Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici tvrde: 'Autizam može da se otkrije već kod bebe, jednostavnim slušnim testom'

Autizam bi mogao da bude dijagnostikovan uz pomoć jednostavnog slušnog testa, rezultati su to najnovijih naučnih istraživanja. Ovaj test omogućio bi da lečenje počne godinama pre nego što se simptomi razviju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta za osteopatsku medicinu Lake Erie u SAD-u kažu da mogu da otkriju autizam kod dece vrlo brzo nakon rođenja i to testiranjem akustičkog refleksa, piše Daily Mail

Naime, radi se o testiranju bebinog sluha, to jest njenih reakcija na zvuke širokog raspona frekvencija koje stručnjacima otkrivaju osetljivost i vreme reakcije na pojedini zvuk, a to vodi do postavljanja dijagnoze jer postoji snažna veza između slušne disfunkcije i autizma. 

Povezane vesti

"U ranim fazama života mozak je vrlo plastičan, što znači da je pravilnim ranim intervencijama moguće ispraviti određene nepravilnosti", kaže profesor anatomije Rendi Kuleza Mlađi.

Deca sa ASD-om (poremećaji autističnog spektra) imaju problema sa komunikacijom, socijalnom interakcijom i skloni su ponavljajućem ponašanju. Međutim, dijagnoza autizma kod većine uspostavlja se tek nakon četvrte godine života, kada se i počne sa terapijom. 

Povezane vesti

"Znamo da većina pacijenata ima problema sa sluhom, a sluh je presudan za razvoj govora i jezika koji, takođe, utiče na socijalno-emocinalni razvoj. Optimiziranjem slušne funkcije kvalitet života može im biti znatno bolji", rekao je dr Kuleza.

Naglasio je i kako se trenutno svoj novorođenčadi ispituje sluh da bi se ustanovilo čuju li ili ne, a testiranje akustičkog refleksa pružilo bi lekarima puno više informacija o vrstama disfunkcija koje mogu biti prisutne.

Osobe sa autizmom pate od preosetljivosti, što znači da čak i relativno tihe zvukove mogu da osećaju kao strašnu buku. 

"Ako roditelji i lekari shvate da od samog početka mogu da rade na prilagođavanju detetove osetljivosti, tako će dečije iskustvo sveta učiniti mnogo manje intenzivnim i zastrašujućim", rekao je dr Kuleza.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica