Ponuda za čuvanje dece preko Vajbera napravila je pravu pometnju i probudila veliku zainteresovanost ljudi da se prijave za ovaj posao.

Da sve bude još interesantnije, za posao vam je potreban samo telefon, instaliran Vajber, internet veza i znanje engleskog jezika, a zaduženje vam je da čuvate decu koja su udaljena i do 10.000 kilometara od vas, ni manje ni više nego u SAD!

Svi koji su aplicirali za ovaj nesvakidašnji posao imaju priliku da rade za američko tržište, a evo šta se tražilo od kvalifikacija i kako sam posao izgleda:

"Radi se od kuće u Srbiji, na sopstvenom telefonu, potrebno je imati samo instaliran Vajber i stabilnu internet konekciju, a kamera omogućava da se deca nadgledaju dok su roditelji odsutni. Uslov je svakako znanje engleskog jezika. Prijave se vrše isključivo preko Vajbera", stajalo je u oglasu.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostuda još uvek nemaju puno detalja i povratnih informacija, ali je siguran da nije reč o čuvanju beba, nego starije dece.

Evo šta se traži od dadilje...

Ono što poslodavac zahteva u daljem opisu posla je da, ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, "vajber dadilja" koja prati decu u stanu putem kamera, odmah pozove roditelje ukoliko su na poslu ili uveče u provodu.

"Osim što ne znamo koliko traje radni dan, ni šta su to nepredviđene situacije, nepoznato je šta se dalje dešava kada "vajber dadilja" pozove roditelje. Pošto oni sigurno ne mogu da dolete istog momenta, pretpostavljamo da alarmiraju komšije, policiju",  rekao je Turinski za portal "Naši u svetu".

Ono što se zna je da satnica na ovom poslu iznosi 600 dinara, što je za oko 200 dinara više u odnosu na pristojnije satnice u prestonici za bebisiting, tvrdi Turinski.

Oglas američke firme iz Srbije

Da bi neko postavio oglas na ovom portalu mora biti potpuno legalan, što znači da je registrovan u APR-u (Agencija za privredne registre), te da nema blokiran račun u Narodnoj banci Srbije.

U ovom slučaju reč je o američkoj firmi koja je registrovana i u Srbiji, oglas je trajao svega dve nedelje i na oglas je bilo jedino moguće prijaviti se putem, logično, Vajbera.

"Generalno, na naš sajt veoma često oglas postavljaju firme iz inostranstva. U tom slučaju potrebno je da pošalju potvrdu o registraciji u matičnoj zemlji, ali nikada nismo imali ovako "egzotično" radno mesto kao ovo", rekao je Turinski i dodaje da portal nije zadužen za selekciju kandidata, te samim tim nemaju povratnu informaciju o tome koliko kandidata iz Srbije će dobiti ovakav posao.