Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti lekara: Kako da se pripremite za trudnoću

Savetovanje sa lekarom, promena nekih životnih navika i psihofizička priprema najvažnije su etape uvoda u trudnoću

 Izvor: Foto: Shutterstock

Osim odluke da postanete mama, pre započinjanja ovog zanimljivog putovanja ponekad je potrebno izmeniti neke životne navike, konsultovati se sa lekarom i psihički i fizički se pripremiti za trudnoću.

– Svakako najvažnije je da posetite ginekologa. On će obaviti pregled i sa njim možete razgovarati o lekovima koje ste uzimali ili uzimate, a koji možda u trudnoći ili periodu začeća ne bi bili bezbedni za zdravlje tudnice i ploda. Sa lekarom treba da se posavetujete o režimu ishrane, težini, fizičkoj aktivnosti, posebno o nekim nezdravim navikama kao što su pušenje ili uzimanje alkohola. Vaš organizam treba da bude zdrav, tako da mnogi lekari savetuju da se počne sa uzimanjem vitamina i pre trudnoće. Ukoliko žena boluje od neke hronične bolesti kao što su dijabetes, astma i visok krvni pritisak, najčešće se upućuje specijalisti koji će pratiti stanje i u toku trudnoće – kaže mr dr Milica Janićijević, specijalista ginekologije i akušerstva specijalne ginekološke bolnice "Jevremova".

Povezane vesti

Prema rečima mr dr Janićijević, unos suplemenata poput folne kiseline u periodu pre začeća veoma je važan. Istraživanja su pokazala da uzimanje 400 mikrograma folne kiseline mesec dana pre trudnoće smanjuje šanse za pojavu defekata neuralne cevi za čak 50-70 odsto.  

Štetne navike

Napuštanje loših životnih navika poput pušenja i uzimanja alkohola ponekad može da bude prilično teško, ali nije nemoguće. Brojne studije su pokazale u kojoj meri duvanski dim, čak i ako je u pitanju pasivno pušenje, loše utiče i smanjuje šanse da do začeća uopšte i dođe, utičući na reproduktivno zdravlje oba partnera.  

– Umereno uzimanje alkoholnih pića (za žene je to jedna čaša žestokog pića dnevno), ne smatra se opasnim, ali sve preko te količine, i u periodu začeća i u periodu trudnoće, može uticati na razvoj i zdravlje bebe. Iako ne postoji konsenzus kolika količina kofeina se može bezbedno uzimati u trudnoći, stručnjaci se slažu da žene koje planiraju trudnoću treba da izbegavaju veće količine ovog napitka. Sasvim bezbedna je jedna šolja kafe dnevno – kaže mr dr Janićijević.

Pravilna ishrana

– Buduće mame ne jedu za dvoje kako se to obično kaže, ali treba da koriguju ishranu tako da im telo bude zasićeno nutricijensima potrebnim za zdravu trudnoću – ističe stručna sagovornica Mame.

Povezane vesti

Šta to znači?

– To znači da svakog dana treba pojesti najmanje dve šolje voća, 2,5 šolje povrća, kao i dosta žitarica i namirnica bogatih kalcijumom. Preporučuje se ishrana bogata proteinima. Ukoliko ste veliki ljubitelj ribe, ovo je vreme kada treba prilagoditi njen unos, i to se odnosi kako na svežu tako i na konzerviranu ribu, naročito tunjevinu.

– Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama izuzetno važnim za pravilan razvoj bebe, vitaminom D, proteinima, ali u ribi se, nažalost, često nalazi i živa koja je izuzetno štetna – upozorava mr dr Milica Janićijević. 

Što se tiče masnog indeksa, idealno je svakako imati optimalnu težinu, jer je neuhranjenost, baš kao i gojaznost, otežavajući faktor kod začeća i trudnoće.

Psihičko zdravlje i trudnoća

Istraživanja su pokazala da žene koje boluju od depresije imaju poteškoća da ostanu u drugom stanju. 

– U periodu planiranja trudnoće, žene koje imaju porodičnu istoriju depresije svakako bi trebalo da se jave lekaru ukoliko primete da su počele da gube interes za sve što im je nekada pričinjavalo radost i zadovoljstvo, i ukoliko imaju problema sa apetitom ili nesanicom. Postoje medikamenti koji se mogu bezbedno uzimati u trudnoći, ali svakako, lekar je najkompetentiji da ih propiše – ističe naša sagovornica. 

Povezane vesti

Čak i ako nemate problema sa psihičkim zdravljem, period pred trudnoću i sama trudnoća mogu biti izuzetno stresni, te je neophodno da sa sobom raščistite sve nedoumice i odlučite da li ste spremni za preuzimanje odgovornosti koju sobom nosi roditeljstvo. Kako ističe mr dr Milica Janićijević, neka od ključnih pitanja koja sebi treba da postavite jesu:

* da li ste spremni da prilagodote svoj dosadašnji život obavezama koje nameće roditeljstvo?

* da li ste i vi i vaš partner jednako posvećeni ideji roditeljstva?

Stabilna ličnost preduslov je da trudnoća protekne dobro, a uz redovne kontrole, praćenje vašeg i zdravlja vaše bebe, trudnoća i porođaj će ostati pozitivno iskustvo za pamćenje.

Tekst: Tamara Kostić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica