Udruženje Šansa za roditeljstvo je sprovelo anketu pod nazivom "Šta je to - VTO?" u trajanju od šest meseci  i to u periodu od 11. septembra 2017. do 11. marta 2018. godine. Anketa je sprovođena u nekoliko gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad…), a mogla se popuniti i online, tako da su učestvovali građani iz cele Srbije. Anketu je popunilo 4300 ljudi.

Cilj ankete je prikazivanje opšte informisanosti građana o problemu neplodnosti u Srbiji, ali i prikazivanje relevantnih podataka koji prikazuju potrebu edukacije stanovništva Srbije o sterilitetu. 

Čak 90 odsto građana u Srbiji poznaje osobu koja pokušava ili je pokušavala da zatrudni, dok više od polovine anketiranih ne zna koliko vremenski traje jedan postupak vantelesne oplodnje. Svaki drugi ispitanik ne zna koliko postupaka finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, te nemaju informaciju da li mogu ostvariti prava na vantelesnu oplodnju o trošku Fonda. Skoro 12°% ispitanika misli da je vantelesna oplodnja jedini vid lečenja steriliteta i da se jedino vantelesnom oplodnjom može rešiti problem začeća. Zabrinjavajuć je podatak da više od 14% ispitanih misli da je neplodnost nasledna bolest, pokazuju rezultati ankete koju je u poslednjih šest meseci sprovodilo Udruženje Šansa za roditeljstvo, na uzorku od 4.300 građana u Srbiji. 

Na pitanje da li muškarac može tokom celog svog života da proizvodi spermatozoide, čak 52 odsto anketiranih je odgovorilo pogrešno, odnosno da ne može. Takođe, ističemo da bi čak 57 odsto anketiranih doniralo svoju reproduktivnu ćeliju s tim da, kako je anketa pokazala, nisu dovoljno upoznati sa tim šta je to donacija.

"Anketa pokazuje da građani Srbije u reproduktivnom dobu, posebno žene, nisu dovoljno informisani o proceduri vantelesne oplodnje, nisu upoznati sa zakonskim regulativama i ne znaju svoja prava, apsolutno nisu upoznati sa procedurom donacije reproduktivnih ćelija i embriona, ne znaju koliko novca treba izdvojiti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje u Srbiji, a nisu dovoljno informisani ni o svom reproduktivnom zdravlju. Takođe, smatraju da informacije nisu lako dostupne," izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo, i dodala "Veliki procenat anketiranih poznaje nekog ko ima problem sa začećem. Ovi podaci pokazuju koliko je problem neplodnosti zastupljen, a koliko se slabo o njemu govori. Ovu činjenicu potkrepljuje i podatak da čak skoro 50% anketiranih misli da informacije o lečenju neplodnosti nisu dostupne u Srbiji."

Od 4.300 anketiranih najveći broj ljudi koji je popunio anketu je iz Beograda, čak više od 40 odsto. Zanimljivo je da najveći broj anketiranih čine osobe ženskog pola - 85 odsto, i to starosne dobi do 40 godina, pa se može reći da su upravo to žene u reproduktivnom dobu. Polovina anketiranih ne zna koliko košta postupak vantelesne oplodnje,  a 20 odsto svih anketiranih misli da jedan postupak košta mnogo manje od stvarne cene ove procedure.

Više od 15 odsto nije upoznato sa terminom "donacije reproduktivnih ćelija" uopšte, a čak više od 40 odsto ne zna ništa o zakonskim regulativama koje se vezuju za procedure vantelesne oplodnje i donacije. Ovi podaci ukazuju na neophodnost edukacije stanovništva o procedurama vantelesne oplodnje a posebno donacije, imajući u vidu da je novi Zakon o lečenju neplodnosti stupio na snagu u maju 2017. godine, te da on dozvoljava doniranje reproduktivnih ćelija i embriona.

Anketu je podržao FERTILOVIT – klinički dokazani dijetetski suplementi koji pomažu začeće.