Najnovija naučna studija pokazuje da roditelji koji očekuju svoje prvo dete, zbog različitih objava na društvenim mrežama u kojima se prikazuju samo pozitivne strane roditeljstva, najčešće postaju anksiozni i u većem su riziku da postanu depresivni.

Kako prenosi Essential baby, polovina roditelja smatra da društveni mediji poput Instagrama i Fajsbuka stvaraju nerealna i nedostižna očekivanja o porodičnom životu.

Istraživanje koje je sprovela Priory Group takođe je otkrilo da jedan od pet roditelja tvrdi da su različiti "sjajni i bajni" profili i stranice o roditeljstvu na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama učinili da se osećaju neadekvatnim za roditeljstvo, dok je 23 posto ispitanika reklo da su zbog društvenih mreža počeli da se osećaju depresivno.

Na uzorku od hiljadu roditelja, njih 40 posto smatra kako su idealizovane i očaravajuće slike roditeljstva izazvale anksioznost kod roditelja, dok je kod 26 posto čak i depresiju. I dok se mnogi roditelji aktiviraju na društvenim medijima kako bi se osećali povezanijim sa drugim roditeljima, oko deset procenata je izjavilo da smatraju kako neke društvene mreže mogu stvarno učiniti nove roditelje izolovanim.

Psihijatar Lucinda Gren iz grupe Priory izjavila je da su zaključci zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući. Izjavila je da jedna od pet žena ima probleme sa mentalnim zdravljem tokom trudnoće ili u prvoj godini nakon porođaja.

"Depresija i anksioznost su česti problemi, ali žene mogu doživeti široki spektar problema sa mentalnim zdravljem u ovom važnom periodu njihovog života. Postoji mnogo faktora koji doprinose razvoju ovog stanja, a ove nerealne pretpostavke materinstva na socijalnim mržama definitivno ne pomažu poboljšanju stanja", rekla je Lucinda Gren.

Dr Nikol Hajget, osnivačica i izvršna direktorica Centra za fertalnu i neonatalnu medicinu, slaže se s Gren objašnjavajući da istraživanje ponavlja važnost svih aspekata roditeljstva.

"Ovi rezultati ističu potencijalne negativne uticaje koje društveni mediji mogu imati na emocionalno zdravlje i blagostanje novih roditelja", rekla je ona. 

Prema rečima Nikol Hajget, otvorenost i iskrenost su važni iz više razloga.

"Biti otvoreniji i iskreniji pomaže roditeljima koji očekuju prvo dete da razviju realnija očekivanja o roditeljstvu, pomaže im da shvate da nisu jedini koji se bore sa mnogim izazovima koji se često pojavljuju, a o kojima se malo govori. Takođe nas podseća da je sve ovo deo roditeljstva i da ništa nije savršena TV reklama", zaključila je Hajget.