Mnogo puta smo čuli da muzika utiče na rast i razvoj deteta. Da muzika pomaže bebama i da progovore, pokazala je studija američkih naučnika koji su pratili ponašanje beba u igri muzičkim ritmovima.

Uporedili su grupu s dvadesetero devetomesečnih beba koje su učile da reprodukuju muzičke ritmove udarajući rukom o bubanj s devetnaest njihovih vršnjaka koji su se istovremeno igrali drugim igračkama, poput automobila ili kockica.

Naučnici su ustanovili da je aktivnost delova mozga zaduženih za prepoznavanje vokalnih i muzičkih odlika - auditivnog korteksa i prefrontalnog korteksa kod dece iz muzičke grupe bila veća nego kod onih koji su se igrali kockicama i automobilma.

Obe su moždane regije važne za koncentraciju i održavanje pažnje.

"Ovo je prva studija sprovedena na sasvim maloj deci, koja upućuje na to da izloženost muzičkim ritmovima u ranoj životnoj dobi može da poboljša sposobnost prepoznavanja jezičnog ritma", objasnila je naučnica s Instituta za učenje i nauku mozga univerziteta u Vašingtonu, Kristina Džao, koja je vodila istraživanje.

Da bi bebe progovorile najpre moraju da nauče da prepoznaju tonove i ritmove - objasnila je autorka studije Patricia Kuhl, objasnivši da je sposobnost percepcije zvuka "važna kognitivna sposobnost" te da mogućnost njenog ranog poboljšanja ima dugoročan učinak na učenje.

Tako ritam slogova pomaže u razlikovanju zvukova i omogućuje da se razume šta neko govori, a mogućnost uočavanja razlika među zvukovima pomaže bebama da pre nauče da govore. Ne samo da uče sve o ritmu i melodiji, već poboljšavaju izgovor i uče nove pojmove.

Da bi to dokazali, naučnici su tokom mesec dana organizovali dvanaest petnaestminutnih druženja dvadesetero dece u laboratoriji zajedno s roditeljima koji su vodili i nadzirali njihove aktivnosti. Roditelji su u ritmu trotaktnih dečjih pesmica udarali ritam. Sedam dana po završetku muzičkih sastanaka kod sve dece iz muzičke grupe primećene su snažnije moždane reakcije, koje su pokazale da te bebe bolje prepoznaju promene ritma nego deca iz druge grupe.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)