Često se vodi rasprava o tome kada je najbolje zatrudneti i imati decu. Mnoge žene odlažu trudnoću iz raznih razloga: žele još neko vreme da žive bez brige i obaveza, žele da rade na svojoj karijeri i budu materijalno stabilne ili samo žele da još malo nasamo uživaju i putuju sa supružnikom.

Oko 72 odsto žena i 57 odsto muškaraca kao glavni razlog kasnijeg roditeljstva ističe veću emocionalnu spremnost. Tako je jedan otac opisao da je u četrdesetim godinama bio svesniji sebe i okoline nego 20 godina ranije i da sada može imati kvalitetniji odnos i komunikaciju sa detetom, piše Fox News.

Ali, suprotno od medicinskih, nedavno objavljena sociološka istraživanja pokazala su nešto drugo:

Koje period je idealan?

Protivno ustaljenom mišljenju, istraživanje koje je sproveo dr Džon Mirovski, sociolog sa univerziteta u Teksasu, otkrio je da je savršen period za trudnoću oko 34. godine.

Ovaj stručnjak izjavio je da je idealno da žena zatrudni oko 34. ili 35. godine zbog toga što u 20-ima žene mogu razviti razne bolesti. U 34. godini ženino telo je u najboljem stanju i zdravlju za trudnoću.

Mirovski je isto tako istakao da bi žene trebalo da budu oprezne sa trudnoćom u kasnim 30-ima. Žensko telo kako stari, tako i razvija i rizik od raznih bolesti i komplikacija reproduktivnog sistema.

I drugi psiholozi slažu se sa teorijom dr Mirkovskog – žene oko 34. godine nalaze se uglavnom u stabilnim vezama s partnerom, imaju dovoljno energije i vitalnosti, ostvarile su određen nivo profesionalne karijere i dovoljno su zrele za odgajanje druge osobe. Sva ova iskustva ukazuju da je sredina 30-ih godina idealna za trudnoću.