Kada je njenom sinu dijagnostikovano retko stanje koje prouzrokuje ozbiljne probleme sa vidom, mama Grejsi Benedit je bila zaista skrhkana.

"Šta će to biti sa njegovom budućnošću?" pitala se neprestano. Sada dvanaestogodišnjeg Vanija vidi kao samouverenog, pametnog i dečaka toplog srca. Već sada vidi ogroman potencijal u njegovoj budućnosti.

Sa manje od godinu dana dijagnostikovana mu je septooptička displazija nerva, redak kongeninatlni sindrom koji zahvata optički nerv, pituitarnu žlezdu i druge delove tela. Ova dijagnoza znači da će osobi vid biti značajno oslabljen.

Posted by Gracie Benedith-Cane on Четвртак, 06. септембар 2018.

"Shvatila sam da nešto nije u redu sa njegovim vidom kada je imao dva meseca", rekla je. "Odvela sam ga doktoru, i odmah je bilo jasno da neće moći potpuno da vidi."

Prva Grejsina reakcija je bio strah. "Na šta će ličiti njegova budućnost? Kako će moći da se snađe u svetu?", pitala se.

Danas, ova mama troje dece krenula je u svoju misiju kreiranja sveta u kom njen sin može nezavisno funkcionisati.

Kada je Vani porastao dovoljno da može sam da se oblači, počela je borba sa tim, jer je morao da traži pomoć. Kao rešenje, napravila je "Brajeve zakrpe" na njegovoj odeći.

"Te zakrpe su samolepljive, tako da ih možete lepiti na odeću. One su direktan trag (pozadi, levo, desno)", rekao je Vani.

Posted by Gracie Benedith-Cane on Понедељак, 15. октобар 2018.

"Ako se zakrpa nalazi iznutra, znači da treba da okrene odeću. Ukoliko je spolja, to je onda u redu."Od tada, mama je osnovala i svoju kompaniju u kojoj proizvodi ove zakrpe za sve one kojima će ovakva inovacija biti korisna.

Posted by Gracie Benedith-Cane on Понедељак, 15. октобар 2018.

Vani je rekao da ga prepreke pred njim ne mogu obeshrabriti.

"Voleo bih da ljudi znaju da i oni slepi i oni sa oslabljenim vidom mogu raditi velike stvari", poručio je Vani.