Već dugo znamo da su šargarepe blagotvorne za vid, ali su naučnici otkrili da one mogu doprineti i plodnosti, odnosno da čine spermatozoide pokretnijima.

Stručnjaci s Univerziteta u Harvardu sproveli su istraživanje u kom je učestvovalo gotovo 200 mladih ljudi koji su pre testiranja konzumirali raznovrsno voće i povrće. Otkriveno je da karotenoidi, fotosintetički pigmenti, podstiču stvaranje antioksidanata i da, zajedno s beta-karotenom, utiču na povećanje nivoa vitamina A. Ovaj vitamin dalje pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, grupe atoma koji su nusprodukt metabolizma i mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK.

Uz to, utvrđen je pozitivan efekat likopena, koji može biti odlična preventiva za nastanak raka.

"Kod naših učesnika istraživanja, mladih i zdravih ljudi, karotenoid je uticao na poboljšanje pokretljivosti spermatozoida, a likopen je podigao kvalitet sperme", navodi se u izveštaju tima koji je sproveo studiju.

Naučnici su naveli da je, uz šargarepu kao povrća najbogatijeg karotenoidom i likopenom, ove materije moguće pronaći i u drugom crvenom voću i povrću, naročito u paradajzu, kao i u slatkom krompiru i dinji.

Ranije istraživanje pokazalo je da se jelovnik muškaraca mahom sastoji od nezdrave i masne hrane, što izazova snižavanje nivoa spermatozoida i njihovog kvaliteta. Izuzetak su pripadnici jačeg pola koji konuzmiraju dovoljno Omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi i nekim biljkama.