Naučnici sa Univerziteta za osteopatsku medicinu Lake Erie u SAD-u kažu da mogu da otkriju autizam kod dece vrlo brzo nakon rođenja i to testiranjem akustičkog refleksa, piše Daily Mail

Naime, radi se o testiranju bebinog sluha, to jest njenih reakcija na zvuke širokog raspona frekvencija koje stručnjacima otkrivaju osetljivost i vreme reakcije na pojedini zvuk, a to vodi do postavljanja dijagnoze jer postoji snažna veza između slušne disfunkcije i autizma. 

"U ranim fazama života mozak je vrlo plastičan, što znači da je pravilnim ranim intervencijama moguće ispraviti određene nepravilnosti", kaže profesor anatomije Rendi Kuleza Mlađi.

Deca sa ASD-om (poremećaji autističnog spektra) imaju problema sa komunikacijom, socijalnom interakcijom i skloni su ponavljajućem ponašanju. Međutim, dijagnoza autizma kod većine uspostavlja se tek nakon četvrte godine života, kada se i počne sa terapijom. 

"Znamo da većina pacijenata ima problema sa sluhom, a sluh je presudan za razvoj govora i jezika koji, takođe, utiče na socijalno-emocinalni razvoj. Optimiziranjem slušne funkcije kvalitet života može im biti znatno bolji", rekao je dr Kuleza.

Naglasio je i kako se trenutno svoj novorođenčadi ispituje sluh da bi se ustanovilo čuju li ili ne, a testiranje akustičkog refleksa pružilo bi lekarima puno više informacija o vrstama disfunkcija koje mogu biti prisutne.

Osobe sa autizmom pate od preosetljivosti, što znači da čak i relativno tihe zvukove mogu da osećaju kao strašnu buku. 

"Ako roditelji i lekari shvate da od samog početka mogu da rade na prilagođavanju detetove osetljivosti, tako će dečije iskustvo sveta učiniti mnogo manje intenzivnim i zastrašujućim", rekao je dr Kuleza.