Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

17 načina da povećate plodnost na prirodan način

Za celokupno zdravlje, a naročito za borbu protiv neplodnosti, pravilna ishrana i zdrav stil života su ključni činioci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Više od 15 posto parova se bori sa problemima plodnosti. Srećom, postoje prirodni načini koji vam mogu pomoći da brže zatrudnite. Promene u ishrani i stilu života mogu vam pomoći da neplodnost pojačate i do 69 posto, ističe Healthline.

Izdvajamo 12 prirodnih načina da pojačate prodnost i brže zatrudnite.

1. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Antioksidansi poput folne kiseline i cinka mogu poboljšati plodnost i žene i muškarca. Oni deaktiviraju slobodne radikale u telu, koji oštećuju sprematozoide i jajne ćelije. 

Jedna studija je pokazala da svakodnevno konzumiranje 75 grama oraha pojačava kvalitet sperme kod muškarca. 

Još jedna studija, koja je pratila 60 parova koji prolaze kroz vantelesnu oplodnju, pokazala je da suplementi bogati antioksidansima pojačavaju za 23 posto šanse za začeće.

Voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice sadrže veliku količinu antioksidanasa, poput vitamina C, E, folne kiseline, beta-karotena i luteina.

2. Obilniji doručak

Ovo ženama može pomoći u borbi sa neplodnošću. Jedna studija pokazala je da obilniji doručak ima dobre efekte na hormone kod sindroma policističnih jajnika, najčešćeg uzroka neplodnosti.

Za žene koje imaju sindrom policističnih jajnika, a normalnu težinu, veća količna kalorija za doručak smanjuje količinu insulina za 8 posto, i nivo testosterona za 50 posto. Visok nivo i jednog i drugog dovodi do neplodnosti. Kod ovih žena ovulacija se javlja 30 posto češće nego kod onih koje jedu manji doručak, a obilniju večeru. Svakako, treba imati na umu da, ako povećate doručak, večeru treba da smanjite, kako biste izgubili kilograme.

Povezane vesti

3. Izbegavajte trans masti

Zdrave masti su ključan deo svakodnevnog menija ako želite da pojačate plodnost.

Ipak, vodite računa o trans mastima, jer su povezane sa neplodnošću, zbog negativnog uticaja na osetljivost na insulin.

One se najpre nalaze u hidrogenizovanim biljnim uljima, margarinima, prženoj hrani, pecivu i obrađenoj hrani.

Velike studije pokazale su da upravo primena ovih, a smanjena upotreba zdravih masti, dovodi do neplodnosti.

4. Smanjite ugljene hidrate

Ishrana sa smanjenom količinom ugljenih hidrata se uvek preporučuje ženama sa policističnim jajnicima. Na taj način ćete smanjiti višak kilograma i nivo insulina. Tako će se i menstrualni ciklus regulisati.

Pored toga, studije su pokazale da žene sa viškom kolograma i sindromom policitičnih jajnika, kada smanje količinu ugljenih hidrata u ishrani, smanje i nivoe hormona insulina i testosterona. Oba su povezana sa neplodnošću.

5. Smanjiti unos rafinisanih šećera

Nije važna samo količina ugljenih hidrata, već i njihova vrsta.

Rafinisani šećeri su naročito problematični. Nalaze se u zaslađenim namirnicama i napicima, ali i u obrađenim žitaricama, poput paste, hleba, pirinča.

Oni se vrlo brzo apsorbuju, pa uzrokuju nagli skok šećera i insulina u krvi. Uz to, oni imaju vrlo visok glikemijski indeks. Kako je sindrom policističnih jajnika povezan sa visokim nivoom insulina, rafinisani šećeri mogu znatno pogoršati stanje.

Povezane vesti

6. Jedite više vlakana

Vlakna pomažu vašem telu da se otarasi viška hormona i održi nivo šećera u krvi u balansu. U hranu bogatu vlaknima spadaju žitarice celog zrna, voće, povrće, pasulj. Neke vrste vlakana pomažu u regulisanju viška estrogena vežući se za njega u crevima. Na taj način se on izbacuje iz organizma. Jedna studija pokazala je da unošenje 10 grama žitarica dnevno smanjuje ruzik od neplodnosti za 44 posto.  Ipak, neke studije su pokazale i to da je preporučena količina od 20-30 grama dnevno dovela do rizika od abnormalnosti u ovulaciji kod žena. 

7. Promenite izvore proteina

Životinjske proteine (meso, ribu, jaja) zamenite biljnim izvorima, poput pasulja, oraha, semenki. Studija je pokazala da često unošenje životinjskih proteina povećava šanse za neplodnost za 32 posto.

Sa druge strane, biljni proteini vas čuvaju od neplodnosti.

8. Birajte punomasni mlečne proizvode

Unos mlečnih proizvoda sa manjom količinom masti može povrćati rizik od neplodnosti, dok ga punomasni proizvodi smanjuju. Studija koja se bavila efektima punomasnih proizvoda na zdravlje pokazala je da su žene, koje su ove proizvode jele jednom ili više puta dnevno, imale 27 posto manje šanse za neplodnost. 


17 načina da povećate plodnost na prirodan način. Foto: Shutterstock

Način na koji se hranite i živite može uticati na celokupno zdravlje, a naročito na reproduktivni sistem. Ako danas napravite promene, nakon 90 dana to će imati uticaja na kvalitet jajnih ćelija i spermatozoida.

9. Upotreba multivitamina

Žene koje su unosile dodatne vitamine umanjile su probleme sa neplodnošću. Tokom studija, rizik od neplodnosti se smanjio za 41 posto. Folna kiselina je naročito značajna za žene koje planiraju trudnoću.

Još jedna studija pokazala je da se začeće može ubrzati upotrebom vitamina B6, E, zelenog čaja, konopljike. 

10. Budite aktivni

Vežbanje ima velike benefite za vaše zdravlje, naročito za plodnost. U suštini, sedeći način života povećava rizik od neplodnosti. Svaki sat vežbanja u toku nedelje smanjuje rizik od neplodnosti za 5 odsto. Kod gojaznih žena, i modifikovana i intenzivna aktivnost, uz smanjenje kilograma, ima pozitivne efekte na začeće.

Ipak, modifikacija je ključna. Prekomerno vežbanje jakog intenziteta je, u stvari, povezano sa smanjenom plodnošću kod nekih žena. Kako preterano vežbanje menja balans energije u telu, može doći do negativnog uticaja na reproduktivni sistem.

11. Odvojte vreme za odmor

Povećan nivo stresa ima ogroman uticaj na začeće, usled svih hormonskih promena koje podstiče. 

Stres, anksioznost i depresija imaju 30 posto uticaja na plodnost žene. 

Prihvatite pomoć ili razgovor sa nekim smanjiće anksioznost i depresiju, a samim tim i povećati mogućnost začeća.

Povezane vesti

12. Smanjite kofein

Jedna studija pokazala je da žene koje konzumiraju preko 500 mg kofeina dnevno 9.5 meseci duže pokušavaju da zatrudne. Pored toga, prekomeran unos kofeina je povezan sa rizikom od pobačaja. Ipak, postoje studije koje nisu pokazale nikakvu povezanost kofeina sa neplodnošću. 

13. Dostignite zdravu telesnu masu

Ovo je jedan od ključnih faktora kada je plodnost u pitanju. U principu, ni prekomerna težina, niti smanjena težina nisu dobre za začeće. Višak masti u vašem telu utiče na mentrualni ciklus. Svaka žena sa neredovnim mentruacijama može imati problema sa ostankom u drugom stanju.  

14. Povećajte unos gvožđa

Upotreba gvođa iz suplemenata i hrane može pomoći da smanjite rizik od neplodnosti. Mnoge studije pokazale su da je pojačan unos gvožđa smanjio rizik od neplodnosti za 40 odsto. Ipak, da bi se dodatni unos gvožđa preporučio svakoj ženi, bilo bi potrebno još dokaza za to, naročito ukoliko žena ima dovoljan nivo istog u krvi. Svakako, unos hrane bogate gvožđem je uvek dobrodošao. 

Povezane vesti

15. Izbegavajte alkohol

Alkohol negativno utiče na začeće. Ipak, još se tačno ne zna se koja količina ima ovakav uticaj na organizam. Studije su pokazale da unoš više od 8 pića nedeljno produžava vreme koje je potrebno ženi da zatrudni. 

Neke studije su pokazale vezu sa neplodnošću, dok su druge pokazale obrnuto - da alkohol nema uticaja. 

16. Izbegavajte nefermentisane proizvode soje

Neke studije pokazuju da fitoestrogeni pronađeni u soji mogu imati veze sa nivoom hormona i problemima neplodnosti. Studije vršene na životinjama su soju povezale sa smanjenim kvaltetom sperme kod mužjaka, i problemima sa začećem kod ženki. 

Ipak, iako postoji nekoliko studija koje su posmatrale uticaj soje na čovekov organizam, potrebno je još dokaza. 

Svakako, svi negativni efekti odnose se na nefermentisanu soju. 

17. Prirodni suplementi

- Maca - mnoge studije su je povezale sa poboljšanjem plodnosti kod životinja, dok su kod ljudi neke pokazale poboljšanje, a neke nisu imale efekat.

- Pčelinji polen - poboljšava imunitet, plodnost ali i celokupno zdravlje. Studija ga je povezala sa poboljšanjem kvaliteta sperme i muškog steriliteta.

- Propolis - kod žena sa endometriozom pokazalo se da je upotreba propolisa dva puta dnevno rezultovala 40 puta boljom šansom za ostajanje u drugom stanju nakon 9 meseci.

- Matični mleč - sadrži u sebi aminokiseline, lipide, šećere, vitamine, masne kiseline, gvožđe, kalcijum. Studije nad životinjama pokazale su povećanje plodnosti upotrebom matičnog mleča.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica