Izdvojili smo za vas savršena, ukusna i zdrava jela, bez mesa u kojima ćete uživati! 

Brodet od morske ribe

Potrebno je:

- 3 oslića,

- 3 skuše,

- 3  paradajza,

- 1 glavica crnog luka,

- 2 šargarepe,

- 2 lovorova lista,

- 50 ml alkoholnog sirćeta,

- 100 ml maslinovog ulja,

- 200 ml mlake vode,

- 3-4 zrna bibera,

- 1 kafena kašičica bio začina,

- 1 ravna kafena kašičica soli.

Priprema:

Odstraniti utrobu iz ribe, odseći glave i repove, iseći je na krupnije komade i poređati na dno lonca. Preko ribe staviti šargarepu isečenu na kolutove, crni luk isečen na rebarca, paradajz oljušten i iseckan na komadiće, lovorov list, nekoliko zrna bibera, bio začina i kašičicu soli. U poseban sud izmešati sirće, maslinovo ulje i mlaku vodu, pa ovom smesom preliti ribu složenu sa povrćem. Lonac poklopiti i kuvati na sasvim tihoj vatri sat vremena.

Ne sme jako da ključa, već na sasvim tihoj temperaturi da se krčka. Povremeno lonac lagano protresti. Posle sat vremena lonac skloniti sa ringle i ostaviti ga poklopljenog da se na sobnoj temperatiri sasvim ohladi. Ovako spremljen riblji brodet možete ostaviti u frižidiru i služiti ga hladnog.

Paprike punjene krompirom i paradajzom

Potrebno je:

- 8 paprika

- 6 krupnih krompira

- 1 šargarepa

- 2 paradajza

- 1 glavica crnog luka

- 1-2 čena belog luka

- ulje, so i biber

- peršun, suvi zači

Priprema:

Očistite paprike od semenki, a zatim krompir, šargarepu i luk oljuštite, izrendajte i začinite po ukusu. Jedan paradajz ispasirajte u blenderu, dodajte u smesu, sipajte i par kašika ulja, pa dobro izmešajte.

Napunite svaku papriku i ređajte u đuvečaru – nema potrebe da ih zatvarate, jer krompir neće da nabubri kao pirinač u klasičnim paprikama s mesom. Ostali paradajz ispasirajte, pa posolite, dodajte malo šećera, sipajte i malo ulja, pa ovu smesu prespite preko paprika. Pecite na temperaturi od 200 stepeni oko sat vremena.

Da paprike ne izgore, povremeno prekrijte papirom za pečenje.

Ukusne pljeskavice BEZ MESA

Potrebno je:

- 500g krompira

- 70g crnog luka

- so

- biber

- 90g brašna

- ulje

Priprema:

Očistite i operite povrće, a zatim ga izrendajte. Dodajte so i biber, dobro izmešajte, a zatim dodajte brašno i ponovo promešajte. Pokvasite ruke i počnite da oblikujete pljeskavice. Pržite u zagrejanom ulju otprilike 5 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane, dok ne porumeni. Od ove količine možete dobiti 6 pljeskavica, za veći broj duplirajte meru. Prijatno!

Zapečeni đuveč sa lososom

Potrebno je:

- 1 crni luk

- 1/2 kese gotove smrznute mesavine za đuveč

- 1 šolja boranije

- 1 parče lososa

- 1 manja glavica brokolija

- 200-300 grama pirinča

- so, biber, suvi začini

Priprema:

U jednom tiganju blago propržiti losos na maslinovom ulju.

Crni luk dinstati u vatrostalnoj činiji na ringli i dodati ostalo povrće. Kada je povrće na pola dinstanja/kuvanja (povremeno dodavati vodu), dodati pirinač i začine i još malo vode. Kuvati dok voda skoro ne ispari. Nakon toga, ubaciti u unpared zagrejanu rerunu da se kratko zapeče.

Ukusna pita sa prosom, spanaćem i pečurkama

Potrebno je:

- 70 g prosa,

- 200 ml vode,

- so,

- biber,

- 1 luk,

- 250 g pečuraka,

- praziluk,

- 60 g spanaća,

- kore za pitu

Priprema:

Prvi fil: Skuvajte proso. Tri puta više vode nego prosa. Kuvajte dok ne upije, oko 20 minuta. Izdinstajte luk, dodajte pečurke, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta. Izmešajte pečurke sa prosom, i odložite sa strane.

Drugi fil: Izdinstajte praziluk, dodajte spanać, posolite i dinstajte 10 minuta. Pomešajte sa prosom.

Uzmite jednu koru, namažite uljem, zatim drugu koru namažite uljem i stavite jednu smesu fila. Isto to uradite i sa drugom smesom. Kora, ulje, kora, ulje, fil, na kraju sve premažite uljem i pecite na 180 stepeni 35 minuta.

Probajte i: