Konferencija „Zdravlje žena Srbije“ održava se danas u hotelu „Mona Plaza“ u Beogradu uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, a partneri ovog događaja su kompanije „Galenika a. d.“, „AstraZeneca“, “Dunav osiguranje”, “MediGroup” i „WMG Fondacija“. Magazin „Lepa i srećna“ 10. oktobra organizuje tradicionalnu konferenciju o zdravlju na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o prevenciji i lečenju karcinoma dojke.

Cilj konferencije je podizanje svesti o značaju rane dijagnostike, preventivnih pregleda i sveobuhvatnog pristupa lečenju karcinoma dojke. Događaj će okupiti vodeće stručnjake iz medicine, predstavnike zdravstvenih ustanova, farmaceutskih kompanija i nevladinih organizacija, sa zajedničkim ciljem razmene znanja, iskustava i najboljih praksi u prevenciji i lečenju ove bolesti.

Karcinom dojke odnese 1.500 života godišnje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u svom uvodnom obraćanju naglasio da ova konferencija ima ogroman značaj na oblast koju moramo da promenimo:

- Činjenica je da rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji, koji godišnje odnese preko 1.500 života žena. Zato je ova konferencija od izuzetnog značaja, jer je njena tema, odnosno podizanje svesti žena o značaju redovnih preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i informisanje o značaju skrininga, naravno uz aktivne mere koje sprovodimo, suština borbe koju svi zajedno, kao društvo, vodimo za smanjenje stope smrtnosti od ovog karcinoma. To je uostalom i zvanično potvrđeno u okviru specifičnih ciljeva Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke.

On je naveo da ako uzmemo u obzir da je, ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke uspešno u preko 90% slučajeva, a znajući epidemiološke podatke vezane za rak dojke, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji, kao i činjenicu da je rak dojke jedan od najčešćih uzroka prevremene smrti kod žena, država Srbija započela je, pre nešto više od desetak godina, Program organizovanog skrininga raka dojke, čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke, adekvatna dijagnostika i terapija, odnosno smanjenje mortaliteta i
poboljšanja kvaliteta života žena.

- Do sada je ovim Programom, u okviru šest ciklusa organizovanog skrininga, pregledano nešto manje od pola miliona žena, dok je otkriveno blizu 1.500 maligniteta. Pored toga, nabavili smo najbolju dijagnostičku opremu, veliki broj mamografa, kako bismo dodatno unapredili i razvili prevenciju ovog oboljenja. Ali naš glavni cilj jeste povećanje obuhvata žena ciljne populacije uključenih u skrining mamografijom i uključivanje novih zdravstvenih ustanova u Nacionalni program organizovanog skrininga raka dojke.

Ministar smatra da će nam to omogućiti promenu, koju svim srcem želimo, koju svi iščekujemo s nestrpljenjem, promenu koja će našim majkama, sestrama, svim ženama omogućiti bolji, kvalitetniji i duži život. A taj život provešće u društvu koje je svesno značaja prevencije, kao najlakšeg i najefikasnijeg modela očuvanja zdravlja.

Doc. dr. Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakao je da se godišnje u ovoj ustanovi leči se oko 2.000 žena sa karcinomom dojke:

- Otrkije se karcinom kod 4.500 žena, a od te bolesti premine oko 1.500. Svakako ako otkrijemo bolest na vreme, nama je lečenje mnogo jednostavnije. Ako uspemo hirurški da odstranimo karcinom, lečenje je uspešno u 95 odsto slučajeva. Zato je moj apel vakako prevencija kao što i glasi naziv današnje konferencije.

Ključ uspeha - borba protiv bolesti

Irena Petrović, direktorka WMG fondacije je naglasila da je ovaj projekat deo šire strategije naše WMG fondacije za postizanje održivosti društva, a pokrenut je sa jasnom vizijom – da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite:

- Živimo u vremenu kada medicina pruža neverovatne mogućnosti, ali ključ uspeha u borbi protiv bolesti, poput karcinoma dojke, leži u ranom otkrivanju i preventivnim merama. Nažalost, statistike i dalje pokazuju da mnoge žene prekasno dobijaju dijagnozu. Naša vizija je da pomognemo da se to promeni – da svaka žena u našem društvu bude informisana, osnažena i svesna koliko je važna briga o vlastitom zdravlju. Mi u kompaniji WMG i WMG fondaciji verujemo da zajedničkim snagama možemo da napravimo razliku. Naša vrata širom su otvorena svima koji su voljni da nam budu partneri na putu ka zdravijoj Srbiji.
Ona je navela i da borba protiv karcinoma dojke nije samo zadatak zdravstvenog sistema, već zajednički poduhvat svih nas. V

- Verujemo da, zajedno, možemo stvoriti društvo u kojem će prevencija biti na prvom mestu, a životi spaseni.

Žene pomeraju granice

Žaklina Milenković, odgovorna urenica magazina "Lepa i srećna" istakla je da je cilj konferencije “Zdravlje žena Srbije”, koju već tradicionalno organizuje ovaj magazin da nas naši eminentni stručnjaci i učesnici panela, upoznaju sa najaktuelnijim temama iz ove oblasti, redovnim skrining pregledima, pružanju iskustvene pomoći obolelima i ulozi društva u podršci ženama koje se bore sa ovom bolešću:

- Poseban fokus biće na faktorima rizika, zlatnim standardima u dijagnostici i najsavremenijim pristupima lečenju karcinoma dojke, poput hormonske terapije. Takođe, razgovaraće se o holističkom pristupu prevenciji i lečenju, uz naglašavanje značaja psihološke podrške, zdravog načina života i integracije alternativne i konvencionalnih terapija. Tema o prevenciji i lečenju karcinoma dojke, godinama je prisutna na stranicama našeg magazina i, u odnosu na raniji period, kada su žene krile ovo oboljenje, čak i od svojih najbližih, nerado odlazile na preventivne preglede, danas je slika drugačija.

U rubrici magazina “One pomeraju granice”, danas žene iskreno govore o svojoj borbi i iskustvima, svesne činjenice da ova dijagnoza ne znači smrtnu presudu i što je najvažnije, sa prvim simptomima, one danas odlaze da se pregledaju. Na naslovnoj strani našeg magazina bila je žena Dragana Bačanek koja je otvoreno govorila o svojoj borbi protiv ove teške bolesti ali i o njenoj drugoj, čak pozitivnoj strani.

- Bolest joj je pomogla da se bliže poveže sa porodicom, prijateljima i otkrije prave životne vrednosti. Sve one takođe ističu da je psihološka pomoć i podrška dragih osoba bila od velikog značaja, jer, kako kažu, u tim trenucima, živiš za one koji su ti bitni - rekla je Milenković.