Većina današnjih roditelja odrasla je uz uspavanke, ali tu večernju rutinu više ne praktikuje sa svojom decom, piše The Telegraph

Možda vas roditelji nisu tako uspavljivali, i verovatno vam to ne izgleda kao problem, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite i vi ipak svom detetu detetu večeras da otpevate neku uspavanku.

U časopisu Psychology of Music objavljena je anketa u kojoj je samo trećina roditelja izjavila da peva uspavanke deci mlađoj od pet godina, navodi The Telegraph.

Istraživanje je takođe pokazalo da otprilike 70 posto roditelja koji decu uspavljuju na taj način je starije od 45 godina što pokazuje da je ta večernja rutina nepopularna među mlađim roditeljima iako nije jasno zbog čega je to tako.

Uspavanke imaju svoju svrhu. Otkriveno je da pomažu deci jer mogu da ublaže bol i smire im otkucaje srca, kaže Medical Daily.

"Roditelji su hiljadama godinama decu uspavljivali uspavankama. Instinktivno su znali da im se deca tako opuštaju", kaže stručnjak za muziku Nik Piket.

Muzika pomaže da se zabavite, ali i osećate bolje, a isto važi i za uspavanke.

"Muzika je važna za detetov mentalni i emocionalni razvoj. Roditelji kroz muziku takođe učvršćuju vezu sa detetom", upozorila je Laura Džejn-Foli u ime organizacije Lullaby Trust

Ako ne znate nijednu uspavanku, mnoštvo njih možete pronaći na internetu, a detetu možete otpevati i neku laganiju omiljenu pesmu.