Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planiranje porodice: Šta kada vi želite dete, a partner ne?

Odluka o deci trebalo bi da bude zajednička, međutim to nije uvek slučaj. Evo šta bi trebalo da radite ukoliko se nađete u takvoj situaciji...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Postoji određeni trenutak kada barem jedan od partnera u vezi ili u najboljem slučaju, obe osobe, žele da naprave korak napred i uzdignu svoj odnos na viši nivo. Ponekad je to useljenje u zajednički stan, a ponekad ulazak u brak. Ipak, najveća od svih odluka s kojima se parovi suočavaju je odluka o zasnivanju potomstva. Nažalost, ponekad se dešava da jedna osoba želi dete, a druga osoba se ne slaže s tom odlukom. 

Povezane vesti

Najčešće su žene te koje žele da imaju decu (iako to ne mora uvek da bude slučaj), dok se muškarci češće dvoume oko tog velikog koraka. Šta učiniti kada vi želite da imate dete, a on ne? Takva situacija je prilično problematična i teška, pa ne bi trebalo da forsirate i prisiljavate partnera da učini nešto što ne želi. Naime, takav rasplet situacije ne može da se završi dobro pa će problemi pre ili kasnije isplivati na površinu. 

Nemojte da insistirate na detetu ako vaš partner to ne želi. Odluka o deci trebalo bi da bude zajednička i potrebno je da oba partnera imaju želju za odgajanjem deteta. Ako se nalazite u takvoj situaciji, u nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko dobrih saveta kako da se ponašate i nosite s tim problemom. 

Povezane vesti

Nemojte forsirati razgovor na tu temu 

Situacija u kojoj vi želite dijete, a on ne prilično je teška i teško vam je ne razgovarati o tome. Ipak, nemojte baš svaki dan partneru 'nabijati' tu temu na nos jer će na taj način stvari samo postati još gore. Nemojte neprestano forsirati razgovor o toj temi, već dajte svom partneru malo vremena da razmisli o svemu. To ne mora da znači da je razgovor o toj temi završen, već da ste i sebi i partneru dali malo prostora kako bi shvatili šta oboje želite i koji su vam dalji ciljevi u vezi/braku. Dakle, pre nego opet spomenete tu temu, dajte svom partneru neko vreme od, recimo, dva-tri meseca kako bi mirno razmislio o svemu. Do tada ćete oboje biti mirniji i spremniji za razgovor o toj temi. 

Povezane vesti

Kažite mu kako se osećate 

Kada razgovarate o ovoj temi, dajte mu do znanja kako se osećate. Jednostavno mu direktno kažite da zaista želite dete, ali pokušajte to da kažete na lep način, kako ne se ne bi osećao kao da ga forsirate. Bez obzira na to da li je reč o prvom detetu ili već imate decu, ako želite još jedno, jednostavno mu to recite. Kako god bilo, neka vaša komunikacija bude jasna i precizna jer muškarci ne vole okolišanje i preferiraju otvorenu komunikaciju umesto suptilnih naznaka. 

Navedite mu razloge zbog kojih želite da imate decu 

Ponekad je dobro objasniti partneru zašto želite da imati dete. Većina žena u sebi ima urođene majčinske instinkte i porive koji u određenom trenutku našeg života jednostavno isplivaju na površinu i osjećamo ih snažnije nego ikad. Pokušajte to da objasnite svom partneru. Možda osećate kako je stiglo pravo vreme za dete ili želite da vaša veza dobije jednu novu dimenziju. Nabrojite svom partneru konkretne razloge zbog kojih želite da imate decu i možda će tada moći bolje da vas razume. 

Povezane vesti

Stanite s raspravom na vreme 

Ako se vaša rasprava o deci pretvara u svađu, onda je prekinite što pre možete. Nemojte da ulazite u žustre rasprave o toj temi niti mu navodite svoje argumente. Taj razgovor trebalo bi da bude ozbiljan, ali smiren i bez povišenih tonova. Razgovarajte s partnerom i dajte mu neko vreme da razmisli. Muškarcima je obično potrebno malo više vremena da bi razmislili o ozbiljnim stvarima i velikim koracima. 

Razmotrite njegove emocije 

Zastanite na trenutak i razmislite o tome kako se oseća vaš partner - njegova osećanja su, baš kao i vaša, isto tako bitna. Pitajte ga zašto ne želi da ima dete. Da li se boji? Možda misli da će to loše uticati na vaš odnos? Muče li ga finansijski problemi? Razloga može biti mnogo i svaki od njih je važan. Razgovarajte stoga s partnerom i saznajte o čemu je reč. 

Povezane vesti

Odgovorite na njegove brige 

Ako imate nešto da kažete vezano za brige vašeg partnera zbog kojih ne želi decu, onda mu to i kažite. Na primer, ako on oseća kako bi dete moglo loše da utiče na vaš odnos, podsetite ga koliko je snažna vaša veza i sl. Ako su problemi zbog kojih ne želi dete finansijske prirode, sednite za sto i napravite plan. Tako ćete ga možda razuveriti i naterati da se predomisli. Ipak, nemojte mu nametati svoje mišljenje, već mu dozvolite da sam shvati šta zaista želi. 

Pričekajte dok oboje ne budete za to 

Neko je jednom rekao da je odluka o detetu slična odluci o tetoviranju po licu – morate u potpunosti biti sigurni u svoju odluku. Nemojte da prisiljavate svog partnera na dete ako vam je jasno dao do znanja da ga ne želi jer bi to moglo da naškodi vašoj vezi. Za svako dete najvažnije je da ima roditelje koji su spremni da mu se u potpunosti posvete. Vaš partner će se nakon nekog vremena možda predomisliti, ali nemojte ga siliti da čini nešto protiv svoje volje jer vas to sigurno neće usrećiti na duže staze. 

Ako ni sami niste potpuno sigurni, a vaš partner još manje, onda nemojte da insistirate na detetu. Kada dođe pravo vreme, onda ćete to znati jer će to biti snažna želja, kako vas, tako i vašeg partnera. 

Ako vam nijedan od ovih saveta nije pomogao, vi i dalje žarko želite decu, a vaš partner nije za to, onda bi možda trebalo da razmislite o budućnosti svoje veze. Da li vam je važnije da imate decu ili biste radije spasili svoju vezu? Dobro razmislite pre nego što donesete ovu tešku odluku. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica