Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 važnih odluka budućih roditelja

Dogovor sa parterom, oko najznačajnijih roditeljskih pitanja, napravite na vreme - pre nego što u vaš zajednički život ušeta jedna (ili više) beba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naravno da mnoge roditeljske odluke mogu biti donete usput, ali postoje pitanja koja bi ste trebalo da rešite pre nego što dobijete dete.

1. Da li je sad pravo vreme za bebu?

Ova odluka je najvažnija u svakoj vezi. Da bi ste se odlučili da budete roditelji, morate biti mentalno i fizički spremni, i imati stabilnu vezu. Roditelji koji već imaju decu treba da budu spremni finansijski i vremenski.
Partneri moraju da budu sigurni da žele da zasnuju porodicu. Može se desiti da jedan od partnera želi da sačeka, dok drugi želi dete što pre.

Ukoliko niste sigurni da ste spremni, pokušajte da napravite spisak stvari koje želite da uradite ili postignete pre nego što se odlučite da postanete roditelj, a naročito obratite pažnju na one stavke koje ne možete da radite ako imate decu, kao što su putovanja na daleke destinacije, ili potpuno posvećivanje karijeri. Na ovaj način bolje ćete razumeti svoje i želje partnera, i biti u mogućnosti da donesete racionalnu odluku.

2. Kako ćete podeliti poslove oko bebe?

U nekim porodicama, mame su zadužene za menjaje pelene, a tata za kupanje deteta i čitanje priča pred spavanje. Oko ovih sitnih detalja ćete diskutovati kada postanete roditelji, ali postoje neka pitanja koja su ozbiljnija i zahtevaju jasan dogovor.

Bilo bi dobro da unapred odlučite o tome koliko ćete vremena moći da posvetite čuvanju deteta, u odnosu na to da li ste zaposleni. Dogovorite se i o tome ko će ustajati noću kada beba zaplače, tako da, u datoj situaciji, znate šta da očekujete.

3. Da li treba da spavate u krevetu sa svojom bebom?

Većina stručnjaka smatra da je spavanje sa bebom vrlo rizično, jer postoji opasnost od toga da roditelji tokom sna nesvesno povrede dete. Roditelji mogu slučajno da udare dete ili mu pritisnu pluća. Zato lekari preporučuju da dete ne spava sa roditeljima u istom krevetu. Bolja opcija je da dete spava sa vama u istoj sobi, tako da krevetac držite do svog bračnog kreveta. Ovo će olakšati dojenje noću, i manje ćete biti odvojeni od deteta.
Ukoliko želite privatnost, dogovorite se sa partnerom oko toga da li će dete imati zasebnu sobu.

  4. Da li ćete sačuvati matične ćelije iz pupčanika?

Trebalo bi da sa partnerom prodiskutujete i o prednostima i mogućnostima ove opcije.

Postoje dve vrste čuvanja krvi iz pupčane vrpce: za privatne i za javne svrhe.

Kod privatne upotrebe, što je skuplja opcija, matične ćelije mogu koristiti samo članovi porodice donora, a dok javno korišćenje podrazumeva korišćenje kod bilo koga kome se presađuje koštana srž. Privatna opcija se preporučuje porodicama čiji je bar jedan od članova oboleo od bolesti koja se može lečiti na ovaj način, i koji su pod većim rizikom od dobijanja bolesti koje mogu da se leče matičnim ćelijama.

Zamrzavanje za javnu svrhu je mnogo prihvatljivije, jer je besplatno.  

5. Kojoj veri će pripadati vaše dete?

Ukoliko vi i vaš partner imate iste stavove o religiji, pripadate istoj crkvi, ova odluka neće biti teška. Međutim, ukoliko ste različitih veroispovesti, trebalo bi da odlučite kako ćete vaspitati decu. Idealno bi bilo da ova pitanja rešite još pre venčanja.

Jedna od opcija je da deci predstavite oba puta i pustite ga da ono samo izabere veru. Možda neko od partnera ima jača religijska ubeđenja, pa se odlučite da dete vaspitavate u duhu te religije.

Šta god da odlučite, morate da bude zadovoljni odlukom, ali isto tako i otvoreni za promene, ukoliko se vaš partner predomisli. Ipak, najvažnije je da dete nauči da poštuje druga ubeđenja.

6. Pelene – jednokratne ili za više upotreba?

Pedesetih godina prvi put su se pojavile pelene za jednokratnu upotrebu, za šta se odlučilo većina roditelja. Danas je u ponudi veliki izbor pamučnih pelena, što može biti odlična opcija za roditelje koji brinu o ekologiji i okruženju. Sa druge strane, zagovornici pelena za jednokratnu uotrebu kažu da pranje pamučnih pelena šteti okolini isto koliko i jednokratne pelene.
Nekim roditeljima je prosto lakše da pelene bace nakon upotrebe, što znatno ubrzava i olakšava previjanje bebe. Drugim roditeljima pamučne pelene su isplativije na duži rok, a jedini troškovi koje imaju su troškovi pranja.

  7. Ko će čuvati dete?

Trebalo bi da rešite ko će ostajati kući da brine o detetu, dok je drugi partner na poslu. Jedna od opcija je da unajmite stručnu pomoć, što može biti skupo.

Ova odluka ponekad zavisi od finansijskih faktora i želja partnera za stvaranjem karijere. Popričajte sa svojim partnerom o tome kako vidi idealan balans između porodičnog i poslovnog života, i kako možete postići taj ideal. Važno je napraviti dogovor.

8. Dojenje ili veštačka ishrana?

Dogovorite se sa partnerom koji tip hrane ćete koristiti. Da li razmišljate o dojenju ili formuli (veštačkoj hrani)? Ovo je obično odluka koju donose same mame, ali i tate mogu imati jake stavove o tome. Pre nego što odlučite, raspitajte se o obe opcije kako bi ste izabrali bolje rešenje.

Majčinsko mleko je izuzetno hranljivo i predstavlja najbolju hranu koju beba može da dobije u prvih godinu dana života. To pojačava vezu između majke i deteta, podstiče zdravlje bebe i  njen mentalni razvoj. Naučnici još uvek nisu definisali sve satojke majčinskog mleka, i nijedna veštačka hrana ne može da se poredi, kažu stručnjaci.

Odluka između ova dva tipa hrane može zavisiti od toga koliko ste vremena spremni da uložite u to kao i to koliko vremena ste u kući. Neke majke ne mogu da proizvedu dovoljno mleka, uprkos trudu.

9. Kako ćete disciplinovati dete?

Važno je da roditelji diskutuju o tehnikama disciplinovanja deteta, i to pre dolaska deteta, kako bi ste bili spremni i imali jasan stav o tome kakav ćete tip kazne i nagrade koristiti.
Neki doktori, psiholozi i pedijatri veruju da je blago udaranje štetno za zdravlje deteta, jer može dovesti do nasilnog ponašanja i usporavanja mentalnog razvoja.
Sa druge strane, roditelji koji podržavaju blage batine smatraju da one imaju pozitivno dejstvo, jer blag udarac skreće pažnju detetu, podstiče ga da razmisli o posledicama svojih delovanja, dobija sliku o tome da je roditelj autoritet, i dobija znanje da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Oni takođe veruju da nakon što udarite dete, treba da mu objasnite gde je ono pogrešilo, tako da može da napravi promene u ponašanju. Nakon toga, detetu treba pokazati ljubav i objasniti mu da to što je uradilo ne utiče na vaš odnos.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica