Roditelji zbog svoje dece su pod stresom šest puta na dan, pokazalo je nedavno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Najveći stres zadaje im slanje dece na spavanje, nedeljna nabavka hrane sa decom i zajednički ručak. Roditelji su naglasili kako im stres predstavlja i konstantna briga o tome da dete napiše domaći i nauči sve za školu kao i kupanje pre spavanja.

Visoko na listi stvari koje im izazivaju stres je i činjenica da često jure kući sa posla kako bi bili sa decom, osmišljavanje jelovnika i briga oko pravilne ishrane. Roditelji koji su učestvovali u istraživanju rekli su kako smatraju da su deca u uzrastu od pet godina najzahtevnija.

"Raditi svoj posao odgovorno i istovremeno brinuti o deci ponekad izgleda neizvodljivo pa tako i najjednostavniji poslovi oko dece mogu izgledati nemogući", rekli su roditelji.

Izluđuje ih i kad deca kradom jedu slatkiše pre obroka, šaraju po zidovima i tepisima ili ne žele da se obuku kad moraju negde van kuće. Kao izrazit okidač za stres su i dečji nestašluci od kojih roditelji izdvajaju ulazak u mašinu za pranje sudova, skrivanje u korpi za prljavi veš.

Roditelji navode da im, u odnosu na ranije, treba duplo više vremena za izlazak iz kuće, čak 12 minuta više nego pre dece. Za kupovinu namirnica sa decom treba im 14 minuta više, za jutarnje oblačenje potroše 11 minuta više nego ranije, a zajednički doručak traje 12 minuta duže.

Roditelji smatraju da su čak 40-ak minuta dnevno ozbiljno zabrinuti zbog svoje dece i njihovog ponašanja pa se u proseku osam dana mesečno osećaju kao da im treba malo odmora ili vremena koje bi mogli provesti sami sa sobom.