Kućica od medenjaka jedan je od simbola Božića, i priprema se par dana ranije.

Potrebno je...

Sastojci za testo:

370 gr meda

125 gr šećera

50 gr margarina

800 gr brašna

1 prašak za pecivo

2 dodatka za medenjake

2 jaja

Royal icing:

4 belanca

oko 1 kg šećera u prahu

Priprema elemenata za izradu kućice

1. Med, šećer i margarin stavite na srednju vatru, dok ne proključa i sve se istopi.

2. Zatim ostavite smesu da se ohladi.

3. U većoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodatkom za medenjake.

4. Dodajte jaja i ohlađenu smesu od meda.

5. Mikserom sa spiralnim nastavcima izmiksajte testo, a pred kraj će verovatno biti potrebno završiti rukom.

6. Testo zamotajte u providnu foliju i stavite ga najmanje jedan sat u frižider da se stegne. 

7. Na radnu površinu postavite masni papir na koji stavite testo, a na njega postavite drugi masni papir i tako valjajte testo, neće se lepiti i neće biti nepotrebnog dodavanja brašna.

8. Pripremite šablon

9. Izrezane delove papira postavite na testo i secite po ivicama skalpelom ili nožićem. Špatulicom ili nekim drugim širokim predmetom prenosite testo na tepsiju.

10. Par tvrdih bombonica od mentola usitnite čekićem za meso, pa popunite praznine na prozorima.

11. Biće vam potrebno za kućicu: 2 X prednja dela (jednom sečete vrata i prozor), 1 X vrata, 2 X bočna strana (secite prozor), 2 X krov. Za dimnjak: 2 X kosa dela, 1 X kraći deo, 1 X duži deo.

Ostalo: Boriće možete da pravite u više veličina, a čovečuljka možete nacrtati rukom, ili odštampati sa interneta. Od ostatka testa izrežite oblik veličine tacne koji će biti podloga.

12. Stavite testo u zagrejanu rernu na 190 stepeni oko 10 minuta.

"ROYAL ICING" SMESA


1. Inače se rojal koristi i za crtanje po keksićima, a ovde će vam služiti za lepljenje kućice i za imitaciju snega. Kod njega je bitna gustina smese, u zavisnosti za to za šta ga koristite, ali za sve ovo će biti dovoljna gustina koju postignete. Pripremite 1 kg šećera mada vam neće sve trebati.

2. Belanca mutite mikserom lagano dok ne zapene, a onda pojačajte na srednju brzinu i postepeno dodajte šećer u prahu u belanca, dok muitite.

3. Potrebno je da dobijete smesu ni retku niti pregustu, a opet neka bude gušća kao na slici 4. Bitno je da znate da se rojal masa dosta brzo suši na vazduhu, tako da višak koji ne koristite prekrijte vlažnom krpom, a u trenutku kada ne koristite špric, nastavak uronite u čašu u kojoj se na dnu nalazi ubrus koji ne dozvoljava sušenje. 

SLAGANJE KUĆICE OD MEDENJAKA


1. Izaberite tacnu i na nju razmažete malo rojala, pa od gore zalepite podlogu od testa.

2. Počnite da lepiti kućicu, za prvi deo može vam pomoći čaša, ali kako se brzo suši već dalje neće biti potrebna.

3. Pre nego što postavite krov, nanesite malo rojal smese na prozore.

4. Ledenice sa uskim okruglim nastavkom sa ivica lagano povlačite prema dole i tako će ostajati.

5. Na rubove kuće zalepite bombončiće.

6. Svaki deo jelkice na sredini zalepite rojal smesom.

7. Isto zalepite i čovečuljka.

8. Nakon što napravite sneg po dvorištu, možete po ivicama dodati još rojal smese i ubadati perece kojima posle dodajte sneg.

9. Dimnjaku dodajte vatu da bi izgledalo realnije.

10. Stazu ispred ne mažite rojalom, već na kraju posipate šećerom u prahu.

Autor: Nataša Pralica