Roditelji znaju da bebina stolica može da varira kada govorimo o boji i strukturi, pa je logično da se odmah zapitate šta je normalno i kada treba da se brinte - kako izgleda pelena može mnogo reći o zdravlju bebe. Saznajte u tekstu šta znače najčešće boje stolice i kada ima smisla da posetite doktora.

Tamno zelena, svetlozelena, braon, siva ili žuta stolica – šta je normalno i kada treba da brinete? Mnogo se može saznati iz količine, konzistencije, mirisa i boje digestivnih ostataka kod bebe. Boja posebno pruža informacije o zdravlju deteta, jer boja govori o tri stvari: šta je beba jela, da li je u pitanju privremena smetnja u varenju ili ozbiljnija bolest.

Evo kratkog pregleda o tome koje promene boje stolice postoje i kada možete biti potpuno opušteni, a kada je bolje potražiti savet lekara.

1. Tamnozelena do crna
Ova boja je sasvim normalna za prvo pražnjenje creva bebe. Nakon rođenja, crevni sadržaj sadrži delove onoga što je vaše dete progutalo u stomaku: zgusnutu žuč, kosu, ćelije kože, amnionsku tečnost. Ovo izlučivanje je gotovo bez mirisa, tamnozeleno i lepljivo. Medicinski termin za ovo je mekonijum. Ako vidite male crne tačke u stolici, to može značiti da je vaše dete progutalo krv i ovo je potpuno bezbedno za vašu bebu.

2. Tamnozelena
Sledeće izlučevine posle mekonijuma postaće ređe, što je rezultat uzimanja mleka. Ovo se zove prelazna stolica. Zelena postaje svetlija, ali je često i dalje tamnozelena, ponekad sa žutim tačkama. Čak i bebe koje se hrane na flašicu ponekad imaju zelenu stolicu ako im se u hranu doda gvožđe.

3.Zelenkasta
Kasnije, stolica postaje zelena, ako ste vi ili vaše dete jeli određenu hranu. Ako vaša beba već jede svoju prvu kašicu, boja može doći od spanaća, na primer. Ako dete ima zelenkastu stolicu i istovremeno mu je veoma neprijatno, to može biti intolerancija ili infekcija, ako postoji i temperatura - ovo bi bio znak za odlazak kod lekara.

4. Maslinastozelena
S vremena na vreme, stolica bebe može dobiti različite nijanse zelene. Ovo je retko razlog za zabrinutost. Verovatnije je da je to uzrokovano brojnim namirnicama koje sadrže hlorofil, zavisi od vrste mleka u flašici - a takođe se menja kada vašem detetu niču zubi.

BONUS VIDEO

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV


Izvor: Yumama