Ukoliko planirate trudnoću, prilikom dnevnog odabira namirnica, trebalo bi da češće posežete za hranom koja je bogata antioksidansima - posebno vitaminima A, C i E, mineralima selenom i cinkom, kao i brojnim biljnim jedinjenjima (fitohemikalijama). Takođe, na jelovniku bi često trebalo da se nađu i masna riba, semenke i orašasti plodovi - namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.
Antioksidansi
Mnoge naučne studije se bave uticajem antioksidanasa na plodnost muškaraca i žena. Na primer, skorašnja studija istraživača sa Univerziteta Harvard je dokazala da 79 odsto neplodnih parova unosi hranu bogatu antioksidansima (voće i povrće) manje nego što je preporučeno.
Jedno od zapanjujućih istraživanja, objavljeno u Annals of the New York Academy of Medicine, pokazalo je da se nakon jednonedeljne suplementacije vitaminom C, u dozi od 1.000 miligrama, broj spermatozoida kod ispitanika povećao za čak 140 odsto!
Nedostatak cinka u organizmu je takođe prepoznat kao uzrok neplodnosti kod muškaraca. Manjak tog minerala, koji se smatra značajnim antioksidansom, uzrokuje smanjenu sintezu testosterona, kao i smanjenje broja i pokretljivosti spermatozoida. Stoga se hrana bogata cinkom, poput ostriga (kamenica - vrsta školjki), orašastih plodova i mesa, popularno smatra muškim afrodizijakom.
Omega-3 masne kiseline
Često pominjane dragocene masnoće, omega-3 masne kiseline, učestvuju u razvoju jajnih ćelija i sintezi hormona kod žena, kao i u stvaranju sperme kod muškaraca.
15 najčešćih zabluda u vezi začeća
Rezultati preliminarnih studija ukazuju da adekvatan unos omega-3 masnih kiselina, posebno EPA i DHA, može da bude korisna mera prevencije neplodnosti vezane za poremećaj sinteze hormona i stvaranja sperme.
Proteini
Studija naučnika sa Harvarda, objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, u kojoj je praćeno čak 18.555 žena tokom osam godina, pokazuje da visok unos proteina životinjskog porekla (meso, mleko, jaja) povećava rizik od neplodnosti, dok visok unos proteina biljnog porekla (mahunarke, žitarice i orašasti plodovi) povećava šanse za začeće. Rizik od ovulatorne neplodnosti je bio 50 odsto manji kod žena koje su pet odsto dnevnog unosa energije osigurale biljnim, a ne životinjskim proteinima.
6 namirnica za lakše začeće
Nakon svega navedenog nije teško zaključiti da je ishrana važan element na putu ka potomstvu.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu