Rumunska univerzitetska profesorka i autorka dečjih romana AdrijanaIlijesku imala je 66 godina kada je 2005. rodila ćerkuElizu. To je slučaj koji je tada šokirao svetsku javnost, jer se nijedna žena nije porađala tako kasno. Njen rekord su kasnije oborile druge žene, od kojih je najstarija Indijka Madam Mangajama Jaramati, koja je 2019. rodila blizance u 73. godini .

Ali pošto je bila prva, Adrijana se našla na meti kritika javnosti, ali i verskih udruženja. Svi su raspravljali o etici IVF tretmana kod starijih žena. Naime, iako je Adrijana nosila i rodila Elizu, ona je nije sama začela. To jest, Eliza je došla na svet zahvaljujući jajnoj ćeliji i spermi donatora, pišu Roditelji.hr.

Uprkos kritikama, Adrijana je priznala da razmišlja o drugom detetu. "Trudim se da se ne gledam u ogledalo, jer to nije ljubazno prema meni. Iako imam 72 godine, osećam se kao da imam 27, toliko je energije i života u meni. Mada, kada sam umoran, ja se osećam kao da imam 37... Sa medicinske strane potpuno je moguće da rodim još jedno dete. Trenutno se takvi testovi rade na ženama u Engleskoj, tako da je to više nego moguće i ostvarivo. Zdrava sam i dobro se osećam. Ne pušim, ne pijem. Zato bih želela da u budućnosti rodim još jedno dete, ali nemam razloga da žurim ", rekla je Adrijana šest godina nakon što je dobila Elizu.

Porodila se u 66 godini i dobila ćerku-0073543435.jpg
Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia Adriana Iliescu looks at Eliza Maria, her newborn girl, at the intensive care department at the Giulesti Maternity Hospital in Bucharest, 20 January 2005. A 67-year-old Romanian woman Adriana Illescu, a retired university professor who had received fertility drugs for nine years before succeeding in becoming pregnant nine months ago, gave birth five weeks early to twin girls 16 January. Only one survived, however, weighing one and a half kilos (three pounds). Iliescu broke the record held by an Italian woman, who gave birth to a boy at the age of 62. Doctors had implanted the egg of of a young Italian woman which had been fertilized by her husband's sperm. Each person has a mission on earth. My mission was to prove that women who want to have children can do it, Adriana Iliescu said at a press conference at the Giulesti maternity hospital in Bucharest. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU,Image: 73543435, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ali više nije imala dece, a Eliza je uspešno odgajala sama. Njena ćerka danas ima 18 godina. "Odlučila sam da sledim mamin model, a s obzirom na to da je ona bila profesorka, to želim i da radim. Razumem da neće biti lako, pogotovo što ću pokušati da studiram dva fakulteta istovremeno, ali želim da pokušam. I da krenem stopama svoje majke", rekla je nedavno mlada Eliza, koja je srednju školu završila sa najboljim ocenama.

"Ne volim da se time hvalim! Dakle, neću da otkrivam tačan prosek, recimo preko 9,5", rekla je ona, a na pitanje kako izgleda njen život, o čemu se dosta pisalo u medijima, odgovara: "Bila sam i ostala običan čovek. Tako moji prijatelji i nastavnici. Ne volim da pričam o tome i želim da me svi vide kao običnog čoveka, onako kako ja vidim druge".

(Roditelji.hr)

BONUS VIDEO:

"OD PRIRODNOG POROĐAJA SMO NAPRAVILI BAUK!" Ginekolg: Carski rez je nužno zlo koje treba raditi samo u OVOM SLUČAJU kurir televizija