Često se pitamo kako su se roditelji kamenog doba brinuli o svojoj deci? Ispostavilo se da praistorijski roditelji nisu mnogo drugačiji od modernih majki i očeva. Glinene posudice koje su pronađene u Nemačkoj verovatno su bile korišćene za skupljanje zaliha mleka pre 5.000 godina. U bronzanom i kamenom dobu je njihova upotreba bila učestalija na prostoru Evrope. Ovo su najstarije poznate flašice za bebe.

Flašice su pronađene u raznim oblicima, a sve su bile veoma male i imale su uzak sisak, kroz koji je bebi moglo da se daje mleko.

Neke su imale oblike mitskih životinja, možda kako bi zabavile decu. Arheolozi pretpostavljaju da su korišćene za ishranu beba, ali je vrlo moguće da su ih koristili i bolesni i stariji ljudi. Do sada niko nije potpuno shvatio njihovu svrhu. Tokom istraživanja, proučavaoci su došli do zaključka da je za ishranu bebe, vrlo verovatno, korišćeno mleko životinja, i to krave, ovce ili koze.

The baby bottles would sometimes take the form of very cute mythical animals with feet and heads, perhaps made by the...

Posted by The Conversation UK on Четвртак, 26. септембар 2019.

Ova istraživanja dala su značajan uvid u živote majki i beba u prošlosti. Saznali smo interesantne činjenice o tome kako su se praistorijske porodice nosile sa ishranom bebe i rizičnim periodom detetovog života. Tada nije bilo antibiotika niti drugih lekova, te je hranjenje dece životinjskim mlekom sa sobom nosilo velike rizike. 

I Grci i Rimljani su koristili vrlo slične posudice, a pronađen je i manji broj njih u Sudanu. Bilo bi zaista interesantno doći do saznanja kako su se razne generacije dece odgajale na različitim delovima sveta. Možda je i utešno znati da su, bez obzira na ogroman vremenski jaz, ovi ljudi voleli i brinuli se o deci na vrlo sličan način kao i mi danas.

Zapratite nas i na Instagramu!