POJAVILI SU SE OPASNI RECEPTI ZA BEBE: Nemojte da pokušavate da ih napravite, lekari upozoravaju na strašne posledice

Pedijatri su upozorili roditelje da nikako ne pokušavaju da naprave sami adaptirano mleko jer su se na internetu pojavili brojni recepti.

Shutterstock

Problemi u nabavkama i povlačenje brojnih proizvoda izazvali su nestašicu adaptiranog mleka za bebe u SAD-u. Zbog toga su se na društvenim mrežama pojavili recepti o tome kako možete sami da napravite hranu za bebu, ali pedijatri upozoravaju roditelje da ih ni slučajno ne isprobavaju jer su opasni!

Recepti su postali viralni na Tviteru, TikToku i Jutjubu, a većina objava je uklonjena jer krši pravila koja zabranjuju medicinske dezinformacije, ali ne sve.

"Razumemo potrebu da pokušamo da pomognemo jedni drugima, ali ove stvari su izuzetno opasne i to lako vidite ako imate bilo kakvo znanje iz medicine ili nutricionizma", rekla je lekarka iz Teksasa koja i na društvenim mrežama deli sadržaj koji pomaže roditeljima u brizi o deci.

Ona kaže da je u prvom trenutku videla nekoliko snimaka koji promovišu recept za mlečnu formulu za bebe koje mogu da se naprave kod kuće, a na kraju je shvatila da su preplavile društvene mreže i postale viralne.

Neki recepti predlažu korišćenje sastojaka poput nezaslađenog kondenzovanog mleka i kukuruznog sirupa, dok drugi sadrže semenke konoplje, urme bez koštica i vanile. Postoje i oni koji preporučuju da decu hrane kozjim mlekom, a stručnjaci kažu da sve ove alternative mogu biti štetne po dete.

Shutterstock  Mama hrani bebu

Pedijatri dodaju da ovakvi snimci broje milione pregleda, a potiču od osobe koje nemaju iskustva, niti su stručni iz pedijatrijske prakse.

"Kažu da je upalilo njima, njihovim majkama i bakama, pa bi trebalo i tebi. Takva vrsta saveta je opasna. Ne postoji jedna stvar koja odgovara svima, a formula je toliko istražena i potrebno je puno raditi na njoj da bi osigurali unos svih potrebnih hranjivih materija i elektrolita jer su bebe vrlo ranjive", poručuje pedijatar.

Loši recepti uzrokuju probleme za zdravljem

Nepravilna ishrana dojenčadi mogla bi uzrokovati nekoliko problema, uključujući neravnotežu elektrolita i nedostatak vitamina, što bi moglo dovesti do napada, problema sa srcem i problema sa razvojem kostiju, rekli su lekari.

"Toliko toga se može dogoditi, a ako se neki sa tim nisu susreli, ne znači da drugi neće. Čak i previše vode može biti štetno za dojenčad", dodaje pedijatar i poziva roditelje dojenčadi i male dece da budu oprezni i svesni dezinformacije koja se širi na internetu.

(Yumama)