Mnogo puta smo čuli da se majčino mleko poredi sa magičnim napitkom. To je zaista tačno. Ono se menja u zavisnosti od bebinih potreba, pomaže u borbi sa alergijama, bori se sa bolestima i jača imuni odgovor. 

Trenutno postoje teorije da majčino mleko može pomoći i u borbi sa trenutnim neprijateljem - koronavirusom.

Jedan od razloga zašto je majčino mleko toliko moćno jeste to što sadrži antitela koja pomažu bebama da se izbore sa bolestima. Antitela su važan deo imunog sistema kod čoveka. Kada virus, bakterija ili nešto drugo napadne telo, naše ćelije stvaraju antitela koja se bore sa infekcijom. 

Antitela su možda ključni deo bitke sa epidemijom virusa covid-19.

Naučnici trenutno rade na stvaranju testa koji će pokazati da li čovek ima antitela na koronavirus, i da li može da se izbori sa infekcijom. Mnogi naučnici već ističu da je verovatno veliki broj ljudi koji su inficirani, a nemaju simptome i uopšte to ne znaju.

Rebeka Pauel je naučnica koja ispituje prisustvo antitela u mleku žena koje su bile izložene koronavirusu. Iako se većina drugih fokusira na antitela u krvi, ona se fokusirala na istraživanje majčinog mleka. 

Njena teorija je da su majke koje doje možda razvile antitela kao odgovor na virus, te se ona putem mleka prenose na dete. Bez obzira na to da li je majka pozitivna na bolest ili ne, ako je bila izložena virusu, njeno telo je verovatno krenulo da stvara antitela. Samim tim, od virusa postaje zaštićena i njena beba.

Mnoge žene su pristale da učestvuju u istraživanju i doniraju joj mleko.

Već sada znamo da majke koje doje stvaraju antitela na druge viruse, poput virusa gripa, pa ih putem mleka prenose na bebu kako bi se zaštitila. Zato, sasvim je opravdano očekivanje da će se mamin 'magični napitak' izboriti i sa ovom vrstom virusa.

Zapratite nas i na Instagramu!