Da li ćete naškoditi bebi ukoliko je dojite a prehlađeni ste?

Kada je mama koja doji bolesna, ona putem mleka prenosi svom detetu antitela, koja mu pomažu da se zaštiti od razvoja bolesti, tvrde stručnjaci. Zapravo, dojenjem stvarate svom detetu "štit" koji ga čuva kako od vaših, tako i od klica drugih ljudi. Čak i ako se vaše dete razboli, mnogo će brže ozdraviti ukoliko ga dojite.

Kada ne bi trebalo da dojite bebu?

Postoji nekoliko izuzetaka od pravila da uvek treba dojiti bebu. Prema Američkom centru za kontrolu bolesti, dojenje nije preporučljivo ukoliko mama ima HIV, tuberkulozu ili ljudski T-limfotropni virus tipa 1 ili 2, ukoliko prima hemoterapiju ili je išla na tretmane zračenja zbog raka. Takođe, ukoliko dete ima galaktosemiju (redak genetski poremećaj), nemojte dojiti bebu.

Šta ako je beba bolesna?

Poput odraslih, deca često menjaju svoje navike ako se ne osećaju dobro. Čak i kada beba ima uspostavljen raspored hranjenja, važno je jednostavno preći na dojenje na zahtev kada je beba bolesna. Na taj način ćete sprečiti dehidrataciju. Neke bebe će jednostavno odbijati da sisaju kada se osećaju loše. Obratite se pedijatru za savet, kako biste bili sigurni da beba dobija sve što joj je potrebno.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju za vreme dojenja?

Važna je hidratacija

Pijte dosta vode ukoliko se ne osećate dobro. Na taj način ćete obezbediti dovoljnu količinu mleka.

Preispitajte položaje

Ukoliko ste bolesni, lezite na stranu i odmarajte se dok beba jede. Ako je, pak, bebin nosić zapušen, postavite je uspravno, kako bi mogla neometano da diše tokom dojenja.