Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj čula

Iako novorođenče ostavlja utisak bespomoćnog bića, ono poseduje niz refleksa koji mu "pomažu" da se snađe u novom svetu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše novorođenče reaguje na glasne zvuke, jako svetlo, a ume i da se brani. Ako mu stavite maramicu preko lica "braniće" se ručicama i nožicama, pa i glavom sve dok je ne zbaci. Takođe ume i da se "bori" za svoj obrok tako što će glavicom i rukama grčevito tražiti majčinu dojku i smiriće se tek kada je nađe. Dakle, vaša beba je daleko od bespomoćnog bića. Iako je njen razvoj do odrasle jedinke sporiji od razvoja svih ostalih živih bića, ona je istovremeno pravo čudo prirode, jer uči najbrže na svetu, i na kraju postaje složenije i razvijenije biće od svih ostalih.

Povezane vesti

Ipak, da bi se beba razvijala i fizički i emotivno, neophodno je svakodnevno zadovoljavanje njenih potreba. Osnovne potrebe deteta su ljubav, nežnost i prihvaćenost sa jedne, i istraživanje, aktivnost i izražavanje sopstvene autonomije, sa druge strane. Ove potrebe se zadovoljavaju u porodičnom okruženju, uz mamu i tatu. Kada pogledate svoju bebu više ne vidite samo uspavani zamotuljak. Pred vama je mali-veliki čovek kojem ste vi ceo svet.

Gotovo sva čula su na rođenju vrlo razvijena, ali (osim u izuzetnim slučajevima) nisu aktivna.

Prvih nekoliko meseci po rođenju organski razvoj čula se dovršava, i pod uticajem nadražaja iz bebinog okruženja odvija se proces njihovog funkcionalnog osposobljavanja. Za normalan razvoj čulne osetljivosti i opažanja potrebna je bogata i stimulativna sredina, kao i socijalna okolina koja pokazuje interesovanje za dete, reaguje na njegove "pozive" i ostvaruje kontakt sa njim. Svaki trenutak treba koristiti za bogaćenje i stimulaciju dečjeg opažanja i doživljavanja sveta, bilo da je to hranjenje, kupanje, uspavljivanje ili buđenje.

1. Čulo dodira

Još dok je u majčinom stomaku dodir je najvažniji oblik komunikacije bebe s okolinom, a nakon rođenja čulo dodira ima značajnu ulogu u njenom razvoju. Može se reći da je dodir za bebu važan koliko i majčino mleko. Neposredno po rođenju beba se stavlja na majčine grudi kako bi se ostvario tzv. kontakt koža na kožu. Zato mazite svoju bebu prilikom presvlačenja, kupanja, pred spavanje. Blagim pokretima dodirujte njeno telo, privijajte je na grudi, uz obraz, mazite glavicu, ljubite šakice i nožice. Neka vam ruke uvek budu čiste i tople. Kada je budna, uzmite je u ruke, pažljivo pridržavajući glavu i prošetajte je po sobi. Ako osetite da je uznemirena ili ako plače, obavezno je uzmite. Ne brinite da ćete je "navići" na ruke i razmaziti, jer je u ovom uzrastu to nemoguće. Njoj je samo potrebna pažnja i toplina vašeg tela i sa punim pravom to i traži.

2. Čulo sluha

Beba najviše voli glas svoje mame, jer ga je "slušala" dok je bila u njenom stomaku. Ona ga odmah prepoznaje, prati ga po celoj prostoriji sa puno pažnje. Tonovi majčinog glasa je fasciniraju, a reakcije se kreću od uzvraćanja tihim gugutanjem (oko trećeg meseca), preko velikog uzbuđenja, neizmerne sreće, praćenim pokretima celog tela, do potpune zbunjenosti i smirenosti. 

Zato joj stalno pričajte ili pevušite. Od prvog dana pričajte bebi blagim, nežnim glasom, posebno kada nešto radite oko nje: presvlačite je, kupate ili hranite. Iako ne razume šta joj govorite, razume način na koji to činite. Nežnost i melodičnost vašeg glasa umirujuće deluju na bebu. Vrlo brzo, oko drugog meseca, dobićete "odgovor" od svog čeda u vidu najnežnijeg i najsrećnijeg osmeha. Kada vas vidi ili čuje vaš glas, radovaće se i trudiće se da privuče vašu pažnju osmehom, "čavrljanjem" , mahanjem ručicama i nožicama, a ponekad i plačem. Sa četiri meseca beba će "voditi " pravi razgovor sa vama. Pažljivo će slušati šta joj govorite, a onda će vam "odgovoriti" grgotanjem, brbljanjem koje ćete samo vi razumeti.

Nemojte šaputati u bebinom prisustvu ili dok spava, ona ipak mora da se navikne na normalne kućne zvukove. Glas normalne jačine je sigurno neće probuditi. Nemojte ni vikati u bebinoj blizini, može se trgnuti i uznemiriti.

3. Čulo vida

U početku vid vaše bebe naginje ka kratkovidosti: pogled najbolje može da  fokusira na predmete koji su udaljeni oko 10 do 15 centimetara. Debele linije i izrazito crno-beli oblici privlačiće njenu pažnju. Iznad kreveca zakačite igračkicu tako da beba može da je posmatra i prati njene pokrete kada je gurne ručicom. Odaberite igračku pastelnih boja, nikako jarkih i agresivnih.

Iako čulo vida nije razvijeno u dovoljnoj meri, beba ipak posmatra sve oko sebe i prati kretanje likova. Tek sa četiri meseca kada se formira centralna zona mrežnjače, bebin vid je sličan onom kod odraslih osoba. Ali, ovo svakako ne znači da vas vaše dete ne vidi ili ne prepoznaje. Naprotiv, vaš lik ona "studiozno" posmatra dok je hranite, kupate. Kada  joj se približite, gledaće vas netremice i upijaće vaš lik. Nikada nemojte prilaziti bebi naglo, brzim pokretima, jer će se sigurno trgnuti i uplašiti. Gledajte svoju bebu u lice blagim pogledom i pričajte joj. Nemojte je gledati samo u oči, posebno ne "fiksirajućim pogledom", već u celo lice.  Za podsticanje razvoja opažanja poželjno je da prostorija u kojoj dete boravi bude bogata bojama i oblicima.

Povezane vesti

4. Čulo mirisa

Zahvaljujući brojnim istraživanjima koja se odnose na razvoj i sposobnosti nerođene bebe, danas se pouzdano zna da je čulo mirisa dobro razvijeno pre rođenja. Kada se rodi, beba odmah svoju majku prepoznaje po njenom mirisu .

5. Čulo ukusa

Još u stomaku beba ima razvijeno čulo ukusa, a najviše joj se sviđa slatki ukus.

6. Beba ima "šesto čulo"

Verovatno ste bezbroj puta čuli da mama ne sme da bude nervozna jer će se to odraziti na bebu, pa će i ona biti razdražljiva i plačljiva. Nažalost, to je istina. Možete imati najsrećniji izraz na licu, ali ako ste nespokojni ili napeti, vaša beba će to sigurno osetiti. Idealno bi bilo da ste opušteni, veseli, rasterećeni, naspavani, ali činjenica je da ste češće nervozni i napeti, jer ste neispavani i umorni. Ako nemate nikog od bliže porodice da vam pomogne oko svakodnevnih kućnih poslova i oko bebe, a suprug je odsutan zbog posla, pokušajte da organizujete dan onako kako vama odgovara. Koncentrišite se na obaveze vezane za bebu (hranjenje, pranje i peglanje pelena, otkuvavanje flašica) i u početku neka vam to bude jedini "posao". Budite raspoloženi za svoje dete, ono to od vas očekuje sa punim pravom.

Kako da podstaknete razvoj vaše bebe?

Iako su male, bebe osećaju vašu pažnju i ljubav. Svoju ljubav pokazujete upravo kroz stimulaciju svih njenih čula, ali i svakodnevnom negom, što u ovom periodu podrazumeva: kupanje, negu kože, redovno presvlačenje, zadovoljavanje potreba za snom, hranom, boravak na vazduhu, higijenu prostora u kojem boravi. Naravno, od velikog značaja je i igra sa bebom, prilagođena njenom uzrastu.

Povezane vesti

*Beba se igra sama

Beba kroz igru uči. Kada se igra, uključuje sva svoja čula i celo telo. Beba se prvo igra svojim rukama, razgleda ih, gura u usta, spaja ih i dodiruje. Sledeća faza je igranje igračkama, što ne znači da treba da je preplavite njima. Za početak joj je dovoljna samo jedna koju će razgledati, stavljati u usta i sisati, stiskati, bacati. Zato prva igračka treba da je meka, od posebnog materijala koji se lako pere, ne sme da bude "čupava", sa dlakama, ne sme da ima oštre i tvrde ivice, ne sme biti sitna!

*Vi se igrate sa bebom

Takozvane govorno-ritmičke igre možete započeti već od samog rođenja. Osim što bebi pružaju osećaj zadovoljstva i zabavu, ove igre ujedno služe i kao prva ritmička i muzička stimulacija, a i veoma su podsticajne za budući razvoj govora. Prve "igre" se odvijaju tako što dodirujemo bebinu glavicu, stomačić ili pokrećemo njene ručice i nožice, dok leži ili je naslonjena na jastuk, u srdačnoj atmosferi, punoj šale i nežnosti. Što je dete mlađe, pokreti su sporiji i nežniji. Postepeno će se detetovo aktivno učestvovanje i njegova samostalnost povećavati, a svaku sledeću igru će veselo i nestrpljivo očekivati.

Ulaganje u srećno detinjstvo

Aktivno učestvujte u razvoju svog deteta. Obasipajte ga ljubavlju i nežnošću svakodnevno. Igrajte se sa njim i uvek odgovorite na njegove pozive. Ako plače i uznemireno je, uzmite ga u naručje i utešite. Ako je raspoloženo za igru, zabavite ga. Sve ovo predstavlja vaše ulaganje u njegovo srećno detinjstvo.

Najnovije

Vesti

Porodica