Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 saveta za negu nedonoščeta

Kako negovati bebu koja je rođena pre termina? Poslušajte savete pedijatra...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada iz porodilišta beba stigne kući, majka je, u većini slučajeva, prilično uznemirena i uplašena. Strah se pojačava u situacijama kada je beba rođena pre termina.

Povezane vesti

Međutim, da dete ne može bez stručne pomoći, ne bi ga ni otpustili iz bolnice. Na kraju, ukoliko niste u stanju da se opustite, prvih nekoliko dana unajmite pedijatrijsku sestru - da vam se nađe par sati oko bebe i pokaže sve što treba u vezi njene nege. Potrudite se da vremenom sami radite sve poslove oko bebe, umesto da je samo dojite kada vam je prinesu. Ubrzo će strah da zameni osećaj neizmernog zadovoljstva. Kada držite bebu, morate da joj pridržavate glavu, sve dok sama ne bude u stanju da je drži uspravno. Ne sumnjam da ćete vrlo brzo da se izveštite u tome.

Saveti za posebnu negu prevremeno rođenih beba:

* Dok je beba u bolnici, naoružajte se teoretskim znanjem, čitajući odgovarajuću literaturu. Ne gubite iz vida njen korigovani uzrast.

* Kada beba stigne kući, održavajte konstantnu temperaturu u stanu, najbolje oko 22 stepena. Ako dete izgleda previše uznemireno, pipnite mu ručice i nožice - možda su hladne. Ukoliko je to u pitanju, presvucite bebu - da bude suva i bolje je utoplite, ili povećajte temperaturu u prostoriji u kojoj boravi.

Povezane vesti

* Budite stalno u kontaktu sa lekarom. Čak i ako dojite, može se desiti da beba neko vreme mora da dobija dodatne vitamine i minerale. Nemojte da uvodite čvrstu hranu sve dok vam lekar to ne odobri. Ona se prevremeno rođenom detetu uvodi tek kada dostigne masu od 5,8-6,8 kilograma, kada tokom dana unosi više od 900 mililitara veštačkog mleka, u trajanju od sedam dana (ukoliko ne sisa) i/ili kada je u prilagođenom uzrastu od šest meseci, izuzetno tri meseca (stvarni uzrast pet do šest meseci), ukoliko mu samo mleko ne prija.

Povezane vesti

* Postupajte sa svojom bebom onako kako biste postupali da je rođena u terminu. Ne dozvolite da upadnete u zamku preterane brižnosti, popustljivosti i vezanosti, jer ćete time da formirate zavisnu i zahtevnu ličnost - a to je sve, samo ne srećno dete.

Prim dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica