Redovno slušamo da zagrljaji imaju neverovatan učinak za zdravlje i blagostanje ljudi. Kada su bebe u pitanju, naročito se stavlja akcenat na važnost bliskosti i fizičkog kontakta sa detetom.

Najnovije istraživanje, vršeno na Univerzitetu Britanska Kolumbija u Kanadi, rađeno je na roditeljima 94 bebe. Njihov zadatak bio je da pišu dnevnk grljenja i kontakta sa bebom od pete nedelje.

Pored toga, vodili su i dnevnik ponašanja deteta i zapisivali kako ono jede, spava, koliko plače.

U naredne četiri godine, naučnici su uzimali DNK i analizirali ga. Iako je jasno da se DNK može menjati pod dejstvom spoljnih faktora, došli su do nekih vrlo neobičnih podataka.

Zaključuli su, naime, da se DNK promena može desiti na čak pet delova, što uključuje i one delove vezane za imunitet i metabolizam. Poredili su rezultate dece koja su imale više kontakta i zagrljaja sa rezultatima onih koja su imala manje.

Ispostavilo se da su deca koja su imala slabiji kontakt sa roditeljima bila manje razvijena za svoj uzrast.

Sara Mur, glavna autorka istraživanja, objasnila je da je ipak potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer, ako se ispostavi da je ovo zaista tačno, fizički dodir bi imao veliku ulogu u razvoju deteta.

U svakom slučaju, dok se dodatna istraživanja ne urade, mi predlažemo - grlite i ljubite svoju decu što više možete!