Mnogi parovi pored ogromne želje da dobiju bebu, često nesvesno prave nepotrebne greške koje i te kako mogu da utiču na to kada će se ostvariti u ulozi roditelja, čak i ako je sve u savršenom redu sa njihovim reproduktivnim zdravljem.

Razloga je puno - od previše seksa, do premalo seksa. Saznajte i naučite kako da se vratite na pravi put prema svom cilju - bebi!

Nemate dovoljno seksa

Prva stvar koju možete da ispravite i koja je sigurno najzabavnija je da češće vodite ljubav. Možda mislite da ukoliko ne praktikujete stalno seks, možete da “sačuvate” više sperme vašeg partnera ili da čekate dane ovulacije, ali  grešite. “Lako je propustiti plodni period, ako je seks ograničen samo na dane kada ovulirate, jer mnoge žene veruju da su im plodni dani onda kad zapravo i nisu”, kaže Semjuel Vud, medicinski direktor u Centru za reproduktivnu nauku iz San Dijega. Zato samo napred – imajte seks onoliko često koliko želite, obraćajući posebnu pažnju na nekoliko dana pre ovulacije.

Imate previše seksa

Neki parovi misle da imaju savršen koncept: što češće upražnjavaju seks, lakše i brže će zatrudneti. Ali više nije uvek i bolje. Iako seks uglavnom ne smanjuje potencijal sperme, kako mnogi veruju, previše seksa može da izazove probleme, kaže dr Vud. “Praktikovati seks više puta dnevno, pa čak i svaki dan, može da izazove “sagoravanje“, a moglo bi da se desi i da par počne seks da doživljava više kao obavezu“, objašnjava on. Takođe, kada su plodni dani u punom jeku, neko od partnera može da bude nezainteresovan ili samo zasićen seksa, što dovodi do moguće propuštene šanse.

Praktikujete uvek iste poze

Verovatno ste već čuli da je misionarska poza najbolja za začeće i da bi trebalo da držite noge u vazduhu nakon odnosa, ali to nije tačno. Bilo da ste vi gore, ili vaš partner ili čak isprobavate ludu pozu o kojoj ste čitali u novinama, rezultat je isti. “Kada muškarac ejakulira, sperma  odlazi direktno u cervikalnu sluz i jajovode“, kaže Serena Čen, direktorka na  na Institutu za reproduktivnu medicinu i nauku u Pensilvaniji. “To se dešava u nekoliko sekundi, bez obzira na položaj tokom odnosa", dodaje dr Čen. Dakle, umesto što se držite jedne iste poze, opustite se i zabavite uz nešto novo.

Pretpostavke da je u ženi problem

Kada par ima mnogo poteškoća da dobije bebu, obično se uzrok uvek traži u ženi. “Muškarci uglavnom ne žele da veruju da nešto nije u redu sa njima“, kaže Mašel Sibel, profesorka akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Medicinskog fakulteta u Masačusetsu. “ Dovoljno je da sperma izađe i oni će pretpostaviti da su plodni“, dodaje ona. Ali naravno da to nije slučaj. “Od prvog dana, par mora da razmišlja da je problem u njoj, njemu ili čak oboje, a možda je, naravno, i nešto drugo u pitanju“, kaže doktorka Čen. Zato je najbolje da oba partnera još na početku uklone ove sumnje, kako bi bili sigurni.

Propuštanje ovulacije

Pogoditi tačno kada su plodni dani može da bude nezgodno. “Mnoge žene slede primer iz udžbenika, verujući da se ovulacija javlja 14 dana nakon prvog dana menstrualnog ciklusa, ali njegova dužina varira, pa se ni ovulacija ne javlja u isto vreme svakog meseca“, objašnjava doktorka Sibel. Takođe, mnoge žene misle da neki simptomi ukazuju početak ovulacije. “Ako dobro poznajete svoje telo, možete da uočite da se nekoliko dana pre plodnih dana vaginalni sekret povećava“, kaže Ajvon Bon, autorka knjige Vodič za trudnoću i porođaj. Međutim, mnoge žene ne primete te znake, a neke ih i pogrešno protumače. Zato, umesto da nagađate, doktorka Sibel predlaže da koristite ovulacione testove koji će sa sigurnošću da utvrde kada su vam plodni dani.

PageBreak
Foto: Shutterstock

Imate seks tačno na dan ovulacije

Ako ste kupili ovulacioni test ili ako proveravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, verovatno mislite da treba da imate intimne odnose baš tog dana kada vam ovulacija počne, međutim, to može da bude kasno. Nakon ovulacije, jajna ćelija ima 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ukoliko niste pogodili kada su vam tačno plodni dani, moraćete da čekate do sledećeg meseca ne bi li pokušali ponovo, jer sperma može u vama da opstane od tri do pet dana. Zato, najbolje je da upražnjavate seks nekoliko dana pre ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

Saznajte kad su vam plodni dani uz Kalendar ovulacije

Koristite lubrikante

Razmislite dobro sledeći put kada poželite da koristite lubrikante, jer oni mogu negativno da utiču na pokretljivost sperme, kojoj je tako teže da dospe do jajne ćelije. Ako morate da ih koristite probajte sa prirodnim lubrikantima kao što su maslinovo ulje, biljno ulje, ulje za bebe...

Odmah tražite stručnu pomoć

Posle dva ili tri meseca uzaludnog pokušavanja, lako je biti frustriran. Ipak, to ne znači da odmah treba da pojurite kod stručnjaka kako bi utvrdio šta nije u redu. “Čak i pod idealnim uslovima, savršeno plodni parovi mogu da čekaju i nekoliko meseci da žena zatrudni“, uverava doktor Vud. Ako imate manje od 35 godina, redovne menstrualne cikluse bez ikakvih zdravstvenih problema koji mogu da utiču na plodnost, doktor Vud savetuje da bude strpljivi do godinu dana.

Ne tražite stručnu pomoć na vreme

U nekim slučajevima, bolje je odmah da saznate da li uopšte možete dobiti decu. “Ako imate 35 ili više godina, trebalo bi da posetite specijalistu nešto ranije. Nema potrebe da čekate do godinu dana posle bezuspešnog pokušavanja, 6 meseci će biti dovoljno. Isto važi i ako ste mlađi, a imate neredovne menstruacije ili istoriju polno prenosivih bolesti, vanmaterične trudnoće ili neke druge zdravstvene probleme koji mogu da utiču na plodnost.

Zanemarujete opšte zdravstveno stanje

Vrlo često, kada parovi žele da dobiju bebu, oni se fokusiraju isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući  osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopšte, jer stvari poput težine, pušenja, stresa i lekova mogu da utiču na plodnost takođe. Pre nego što se bacite na posao, ne bi bilo na odmet da vi i vaš partner obavite sistematski pregled kako bi na vreme stali na put bilo kakvom problemu koji može da utiče na plodnost.