Sterilitet je, prema definiciji Svetskog udruženja za sterilitet i infertilitet, izostanak trudnoće  više od jedne godine. Podrazumeva se da se u tom periodu održavaju redovni seksualni odnosi bez upotrebe kontraceptivnih sredstava.

Sterilitet treba razlikovati od infertiliteta. Kod steriliteta žena nije u stanju da ostane trudna, a kod infertiliteta ona može da zatrudni, ali ne može da iznese trudnoću do kraja. O bračnom sterilitetu se govori zbog toga što neplodnost može da potiče od oba supružnika. Ranije se smatralo da probleme sa plodnošću  ima samo žena, a danas se zna da se to podjednako dešava i kod žene, i kod muškarca.

Zašto je važan estrogen?

Normalan mestrualni ciklus kod većina žena traje između 28-35 dana. Sastavni deo ciklusa je ovulacija, i ona se u najvećem broju slučajeva javlja oko 14 dana pre očekivanog menstrualnog krvarenja.

Šta može biti problem kod žene1. Izostanak ovulacije2. Neprohodni jajovodi3. Anomalije reproduktivnih organa4. Nepodudarnost reproduktivnog materijala5. Abortusi6. Godine starosti bitno utiču na plodnost

Kod drugih postoje manja ili veća odstupanja u vremenu javljanja ovulacije, a kod malog broja ovulacija privremeno ili trajno izostaje. Naravno, te žene ne ostaju trudne sve dok se ponovo ne uspostavi ovulacioni ciklus.

Estrogen je jedan od osnovnih hormona menstrualnog ciklusa i najviše se proizvodi u jajnicima. U prvoj polovini ciklusa povećava se koncentracija estrogena, on je odgovoran za proliferaciju endometrijuma i za promene na cervikalnom mukusu, kao i za položaj cerviksa (grlića materice). Koncentracija se povećava sve do ovulacije, da bi do kraja ciklusa opadala sve dok ne počne krvarenje.

U vreme ovulacije produkcija  progesterona drastično se povećava, maksimum dostže nekoliko dana nakon ovulacije, i on ostaje visok da bi obezbedio endometrijum u slučaju da dođe do oplodnje. Ako se oplodnja ne dogodi, koncentracije progesterona i estrogena brzo padaju i menstruacija počinje.

Kako deluje aromaterapija?

Aromaterapijom možemo balansirati endokrini sistem. Prvo treba uraditi ginekološki pregled, UZV, hormonski status. Ukoliko je niska koncentracija estrogena u prvoj fazi ciklusa, koristimo etarska ulja sa fitoestrogenskim dejstvom, poput komorača, muškatne žalfije, anisa, estragona. Geranijum deluje na nadbubrežnu žlezdu.

Ulja za ženske probleme

Veoma značajna ulja kojima se može uticati na specifične ženske problem jesu:

Germanska kamilica

Biljka je najpoznatija po protivupalnoj sposobnosti. Njeno ulje umanjuje bol, smiruje nerve, deluje kao antidepresiv. Odličan je izbor za žene s bolnim cistama i miomima, ali i za one anksiozne. 

Ruža

Pomaže u regulaciji PMS-a i menstrualnog ciklusa. Opušta uterus. Afrodizijak je. Veoma je efikasna u lečenju depresije i bola. Ulje izuzetno deluje na žene koje su imale pobačaj ili neuspelu vantelesnu oplodnju.

Lavanda

Stimuliše cirkulaciju. Balansira. Dobra je za promene raspoloženja vezane za PMS ili hormonske disbalanse.

Od ovih ulja prave se mešavine etarskih ulja. Pre upotrebe etarsko ulje obavezno razblažiti u odgovarajućem biljnom ulju, recimo lešnika, slatkog badema, makadamije, jojobe, susama.Mešavina se koristi za masaže, komprese, kupke i inhalacije.

Masira se donji deo stomaka (područje jajnika i materice) i na taj način povećava prokrvljenost tog područja, zatim unutrašnja starna butina, donji deo leđa. Masaža se izvodi svakodnevno, sve do očekivane ovulacije.

Koliko je stres odgovoran za neplodnost?

Otkriveno je da stres štetno utiče na plodnost. Žene koje su stalno pod stresom luče prolaktin, kortizol i druge hormone koji mogu da ometaju pa čak i blokiraju redovnu ovulaciju.

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, morate da usporite i jednostavno nađete vremena za sebe. Idite u šetnju, pravite aromatične kupke. Koristite etarska ulja koja će vas umiriti, balansirati. Napravite masažno ulje i neka vas partner izmasira. Dodir je jako bitan! Dodirom se luči oksitocin koji smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa. Dodirom se jača bliskost, organizam se dovodi u balans! Meditirajte, slušajte laganu, opuštajuću muziku. Popijte čaj od kamilice ili nane.

Preporučuju se sledeća ulja ruže, lavande, ylang-ylanga, nerolija, kamilice, sandala, tamjana, mandarine, grejpa...

Kako ishrana pomže kada je plodnost u pitanju?

Jedan od vodećih problema za sterilitet jesu višak telesne težine i nepravilna ishrana. U borbi sa sterilitetom neophodan  je nutricionistički pregled oba partnera, a na osnovu laboratorije i ostalih dijagnostičkih parametara preporučuje im se dijeto-terapija, i to u dogovoru sa timom stručnjaka.

3 top saveta nutricioniste

Kada počnete da planirate potomstvo, ovo su tri najvažnija saveta koja treba da sledite: 1.  Fizička aktivnost 2. Uobročavanje, tj. treba da jedete na svaka 2-3 sata 3. Uzimanje dovoljno tečnosti -  dve do tri litre dnevn

oCilj je izgubiti telesnu težinu ukoliko je to potrebno i obratiti pažnju na unos određenih nutrijenata (B1, B6, B12, C, F, gama-linoleinska kis., karnitin, magnezijum). Ukoliko je problem kod oba pola, preporučuju se sledeći dodaci ishrani  – vitamini B6, B11, C, E, F, zatim selen, fosfor, cink, mangan. 

Takođe se preporučuju i antioksidansi. U oksidacionim reakcijama, naime, mogu nastati slobodni radikali koji započinju lančane reakcije. Slobodni radikali su jedinjenja koja imaju elektron viška i zato stupaju u reakcije sa drugim molekulima, pa na taj način oštećuju ćelijsku strukturu. Antioksidansi sprečavaju te lančane reakcije tako što se sami oksidišu. Postoji na stotine antioksidanasa, a najvažniji su vitamin C (paradajz, limun, grejpfrut, narandža, ljuta paprika i dr.), vitamin E (orasi i avokado), polifenoli (bobičasto voće), kvercetin (beli luk i brokoli) i karotenoidi (lisnato povrće, šargarepa).

O čemu treba da vode računa muškarci koji imaju problem sa plodnošću?

Njima se savetuje konzumiranje citrusa, brazilskog oraha, semenki bundeve. Citrusi su bogati  vitaminom C, koji je antioksidans broj jedan. Na spermu takođe utiču oštećenja koja u telu prave slobodni radikali, a to se najviše ogleda u njenom zgrušavanju, kada je spermatozoidima teško da se izdvoje iz gomile i oplode jajnu ćeliju. 

Savet +

Probajte da svakoga dana jedete što više raznobojnog voća i povrća. Različito obojeno voće i povrće sadrži i različite vrste antioksidanasa.

spermatozioda, a ujedno je bogat i selenom, koji je ključan za pravilnu formaciju spermatozoida. Semenke bundeve najbolji su izvor cinka, čiji nedostatak utiče na opadanje testosterona i broja spermatozoida. Ovaj mineral se nalazi u semenoj tečnosti i plazmi i tesno je povezan s gustinom i očuvanjem spermatozoida. Cinka ima i u mesu, naročito piletini, ali pošto se ono svrstava u kisele namirnice, treba ga ograničiti na manje porcije.

A žene?

Ženama se preporučuju namirnice bogate omega-3 kiselinama. U njih spada sitna masnija riba, poput skuše, haringe, sardina ili lososa, koja je i odličan izvor vitamina D, a trebalo bi da se jede dva-tri puta nedeljno. Slede namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što su avokado, orah, semenke bundeve i seme lana.

O čemu još parovi treba da vode računa?

Mnogim parovima narušen je pH faktor u organizmu, tj. odnos kiselo-bazno, i to u korist kiselog, što takođe može da prouzrokuje sterilitet.

Smatra se da je u  40 posto slučajeva uzrok neplodnost kod žene, drugih 40 posto kod muškarca, a u preostalih 20 posto uzroci su kod oba partnera

Istraživanja su pokazala da visok nivo kiselosti u materici zaustavlja usađivanje oplođene jajne ćelije. Kiselost najviše povećavaju meso i mlečni proizvodi, zatim gazirana pića i proizvodi od rafinisanog šećera, stoga ne preterujte s njima.

Tekst: aromaterapeuti dr med. Bojana Maksimović i Milka Raičević, dijetetičar nutricionista