DA LI VELIČINA JAJNIKA UTIČE NA ŠANSE DA ZATRUDNITE? Ove 4 stvari mogu da ih bitno menjaju

Veličina jajnika je važna kada je u pitanju koliko lako ćete da zatrudnite – manji jajnici znače da je rezerva jajnih ćelija kod žene manja od normalne. Međutim, postojanje većih jajnika ne znači nužno da je rezerva jajnih ćelija velika.

Shutterstock

Veličina jajnika može se promeniti nekoliko puta u životu iz različitih razloga. Evo koji mogu da izazovu promene:

1. Starost

Veličina jajnika se menja sa godinama. Jajnici su najmanje veličine pre nego što devojčica uđe u pubertet i posle menopauze; povećavaju veličinu tokom puberteta i u pre menopauze. Prosečna veličina ženskih jajnika je 3 cm u dužinu, 2,5cm u visinu i 1,5cm u širinu. Pre puberteta ili posle menopauze, imaju manje od 20mm u prečniku. Jajnici takođe postaju veći kada žena ovulira ili ima menstruaciju.

2. Poremećaji jajnika

Poremećaji jajnika i rak mogu izazvati povećanje veličine jajnika. Stanja kao što su sindrom policističnih jajnika, folikularne ciste i ciste žutog tela dovode do povećanja jajnika, što dovodi do bolova i unutrašnjeg krvarenja. Ovi poremećaji otežavaju ženama da zatrudne.

3. Hormonska stimulacija

Žene kojima je dijagnostikovana neplodnost često se podvrgavaju tretmanima  za neplodnost da bi zatrudnele. Deo ovih tretmana uključuje hormonske injekcije za stimulaciju jajnika tako da izazivaju oslobađanje što više jajnih ćelija radi oplodnje. Ovi tretmani mogu uzrokovati da jajnici postanu veći tokom ovulacije i da se vrate u normalnu veličinu kada se faza ovulacije završi.

4. Trudnoća

Veličina jajnika se povećava tokom trudnoće jer oni proizvode hormone estrogen i progesteron koji pomažu u trudnoći. Međutim, korisno je da vaš lekar proveri i uveri se da nemate ciste ili fibroide. Testovi kao što su ultrazvuk i krvni testovi mogu utvrditi veličinu jajnika i da li oni funkcionišu kako treba. Lekari mogu da izbroje broj folikula koji ima jajnik pomoću ultrazvučnog skeniranja. Broj folikula može da pokaže da li je rezerva jajnih ćelija kod žene normalna ili niska.

Da li veliki jajnici povećavaju šanse

Imati veće jajnike ne znači automatski da je rezerva jajnih ćelija veća. Jajnici mogu biti uvećani zbog poremećaja ili tumora. U ovim slučajevima, žena neće normalno da ovulira i stoga će imati poteškoća sa začećem. Žene sa policističnim jajnicima mogu da imaju jajnike koji su uvećani i do 15cm u prečniku. Zato su uvećani jajnici često pokazatelj hormonskog poremećaja, ciste ili tumora. Razgovarajte sa svojim lekarom da proveri vaše jajnike da li ima takvih problema ako imate poteškoća sa začećem.

Koja je normalna veličina jajnika za trudnoću?

Prava veličina jajnika za trudnoću je 3cm x 2,5cm x 1,5cm, što je veličina zdravog, normalnog jajnika. Jajnik ove veličine imaće dovoljnu rezervu jajašaca. Ali veličina samog jajašca je takođe važna kada pokušavate da zatrudnite - jajašce bi trebalo da bude odgovarajuće veličine da bi bilo plodno. Ako se smanji, neće se pravilno razvijati. Uvek postoji način da poboljšate zdravlje jajnika i jajašaca tako što ćete jesti zdravu hranu, redovno vežbati, održavati zdravu telesnu težinu i kontrolisati stres.

Najbolji načini za poboljšanje zdravlja jajnika i jajašaca

Postoje načini da poboljšate kvalitet vaših jajnika i jajnih ćelija. Evo nekih od njih:

  • Održavajte zdravu telesnu težinu. Prekomerna ili nedovoljna težina može da utiče na kvalitet vaših jajašaca - vodite računa da ostanete u toku sa svojim zdravljem.
  • Redovno vežbajte. Možete da održavate zdravlje svojih jajnika redovnim vežbanjem. Ne mora da bude ekstremno – samo sat vremena joge, 30 minuta džogiranja ili hodanja mogu biti od pomoći u održavanju zdrave forme.
  • Naučite da upravljate svojim stresom. Teško je da održite svoj duševni mir u svetu koji se brzo menja, ali često odbacujemo uticaj stresa na naše telo. Svakog dana obavezno radite jednu aktivnost u kojoj uživate da biste održali um smirenim. Držite se podalje od telefona najmanje sat vremena pre nego što odete na spavanje, da bi vaš bi bili odmorni za sledeći dan.
  • Jedite uravnotežene obroke. Ne morate odmah i zauvek da smanjite sve stvari koje volite da jedete – samo treba da znate kako da raspolažete onim što jedete. Uverite se da dobijate jednake količine svih hranljivih materija koje su vam potrebne – proteina, dobrih ugljenih hidrata, dobrih masti, vlakana, vitamina i minerala. Posavetujte se sa svojim lekarom i počnite da uzimate suplemente ako vašem telu nedostaju esencijalne hranljive materije. Praćenje onoga što jedete značajno će pomoći zdravlju vaših jajnih ćelija i jajnika.
  • Izbegavajte pušenje i alkohol. Cigarete i alkohol mogu da izazovu probleme sa plodnošću, pa pokušajte da ih izbegavate ili smanjite količinu koju konzumirate.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Igranje s vodom razvija bebinu motoriku  TikTok/laurenroseee26x