Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MIOM NA MATERICI MOŽE DA DOVEDE DO NEPLODNOSTI I PROBLEMA SA TRUDNOĆOM: Važni saveti načelnice 'Narodnog fronta'

Načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front" objasnila je na koji način miom može uticati na začeće i trudnoću.

 miom na materici i neplodnost_174196763 Izvor: Shutterstock

Miom na materici je česta stvar, a smatra se da ga ima svaka peta žena starija od 35 godina. On se nalazi na miometrijumu, središnjem mišićnom sloju, i može da raste prema trbušnjoj duplji ili prema materičnoj šupljin, što nije povoljno za trudnoću. 

Možda vas zanima

"Uzrok nastanka miona je i dalje nedokučiv, jedino se zna da prestankom lučenja estrogena u jajnicima, u postmenopauzi, njihov rast prestaje, pa dolazi do smanjenja. Ono što se zasad zna jeste da nije odgovoran samo estrogen, već i da progesteron ima važnu ulogu u rastu mioma", objašnjava za Blic Ženu prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front".

Mnogo često se govori o njegovom uticaju na trudnoću, ali i na samo začeće, što većinu žena interesuje.

"Dosadašnja iskustva nam pokazuju da miomi mogu da budu uzrok nepodnosti. Ako žena zatrudni, a pritom ima miom, naročito u ranoj trudnoći, može doći do njegovog intenzivnog rasta, kad mogu da nastanu jaki bolovi, a neretko je potrebna i hospitalizacija. To se, na svu sreću, ne događa često. S druge strane, žena sa više mioma može bez problema ostati u drugom stanju i izneti trudnoću bez komplikacija", rekla je doktorka. 

"Nekada, međutim, miomi zbog položaja, broja i veličine mogu uzrokovati neplodnost", objasnila je ona.

Mnoge trudnice se, pored radosti zbog dolaska bebe, brinu i zbog mioma koji imaju i potencijalnog problema koji on može napraviti. Doktorka Ana Mitrović Jovanović naglašava da je pristup lečenju individualan, u zavisnosti od broja miona, veličine i mesta na kom se nalazi.

"Ranije smo žene koje imaju miome i izražene simptome najčešće operisali, ali sada imamo mogućnost da ih konzervativno lečimo. Ženama koje imaju intenzivna i produžena krvarenja, a imaju miome, možemo da ponudimo novi lek, koji se u svetu primenjuje od 2012, a po sastavu je ulprisal acetat - parcijalni antagonist progesteronskih receptora. Ovaj lek deluje tako što uzrokuje apoptozu u ćelijama mioma i sprečava njihov dalji rast, a rezultat je smanjenje zapremine mioma, ali i veličine same materice. Takođe, ovaj lek izuzetno dobro kontroliše krvarenja uzrokovana miomima", navodi doktorka.

Ipak, važno je napomenuti da miom zaista ne mora biti prepreka začeću niti iznošenju trudnoće do kraja.

yumama/Blic Žena

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica