Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaša iskustva: Moj porođaj kod kuće

Filipinka Adel Viktorija koja živi u Beogradu priča o tome kako je odlučila da svoju ćerku rodi van bolnice, u čemu je imala podršku supruga, te o životu u Srbiji i srpskoj hrani koju sprema.

  Izvor: Foto: www.vladimirvictoriastudios.com

Spremanje filipinskog jela adobo i srpske sarme, oba na vegetarijanski način, uz seitan ili soju kao zamenu za meso, jedan su od načina na koje bračni par Adel Viktorija (Adelle Victoria) i Vladimir Kiš neguje filipinsku i srpsku kulturu u Beogradu.

Osim što sa trogodišnjom ćerkom Ai Sofijom, uz srpski i engleski pričaju i na filipinskom tagalogu, duh zemlje iz jugoistočne Azije i u drugim oblastima života prožima njihov internacionalni brak. Adel je čak po starim filipinskim običajima odlučila da se porodi kod kuće, a detalje ovog neobičnog čina podelila je sa našim čitaocima. 

Mamine priče su me ohrabrile

- S obzirom na to da je moj otac doktor, još kao dete vodio me je po bolnicama. Tada sam videla šta znači biti bolestan. Verovatno mi zbog toga bolnice nikad nisu izgledale kao mesto za rođenje, jer se rođenje slavi, već za bolest i hitne slučajeve - kaže Adel koja je u trudnoći sve vreme bila u kontaktu sa svojim akušerom-ginekologom (OB-gyne).

- Ne bih to uradila da beba i ja nismo bile zdrave. Mislim da su me i priče moje majke, koja se uvek porađala lako i prirodno, dodatno ohrabrile da se odlučim za porođaj kod kuće. Govorila mi je kako ne treba ničega da se plašim jer je žensko telo napravljeno da rađa decu.

Muž presekao pupčanu vrpcu

Vladimir, Adelin suprug, podržao je taj njen izbor. Pre nego što je Sofia došla na svet, zajedno su gledali video-snimke o prirodnom porođaju kod kuće, posećivali radionice i razgovarali sa ženama sličnog iskustva.

Povezane vesti

- Vladimir je bio pored mene kada sam se porodila. Držao me je za ruke kad je ćerka izašla i presekao pupčanu vrpcu. To je nezamenljivo iskustvo! Sat posle porođaja ležale smo u blago osvetljenoj spavaćoj sobi. Samo nas dve - seća se naša sagovornica.

Sa mamom na poslu

Zahvaljujući tome što je profesionalni fotograf kao i njen suprug i što nema klasičan posao, Adel može više vremena da provede sa ćerkom.

- Kad god je moguće, ćerku vodim na snimanja, radionice ili probe. Nije uvek lako, ali mislim da je zdravo da deca odrastaju znajući šta njihovi roditelji rade van kuće, jer tako nemaju osećaj da posao mamu i tatu udaljava od njih. Kad moram da radim sama, čuvaju je deka i baka ili dvoje naših prijatelja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica