Da li bebe dobijene putem VTO liče na roditelje? Sve zavisi od tipa procedure ali priroda je nekad jača od nauke

Dete dobijeno putem VTO ne liči na svoju majku ako je jajna ćelija donirana, jer ne deli nijedan od svojih gena sa mamom koja nosi trudnoću. Bez obzira na to, ako se koristi spe**a njenog partnera, beba može da izgleda kao tata.

Shutterstock

Kao i svako novorođenče, deca iz VTO-a mogu da izgledaju kao njihovi roditelji, iako to nije samo zbog genetike. Kroz proces vantelesne oplodnje, beba se stvara i uz pomoć DNK bioloških roditelja. To implicira da, slično kao i normalno začeta beba, ona stiču karakteristike preko svojih roditelja, kao što su visina, tip kose i boja očiju.

Deca VTO-a mogu da kombinuju osobine oba roditelja, pri čemu su neke osobine jače nasleđene od jednog u poređenju sa drugim. Iako su geni važni, spoljne varijable su takođe bitne. Ishrana vezana za trudnoću, dojenje, izlaganje suncu i opšte blagostanje mogu imati uticaj na izgled bebe. Deca vantelesne oplodnje mogu povremeno više da liče na svoje bake i deke ili druge rođake nego na roditelje, stvarajući utisak porodice.

Međutim, sve bebe su jedinstvene zbog interakcije uticaja okoline i DNK. Ako je dete začeto prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom, čudo donošenja drugog ljudskog bića na svet je pojačano njegovom individualnošću.

Da li bebe vantelesne oplodnje liče na svoje roditelje u slučaju da se koristi donorski materijal?

Pošto DNK koja se koristi u VTO-u potiče od donora, izgled deteta možda neće sasvim odgovarati potencijalnim roditeljima. U ovom slučaju, dete može dobiti boju očiju, tip kose i druge karakteristike donatora ali neretko roditelji biraju donore, tako da su im slični, pa okolina možda i neće primetiti drastične razlike u izgledu bebe. Međutim, izgled deteta može imati određene karakteristike zbog faktora okoline. Zbog svog zajedničkog iskustva u trudnoći, budući roditelji su možda ostavili traga na bebinim karakteristikama.

U procesu stvaranja porodice, emocionalna veza i naklonost između budućih roditelja i deteta važniji su od bilo koje genetske sličnosti koja može nastati putem VTO-a korišćenjem donirane spe**e ili jajnih ćelija. Ljubav prevazilazi gene i nema ograničenja u veličini ili strukturi porodice.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta pedijatrijska sestra ne dozvoljava svojoj deci  TikTok/ josierosemueller