PROŠIRENA STAROSNA GRANICA ZA VANTELESNU OPLODNJU: Posle neograničenog broja pokušaja o trošku države, još iznenađenja

Lepe vesti za parove koji se bore za potomstvo.

Shutterstock

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić otkrila je sjajne vesti za sve parove koji se bore za potomstvo!

Ona je otkrila da je Srbija po obimu prava sada prva zemlja u Evropi, a neka od njih su i neograničeni pokušaj vantelesnih oplodnja za prvo dete i povećan broj pokušaja za drugo dete.

"Država je već obezbedila neograničeni broj vantelesnih oplodnja za prvo dete, a danas imamo vest koja će obradovati mnoge. Starosna granica do sada je bila 43 godine i za prvo i za drugo dete, a prošle nedelje RFZO doneo je odluku da se granica proširi na 45, kako za prvo, tako i za drugo dete", rekla je Sanja gostujući u Jutanjem programu Prva TV, i dodala koja su to prava sve proširena u poslednje dve godine:

"Pored proširenja starosne granice, tu su i neograničen broj kako stimulisanih, tako i zamrznutih embriona za prvo dete, povećan broj za drugo dete, neograničen broj zamrzavanja kako za prvo, tako i za drugo dete. Dakle, koliko god se dobije, toliko će moći o trošku države da se zamrzne. I jedno od prava jeste da kod muškarca koji ima azospermiju, koji iz raznih razloga ne mogu da imaju decu, ukoliko na vreme zamrznu, iz tog materijala će moći da apliciraju o trošku države za vantelesnu oplodnju. Pored proširenja obima prava, povećavamo i kapacitete zdravstvenih ustanova. Ove godine imamo dve klinike više u odnosu na prošlu godinu, sklopili smo ugovor sa 6 državnih i 13 privatnih", rekla je direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić.

Printskrin TV PRVA  Sanja Radojević Škodrić

O svemu ovome progovorila je i jedna porodica koja je uspešno prošla u procesu vantelesne oplodnje, a za svoje potomstvo borili su se 15 godina. Oni su bogatiji za 3 mališana.

"Skoro 15 godina smo se borili za decu. Za nas ništa nije bilo teško jer smo mi to hteli. Ima puno analiza i svega, ali to je normalno i sve to treba da se odradi. Ako nešto kreneš i želiš, treba samo biti pozitivan i podići glavu gore, i ići ka svom cilju", rekla je mama Ana Petraš, i dodala:

"Dva meseca su ranije rođeni, imali su manju kilažu i mesec dana su bili u bolnicu, ali hvala dragom Bogu, potpuno su zdravi."

Printskrin TV PRVA  Ana Petraš

(Yumama)