Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE KUPOVINA DUPKA BACANJE PARA ILI JE ZAPRAVO NEOPHODAN: 3 stvari pokazuju kako utiče na razvoj bebe

Pogledajte zašto stručnjaci kažu da ne treba da koristite dubak.

 dubak_197376914.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogi roditelji misle da, kada beba malo poraste, treba da se stavlja u dubak, koji će joj pomoći u razvoju. Ipak, stručnjaci su protiv upotrebe dupka kod zdrave dece. 

Možda će vas zanimati

Pogledajte zbog čega ne bi trebalo da koristite dubak:

1. Dubak ne pomaže detetu da prohoda

Iako svi mislimo da je on pomagač i da ubrzava prohodavanje, stručnjaci naglašavaju da dubak nema tu namenu i da nekada često i odmaže u tome. "Neka istraživanja su pokazala da bebe koje koriste dubak čak mesec dana kasnije prohodaju od onih koje ga nisu koristile", naglašava pedijatar doktor Dejvid Geler. Za prohodavanje je važno da dete gleda i razume kako se stopala kreću. Beba od dupka ne može da vidi svoja stopala, pa samim tim ni da razume svoju motoriku.

2. Dubak loše utiče na razvoj

Stručnjaci su saglasni u tome da dubak nije dobar za razvoj, čak i da ga usporava. Bebe koje se stavljaju u dubak često preskaču neke ključne delove, poput uspravljanja. Dubak bebi pomaže da se lako kreće po prostoriji, pa onda ona nema želju da nauči sama da se kreće. A kada izgubi želju, neće početi sa učenjem.

3. Mogu nastati ozbiljne povrede

Nezgode sa dupkom su zapravo vrlo česte, daju detetu vrzinu, visinu, pristup mnogim opasnostima. Pored toga može doći do pada sa stepenica, do sudaranja sa nameštajem. Upravo zbog toga što mogu biti veoma opasne, Kanada je zabranila prodaju dubaka za malu decu.

Dubak nije namenjen zdravoj deci i stručnjaci ga ne preporučuju kao pomoć pri prohodavanju. Yumamina stručna saradnica fizioterapeut i baby terapeut Snežana Milanović objasnila je kako dubak utiče na razvoj i zašto ne treba da ga koristite. 

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica