Riba se razlikuje od ostalih namirnica po sadržaju polinezasićenih masti dugih lanaca, a krcata je vitaminima i mineralima. Sadrži visokovredne proteine, a ima manje masti i holesterola od većine drugih vrsta mesa. Dobar je izvor vitamina B grupe, potrebnih za pretvaranje hrane u ćelijsku energiju i izgradnju zdravog nervnog tkiva. Uljaste ribe (losos, tunj, sardele) obezbeđuju vitamin A - neophodan za zdrave oči, kožu i kosu, kao i vitamin D i kalcijum, koji su potrebni za zdrave kosti i zube. Kalcijum se uglavnom nalazi u kostima i krljuštima ribe, pa je korisno povremeno jesti sitnu ribu.
Osim toga, meso ribe je dobar izvor joda i fluora, koji su važni za metabolizam i rast, zatim magnezijuma i cinka, takođe korisnih za rast, kao i selena - koji doprinosi jačanju imunog sistema.
Omega tri masne kiseline
Za razliku od većine biljaka, koje uglavnom sadrže omega šest masne kiseline, uljaste ribe imaju visok procenat omega tri masnih kiselina - akumuliraju ih iz algi i fitoplanktona, koji su njihovi primarni proizvođači. One ne mogu da se stvaraju u ljudskom organizmu, ali su neophodne u ishrani jer pomažu razvoj mozga. Takođe preveniraju preterano stvaranje eikosanoida - supstanci sličnih hormonima, koje u većim količinama mogu da uzrokuju artritis, astmu, srčane bolesti...
Najveći izvori masnih kiselina, osim sardele, jesu losos, tuna i haringa, a od rečne ribe šaran. Sardela sadrži i linolnu masnu kiselinu.
Količina masti varira od vrste do vrste, pa se na osnovu toga razlikuju nemasne ribe - sa manje od dva odsto masti (list, raža, oslić, bakalar), malo masne - do dva ipo odsto masti (sardela, zubatac), polumasne - sa dva ipo do pet odsto masti (tuna, sabljarka) i masne - od pet do deset odsto masti (losos, skuša, jegulja).
Alergija i izloženost živi
Izvesno strahovanje, vezano za ishranu male dece ribom, zasnovano je na mogućoj alergiji i izloženosti živi.
Alergija na ribu je relativno česta, a ponekad kod dece sa pozitivnom porodičnom istorijom ostaje tokom čitavog života. Alergijska reakcija nastaje brzo i dramatično, uz: povraćanje, otok, osip, otežano disanje. Kod dece iz takvih porodica, uvođenje ribe u ishranu treba odložiti do kraja prve godine.
Neke ribe sadrže visok nivo žive, koja je toksičan metal. Iako se mala količina žive nalazi u prirodi, industrijsko zagađenje uzrokuje njeno prisustvo u zemlji, vazduhu i vodi. Živa se tako nađe u tkivu riba, praveći potencijalni problem kod onih koji je konzumiraju. Ona je opasna za sve, a naročito za decu čiji je nervni i imuni sistem u razvoju.
Međutim, pokazalo se da korist od konzumiranja ribe daleko prevazilazi eventualne rizike. Ako se koristi u dečjoj ishrani dva puta nedeljno, a pritom se detetu daju različite vrste, praktično nema opasnosti. Odaberite lososa i belu tunu, a naročito jeftinu i zdravu površinsku plavu ribu, koja se hrani planktonom - sardelu. Izbegavajte skušu, morskog psa i sabljarku.
Riba spada u laganu, lako svarljivu hranu. Posle osmog meseca života, uvodi se u ishranu odojčadi koja nema porodičnu istoriju alergije. Za decu je uvek bolja sveža, tek pripremljena riba, ali tunjevina i riblja pašteta mogu da se daju iz konzerve.
Odabir i priprema
Sveža riba ima sjajnu, svetlu boju i svež, blag miris. Riba mora da bude glatka, čvrsta, škrge svetlo crvene, bez sluzi. Oči moraju da budu sjajne i lako ispupčene. Izbegavajte one koje imaju jak miris ili pri kuvanju oslobađaju miris amonijaka.
Ako je riba dugo stajala na suncu, ili nije transportovana u frižideru, oslobađa jednu vrstu toksina koji može da izazove infekciju, ali i histamin, koji izaziva alergijsku reakciju.
Posle kupovine, stavite ribu u najhladniji deo frižidera. Pre spremanja je operite pod mlazom hladne vode i osušite papirnim ubrusom. Najbolje je da svežu ribu spremite i pojedete istog dana. Za sutradan može da ostane u trižideru, dobro poklopljena, da ne bi primila ukus i miris drugih namirnica, a za kasnije - treba je zamrznuti.
Zaleđena riba
Kupovina zaleđene ribe je sigurna, jer se ona odmah nakon ulova i čišćenja zamrzava na jako niskoj temperaturi. Smrznuta riba je nutritivno istog kvaliteta kao sveža, ali je malo manje ukusna. Fileti koji su bili zaleđeni, mogu da izgube nešto od boje, odnosno sjaja, ali su dobri za jelo. Ne smeju da budu mestimično tamniji, isušeni po ivici, ili da imaju žutu ili zelenu prebojenost.
Da biste bili sigurni da ste kupili dobru zaleđenu ribu:
- Ne kupujte ako je pakovanje otvoreno.
- Izbegavajte pakovanja sa površine vitrina za zamrzavanje.
- Ako je pakovanje providno, proverite da li sadži kristale leda - to bi moglo da znači da je riba bila dugo zaleđena, ili je otopljena pa ponovo zaleđena.
- Zaleđenu ribu odledite držeći je u frižideru preko noći. Ako je potrebno brzo odmrzavanje, učinite to pod mlazom hladne vode.
Termička obrada
Što se tiče pripreme, najbolje je da se riba spremi na roštilju - za premazivanje može da se koristi maslinovo ulje, zatim kuvana ili pečena u foliji, pa pržena. Pravilo kuvanja i pečenja je deset minuta po parčetu dva ipo centimetra debljine. Ako se prži, onda po pet minuta sa svake strane. Dobro kuvana ili pečena riba se lako odvaja od viljuške.
Deci može da se ponudi dva do tri obroka ribe nedeljno. Spremite uvek različitu ribu i dajte je u umerenoj količini (jednom nedeljno jednu vrstu).
Mere opreza
— Nemojte da nudite deci sirovu ribu, jer može da sadrži viruse i bakteriju listeriju (Listeria monocitogenes), pa je bolje da je jedu kuvanu ili pečenu. Dimljena riba takođe ponekad sadrži listeriju, koja može da izazove opasni enteritis (upalu tankog creva), pa je treba izbegavati u ishrani dece.
— Zamrznite ribu u plastičnoj vrećici, ali je ne držite duže od šest meseci u zamrzivaču.
— Odmah iskoristite razleđenu ribu (odmrznite je pod mlazom hladne vode). Nikad je ne zamrzavajte ponovo.
— Posle rukovanja ribom odmah operite ruke, dasku za spremanje i pribor.
Kako da privolite dete da jede ribu?
— povedite dete u kupovinu i ponudite mu da samo odabere ribu koju će da jede
— ponudite prženu ribu u odgovarajućem ulju
— pripremite ribu uz dodatak raznih ukusa (beli luk, sir)
— uključite dete u spremanje
— servirajte onako kako dete najviše voli (sa majonezom, pavlakom...)
RECEPTI
Riba list u sosu od sira
Potrebno je:
- dva fileta lista
- mali paradajz
- nekoliko isečenih šampinjona
- kašičica maslinovog ulja
Za sos:
- 120 ml mleka
- 75 g rendanog sira
- dve kašike butera
- dve kašike brašna
Način pripreme: U vatrostalnu posudu stavite navedene sastojke, poklopite, i pecite 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, na 175 stepeni. U međuvremenu napravite sos: zagrejte buter, sipajte brašno, dolite mleko i mešajte dok se ne zgusne. Izvadite ribu iz rerne, prelijte sosom, pospite sirom i vratite u rernu, da se zapeče još deset minuta.
Losos sa kukuruzom
Potrebno je:
- 100 g fileta lososa
- 100 g zaleđenog kukuruza šećerca
- krompir srednje veličine, oljušten i isečen na kocke
- šolja mleka
- dva lista lorbera
Način pripreme: Skuvajte ribu u mleku (10 minuta), a u vodi krompir sa lorberovim listom. Izvadite ribu i krompir u toplu posudu. U mleko stavite kukuruz, kuvajte ga dva minuta, pa vratite ostale sastojke i malo ih izgnječite.
Pita od ribe
Potrebno je:
- veliki riblji filet
- 250 g krompira, kuvanog, propasiranog
- 300 ml mleka
- dva jajeta, tvrdo kuvana
- kašičica svežeg peršuna
Za sos:
- dve kašičice brašna
- kašičica butera
- kašičica sitno iseckanog peršuna
- mleko u kome se kuvala riba
Način pripreme: Obarite ribu, a za to vreme skuvajte jaja. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite ribu u posudu u kojoj će se peći. U međuvremenu skuvajte sos: zagrejte buter, dodajte brašno i nalijte mlekom. Mešajte dok se ne zgusne, pa dodajte peršun. Jaja isitnite i stavite preko ribe, a potom prelijte sosom i odozgo stavite pire od krompira. Pecite oko 30 minuta. Serviraje sa kuvanim brokolijem i šargarepom.
Riblji pilav sa integralnim pririnčem
Potrebno je:
- konzerva tunjevine
- šolja integralnog pirinča
- 200 g mladog kukuruza
- glavica crnog luka, očišćena i isitnjena
- kašičica maslinovog ulja
- pola kašičice isitnjenog peršuna
- malo butera
Način pripreme: Pirinač operite i skuvajte u ključaloj vodi. U međuvremenu, izdinstajte luk na ulju. Potom ga ubacite u vatrostalni sud, dodajte kuvani pirinač, tunjevinu, kukuruz i peršun. Poprskajte istopljenim buterom i zapecite u rerni 20 minuta na 175 stepeni.
Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna