Šta je HSG test i kako može da pomogne da zatrudnite? Evo kada se radi, kako i da li je rizičan

Histerosalpingografija (HSG) je test koji može da pomogne da se utvrdi da li postoji blokada jajnika. Evo kako se radi i da li je rizičan.

Shutterstock

Kod žena koje imaju problem sa začećem, lekari ponekad preporučuju histerosalpingografiju (HSG). Ovaj test je zapravo brza i relativno bezbolna procedura kojom se ispituje materica i proverava da li postoji blokada jajovoda.

Generalno, HSG test se koristi kako bi se utvrdilo da li postoji bilo šta što fizički sprečava jajašce koje se oslobađa iz jajnika da stigne do materice. Razlozi za blokadu mogu da budu, recimo, prethodno obavljena operacija za uklanjanje fibroida, endometrioza ili neke polno prenosive bolesti poput hlamidije ili gonoreje.

HSG testom takođe mogu da se utvrde neke anomalije u materici, poput postojanja ožiljačnog tkiva ili polipa koji sprečavaju usađivanje oplođene jajne ćelije, piše babycenter.com.

Kako se radi HSG test

Histerosalpingografija se inače radi uz pomoć rendgena i ubrizgavanjem jodnog kontrasta, a najčešće se izvodi u prvom polovini menstrualnog ciklusa, od prvog do 14. dana.

Procedura traje prilično kratko, a izvodi se tako što ležite na ginekološkom stolu, a doktor ubacuje spekulum u va*inu. Zatim se ubacuje kateter, a spekulum se uklanja, pa se kroz kateter ubrizgava tečnost odnosno jodni kontrast.

Ova tečnost pomaže da se jasno vidi oblik materice i jajovoda na rendgenu, a ako ne uspe da prođe kroz jajovode do materice, to znači da postoji neka blokada u jajovodima.

Priprema za HSG

Ukoliko niste trudni, ne krvarite iz va*ine i niste alergični na jod ili morsku hranu, HSG test može bezbedno da se izvede. Ipak, ako imate ili sumnjate da imate neku polnu bolest, naglasite to lekaru jer bi ovom procedurom klice mogle da prođu dalje u reproduktivni sistem, izazivajući veću infekciju.

Šta da očekujete nakon HSG-a

Možete da očekujete neke blaže grčeve ili pojavu sekreta u kojem se mogu naći i tragovi krvi, dok preostala tečnost korišćena tokom procedure ne izađe iz tela. Takođe, mogu da se jave i vrtoglavica ili mučnina.

Što se tiče daljih procedura ukoliko postoji blokada jajovoda, lekar će vas obavestiti šta je najbolje u vašem konkretnom slučaju, a jedna od opcija može da bude i operacija.

Znaci infekcije nakon HSG-a

Generalno se smatra da procedura histerosalpingografije nije rizična, te se jako retko i događa da dođe do nekih komplikacija, poput povrede na materici. Postoje sasvim male šanse za razvoj infekcije, posebno ako imate ožiljke na jajovodima ili alergijsku reakciju na tečnost koja se koristi tokom procedure.

Odmah idite kod lekara ako nakon ove procedure primetite neki od sledećih simptoma:

  • Groznicu, drhtavicu
  • Nesvesticu
  • Povraćanje
  • Sekret koji jako i neprijatno miriše
  • Obilno krvarenje
  • Jak bol u stomaku ili intenzivne grčeve

Uticaj HSG testa na plodnost

S obzirom na to da je blokada jajnika relativno čest uzrok problema sa začećem, HSG test u tom slučaju može indirektno da utiče na plodnost i pomogne vam da ostanete u drugom stanju. Ipak, sve zavisi od problema koji postoji jer ponekad se dešava da blokada jajnika ne može da se reši ni operacijom, već je potreba vantelesna oplodnja ili neki drugi tretman koji može da pomogne.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija