Bebin anus (čmar) je jedan kružni mišić - stezač (sfinkter), presvučen iznutra tankom sluznicom, koja na obodu prelazi u nežnu kožu. U rektumu se iz pristiglog neiskorišćenog crevnog sadržaja upija voda i ostatak sprema za eliminaciju iz tela. Što je odojče starije, ono ima veći kapacitet zadnjeg segmenta creva, pa ne mora svaki dan da ga prazni. Što duže dete ne kaki, više se vode upije nazad u krvotok i stolica postaje sve suvlja i tvrđa. Kada, napokon, krene napolje, može da bude toliko "oštra" da povredi nežne strukture anusa i izazove minijaturno krvarenje.

Neretko se pri pregledu otkriva jedna ili nekoliko fisura (ranica) na spoju analne kože i sluznice - koje su, verovatno, nastale u toku eliminacije obilne tvrde stolice, naročito u toku lokalne infekcije, ili posle dugotrajnog proliva. Svaki novi prolazak stolice preko povređene regije izaziva jak bol, pa dete odlaže pražnjenje creva do krajnjih granica, čime pojačava opstipaciju. Tako se vrti u začaranom krugu, koji se prekida lečenjem opstipacije.

Da li je potrebna terapija i koja?

Bebi na prirodnoj ishrani nije potrebna nikakva terapija - osim, u slučaju dehidracije, povećanje unosa vode ili neke druge tečnosti, ukoliko to njen uzrast dozvoljava (posle šest meseci - do 120 mililitara dnevno soka od šljive, ili kompot od suvih šljiva, bresaka, kajsija). U ishrani treba povećati unos vlaknaste hrane. Od povrća su dobri: tikvice, brokoli, kasnije paradajz, grašak, pasulj. Prilikom uvođenja u ishranu žitarica, umesto pirinča treba davati kukuruz (palentu).

Promena formule: Ukoliko je odojče sa opstipacijom isključivo na ishrani adaptiranom mlečnom formulom, treba razmisliti o promeni formule. Sada na tržištu postoji dobar izbor formula specijalno namenjenih bebama sa ovim problemom. Kravlje mleko je "glavni krivac" za opstipaciju - pa, između ostalog, i zbog toga nije pogodno za dete mlađe od godinu dana.

Oralna sredstva: Malom detetu se može dati oralno sredstvo za razmekšavanje stolice: mineralno ulje ili Portalak sirup. Bol pri defekaciji može da ublaži lokalni anestetik (mast sa pet odsto anestezina).

Lokalna higijena: Važna je i dobra lokalna higijena. Posle svake stolice treba nežno oprati analnu regiju mlakom vodom i blagim tečnim sapunom, a ako postoji ojed, kožu namazati kremom koja sadrži cink. Zamena pelena se podrazumeva posle svake stolice, i to što pre. Bebama koje stalno imaju tvrdu stolicu, analnu regiju treba ujutru i uveče namazati kremom sa pantenolom, koja ubrzava oporavak kože. Ako fisura, uprkos lečenju, dugo traje, možda se radi o hroničnoj upali creva, koja zahteva poseban tretman.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar