Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podmlađivanje jajnika: Nova metoda koja olakšava začeće

Sve veći broj žena suočava se sa sterilitetom usled prestanka normalne funkcije jajnika. Ovo je nova je metoda kojom se leči njihova prevremena insuficijencija

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prevremena insuficijencija jajnika ili gubitak normalne funkcije jajnika znači da jajnici ne stvaraju jajne ćelije, stvaraju manji broj ćelija ili su one lošeg kvaliteta. Kao posledica ovog stanja, koje pogađa jednu od 1.000 žena između 15 i 29 godina i jednu od 100 žena između 30 i 39 godina, javlja se sterilitet. Prevremena insufijencija jajnika može nastati naglo ili, mnogo češće, tokom više godina.

Nije isto što i menopauza

Kako naglašava prof. dr Aleksandar Ljubić iz Opšte bolnice Medigroup, naš eminentni stručnjak za vantelesnu oplodnju, prevremena insuficijencija jajnika se ponekad povezuje sa prevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu ista. 

- Žene kod kojih dođe do prevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, a mogu i da ostanu u drugom stanju. Žene kod kojih dođe do prevremene menopauze nemaju cikluse i ne mogu da zatrudne prirodnim putem. Kod žena koje imaju normalnu funkciju jajnika hipofiza luči hormone tokom menstrualnog ciklusa koji utiču na folikule u jajnicima da stvaraju zrele jajne ćelije. Uobičajeno je da mesečno sazri jedna ćelija. Kada sazri, folikul prska i jajna ćelija napušta jajnik. Ona zatim odlazi u jajovode gde je moguća oplodnja, koja može rezultirati usađivanjem embriona u sluzokoću materice ili trudnoćom. Kod prevremene insuficijencije jajnika pak mali broj folikula odgovara na signal hipofize da je otpočelo ispuštanje folikostimulirajućeg hormona tj. FSH. Folikuli i dalje postoje ali ne komuniciraju i, samim tim, ne ulaze u proces sazrevanja jajne ćelije. A ako folikuli ne sazrevaju, menstruacija postaje nepravilna ili potpuno prestaje, a s njom počinje i atrofija materice i jajnika - objašnjava prof. dr Ljubić.

Zašto je korisno

Postoji veliki broj metoda kojima se bez adekvatnog uspeha pokušava lečenje ovog poremećaja. Jedna od novih i jedinstvenih terapijskih metoda kod nas, koja je do sada dala rezultat, jeste aplikacija odgovarajućih faktora rasta u ovarijum, takozvano podmlađivanje ili regeneracija jajnika. 

- To je procedura koja ima više faza, a sprovodi se posle kompletnog ispitivanja mogućih uzorka popuštanja funkcije jajnika, obrade naslednih, hormonskih i imunoloških faktora - kaže naš sagovornik. 

Prva faza podrazumeva vađenje adekvatne količine krvi, koja zavisi od konstitucije pacijentkinje i stepena popuštanja funkcije jajnika, kliničke slike i prognoze, kao i željenog sastava faktora koji se ubrizgavaju u jajnik. Druga faza, laboratorijska, podrazumeva primenu složene tehnologije, kojom se, specijalnim sistemima izdvajaju i prečišćavaju odgovarajuće ćelije pripremaju i potom aktiviraju. Treća faza podrazumeva ubacivanje aktivne supstance, dobijene iz sopstvene krvi specijalnim načinom obrade, u tkivo jajnika, van krvnih sudova. 

- Efekti se odnose na rast folikula i dobijanje jajnih ćelija u spontanom i stimulisanom ciklusu, kao i popravljanja hormonske funkcije jajnika. To omogućava njihovu oplodnju i dovodi do većeg broja trudnoća. Prvi efekti se očekuju kroz mesec ili dva. Sledećih šest meseci sprovode se standardni postupci vantelesnog oplođenja u prirodnom, modifikovanom i stimulisanom ciklusu - naglašava prof. dr Aleksandar Ljubić.

Tekst: Suzana Obradović

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica