neki od njenih iznenadnih, snažnih izraza emocija i glasnih ispada nisu ništa

Bebine "aktivnosti" u sedmom mesecu života

* Može da uzima neke namirnice prstićima i da se sama hrani* Proizvodi veoma bučne zvukove kada plače* Okreće se u pravcu glasa* Igra žmurke* Sledi pogledom predmete koji izlaze van njegovog vidokruga* Imitira mnogo zvukova* Razlikuje emocije po tonu glasa (tumači ih)* Pronalazi delimično sakrivene predmete* Uči da postoje pokretne i statične stvari

drugo nego njen pokušaj da sazna koliko daleko može da se čuje njen glas.

● Pomozite bebi da razvija grubu motoriku, da savlada "krupne" motorne veštine, koje će joj biti potrebne za šetnju, penjanje, vožnju bicikla, igranje loptom… i obezbediti joj obilje drugih mogućnosti.

● Manipulisanje predmetima je sve sigurnije i preciznije, a beba shvata da oni postoje iako ih ne vidi. Stoga će da traži predmet koji slučajno ispusti, ali će i da prepozna svoju igračku među nepoznatim, čak i ako je malo skrivena.

● Očekujte od deteta da se usredsredi na nešto, i pokuša da prikupi  male predmete. Ono će biti u mogućnosti da "pograbulja" ručicama i pokupi tako sitne predmete kao što je suvo grožđe ili šljunak. Iskoristiće celu svoju šačicu da zgrabi sićušan predmet, koji će - najverovatnije, da završi u njegovim ustima.

● Beba može da postane uznemirena kada se vi nalazite izvan njenog vidokruga. Ta zabrinutost zbog razdvajanja je uobičajena tokom druge polovine prve godine, pa čak i u ranom delu druge godine.

● Oči vašeg čeda su dovoljno sazrele da je sada u mogućnosti da dobro prati predmete sa jedne strane svoje glave, celom putanjom, sve do druge strane. Osim toga, dete sada može da vidi mnogo dalje, preko sobe, pa će uživati u razgledanju svakog predmeta koji može pogledom da "pronađe".

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica