Potrebno je:

400g kuvanog žita

120ml mleka

1/2 kašike ekstrakta vanile

1 limun

250 g rikota sira

5 velikih žumanaca

200 g šećera u prahu, plus šećer za dekoraciju

120 g kandiranog mešanog voća

1 1/2 kašika soka od ceđene pomorandže

1 pomorandža

2 velika belanceta

Slatka kora za pitu:

150 g putera sobne temperature, plus za podmazivanje posude

400 g brašna

100 g šećera u prahu

1/4 limuna

3 velika jaja

Priprema:

1. Da bi ste napravili koru za pitu, isecite na kocke puter i pomešajte ga sa brašnom, šećerom u prahu i limunovom korom sve dok ne dobijete fine mrvice.

2. Dodajte potom jaja i mesite dok ne dobijete fino formirano testo.

3. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru.

4. Kalup za pitu (25cm) namažite puterom, zatim testo razvucite na debljinu od 0,5 cm. Razvučeno testo stavite u kalup.

5. Višak testa isecite i sačuvajte za kasnije (ostavite ga na 30 minuta u frižideru).

6. Zagrejte rernu na 170 stepeni i pecite koru dok ne dobije blago zlatnu boju.

7. Izmešajte kuvano žito, mleko, ekstrakt vanile, polovinu limunove kore i stavite da proključa. 

8. Kuvajte na srednjoj temperaturi i ostavite da se polako krčka sve dok žito ne upije svu tečnost. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

9. U zdeli izgnječite rikotu viljuškom, potom umešajte žumanca sa sirom sve dok smesa ne postane lagana i prozračna.

10. Dodajte smesu u šećer, zatim dodajte sitno iseckano kandirano voće, zajedno sa sokom narandže i korom limuna i narandže. Mešajte dok masa ne postane kompaktna pa je dodajte u žito.

11. U drugoj zdeli umutite belanca dok ne postanu čvrsta zatim ih polako dodajte u mešavinu žita i rikota sira. 

12. Nafilujte koru smesom, preostalo testo iskoristite tako što ćete napraviti trake kojim ćete ukrasiti vrh pite.

13. Pecite pitu 50 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. 

14. Pustite da se ohladi, pa je ukraste sa šećerom u prahu. Takođe možete iskoristiti limunovu koru, med ili sladoled za dekoraciju. 

Pogledajte kako poznati italijanski šef pravi napolitansku pitu!