Duge neprospavane noći verovatno su jedan od najvećih izazova u prvoj godini sa bebom, a ponekad je zaista prava misterija zašto se beba probudi usred noći. Nakon što bebu nahranite i promenite joj pelenu, a ona i dalje ne spava, onda bi neaktivnost tokom dana bi mogla biti glavni krivac. 

Tako bar tvrdi novo istraživanje sa Univeziteta u Mičigenu. Oni su proučavali 22 zdrave šestomesečne bebe i tokom 24 sata posmatrali njihov nivo fizičke aktivnosti i sna. Otkrili su kako bebe koje su manje aktivne preko dana, manje spavaju tokom noći. 

Ono što predlažu kao rešenje moglo bi da vas iznenadi: više vremena provedenog na stomaku moglo bi da znači i više prospavanih noći za bebu, ali i za mamu.

Vreme provedeno na stomaku odnosi se na neki period u danu koji beba treba da provede u tom položaju dok ih roditelji nadgledaju i podstiču razvijanje motoričkih sposobnosti. Istraživanje se fokusiralo upravo na uticaj fizičke aktivnosti, poput ove, na bebe. 

Kada je vreme da beba počne da leži na stomaku?

"Iako još nemamo dokaza da ležanje na stomaku direktno utiče na spavanje, ono svakako povećava fizičku aktivnost i podstiče zdrav porast težine", objasnila je profesorka kineziologije Dženet Hauk. "Roditelji koji misle da njihova beba nedovoljno spava, mogli bi da uvedu više ležanja na stomačiću kako bi podstakli bebin nivo fizičke aktivnosti".

Prema ovoj kineziološkinji, fizička aktivnost i spavanje utiču jedno na drugo i snažno se povezuju sa rastom dece i odraslih.

"Naša otkrića pokazuju kako se ta povezanost pojavljuje već u ranom dečijem dobu, zapravo kritičnom razvojnom periodu", dodaje. 

Preporuke za ležanje na stomaku

Ležanje na stomaku u poslednjih 20 godina je u fokusu pedijatrijskih preporuka, otkako je spavanje na leđima postalo deo službenih uputstava za sigurno spavanje Američkog udruženja pedijatara. I dok je spavanje na leđima pomoglo da se smanji broj slučajeva sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS), povećalo je slučajeve sindroma zaležane glave (plagiocefalije).

S druge strane, ležanje na stomaku pomaže da se ublažiti taj rizik, jača bebin torzo i ruke i postavlja temelje za razvoj fine motorike.

Međutim, ležanje na stomaku moglo bi da bude zahtevno i nije neuobičajeno da bebe nevoljno pristaju da provode vreme na stomaku. Američko udruženje terapeuta predlaže da roditelji ležanje na stomaku učine interaktivnim - odnosno da se roditelj spusti na bebin nivo, razgovara sa bebom, pokazuje joj igračke.

Bebe mogu da leže na stomaku u kratkim periodima tokom dana, a u zavisnosti od detetovih potreba i toleranciji - važno je započeti sa samo nekoliko minuta na dan, a zatim povećavati vreme kako beba postaje snažnija. 

Naravno, ležanje bebe na krevetu ili na ćebencetu na podu nisu jedini načini kojima se postižu prednosti ležanja na trbuhu. Jedna od preporuka Američkog udruženja pedijatara je da stavite bebu na stomak uzduž, na vaše krilo i istovremeno joj pridržavate glavu. 

Druga opcija je ležanje na strani, odnosno da stavite bebu na bok tako da joj pridržavate leđa sa rukom ili malom smotanom dekicom. 

Iako više ležanja na stomku ne znači nužno da će beba više spavati, svakako se radi o opciji koju roditelji mogu da isprobaju, a prednosti povećane fizičke aktivnosti za decu u svim razdobljima života mogu da znače više odmornih noći za sve.