Koliko jaja dete sme da jede nedeljno? Rešena dilema koju imaju mnogi roditelji

Ako ste se pitali koliko jaja nedeljno sme da jede malo dete, odgovor će vas verovatno iznenaditi.

Shutterstock

Jaja spadaju u veoma zdrave namirnice jer sadrže dosta hranljivih materija, poput gvožđa, belančevina, holina.

Prema ranijim preporukama, jaja su se uvodila u ishranu uglavnom oko osmog meseca života bebe, i to najpre žumance – prvo osmina, pa se onda svaki naredni put povećava količina dok dete ne pojede celo žumance.

Međutim, prema novijim preporukama ne treba odlagati uvođenje alergena. Stručnjaci sada preporučuju da se jaja, kao i drugi alergeni uvode od samog početka jedenja čvrste hrane, ali naravno, da se za to vreme ne uvode nikakve druge namirnice. Svakako, pre nego što uvedete jaje ili nešto drugo u ishranu deteta, najbolje je da se posavetujete sa svojim pedijatrom.

Kada je reč o količini jaja koju dete sme da jede, to je jedna od čestih dilema koja muči roditelje.

Međutim, nema maksimalnog broja jaja koje dete sme da pojede nedeljno, piše healthyinstitute.com. Naravno, treba se osloniti na zdrav razum jer to ne znači ni da dete treba da jede po tri jaja dnevno svaki dan...

S druge strane, stručnjaci kažu da postoji minumum jaja koje treba da pojede dete nedeljno, a sve kako bi se izbegle alergije.

Prema savetima Kanadskog udruženja pedijatara, nakon uvođenja alergene namirnice poput jaja, ako beba nije pokazala nikakve simptome alergije, važno je da joj se redovno daje ta namirnica. Konzumiranje male količine jaja nekoliko puta nedeljno pomaže da se kod beba održi tolerancija na jaja, što će evenutalno pomoći u sprečavanju razvoja alergije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mama daje deci večeru u tri popodne  TikTok/ aims.lc